mvisto-lite-maly-multimedialni-zazrak
Zábava Článek Mvisto Lite: malý multimediální zázrak

Mvisto Lite: malý multimediální zázrak

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

12. 8. 2005 00:00 52

Seznam kapitol

1. Mvisto Lite - práce s počítačem 2. Mvisto - práce v obýváku 3. Prohlížení fotek 4. Video a audio 5. Závěr a technická data

Některé recenze jsou předem připravené, zatímco jiné vznikají náhodně, jako například právě tato, kdy jsem byl u kamaráda a on mí říká: mám něco, co by tě mohlo zajímat - kapesní USB disk který můžeš připojit k televizi a on přehrává uložené audio, obrázky i video, včetně DivX... ten přehrávač bez disku nestojí víc než 3000 korun a navíc má i dálkové ovládání. Tohle odmítnout recenzovat by byl vyložený nerozum - seznamte se i Vy s externím diskem Mvisto Lite...

Reklama

Mvisto Lite je zařízení které se v první řadě podobá typickému, i když exkluzivnímu hliníkovému USB 2.0 externímu disku, který lze připojit k počítači nebo notebooku. Prodává se bez vnitřního disku, stačí jej ale osadit libovolným notebookovým typem (40GB disk 2.5" koupíte už za 2100Kč) a bude fungovat stejně jako jeho méně šikovní bráškové (viz recenze ME-940: externí box pro 2.5" disky).

Mvisto je počítačem detekován jako klasický pevný disk a můžete s ním tedy pracovat jako s vnitřním diskem počítače, vystačí přitom s napájením čerpaným od "hostitele" skrze porty USB 2.0 (rozhraní USB 2.0 je opravdu nutné). Obvyklým použitím externího disku je pak zálohování a přenos dat, v případě Mvista může přenosová rychlost čtení dosáhnout hranice 26MB/s (závisí na použitém disku).

Mvisto Lite: malý multimediální zázrak
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud ale máme interní disk, tak proč bychom k němu nepřidali nějaké ty elektronické obvody, že? První na ráně bude asi přehrávání mp3 souborů - to je sice skvělý nápad, ale s výdrží baterii by mohl být problém, notebookový disk se s málem energie nespokojí... Chtělo by to také přehrávat obrázky a video - hodil by se tedy nějaký displej. V případě barevného LCD displeje je ale překážkou nejen spotřeba, ale i cena :-(

Návrháři Mvista šli poněkud jinou cestou: Lite může pracovat na počítači nezávisle (napájené malým zásuvkovým zdrojem) a jako displej mu v této situaci poslouží... libovolná televize. A když je něco připojitelného k televizi, pak k tomu musíte přidat dálkové ovládaní. Howgh!

A tak se i stalo (sledujte výsledek):

Mvisto Lite: malý multimediální zázrak
i Zdroj: PCTuning.cz

Provedení

Základní jednotka (pokud použijeme tento poněkud nadsazený název) je 14x9cm velká hliníková "tabatěrka". Pokud povolíte čtyři šroubky dostanete se k prostoru pro instalaci disku. Standardní 2.5" disk stačí zasunout do konektoru, pojistit jej malými šroubky a po instalaci zadního krytu je Nvisto Lite připravené ke stratu.

Poznámka k diskům

Zde platí zásada společná všem externím přenosným diskům - lepší jsou moderní, menší a pomalu rotující disky (například 40-60GB, 4200ot/min) které vyzařují méně tepla, než jejich rychlejší a starší příbuzní. Právě vysoká vnitřní teplota může být hlavním problémem při dlouhodobém provozování externího disku. Malý uzavřený prostor kumuluje teplo a vnitřní teplota přesahující 60-70C je u takového zařízení jen otázkou času.

V testu jsme použili disk Toshiba MK8026GAX se spotřebou 2.5 až 2.9W, který patří mezi energeticky náročnější typy a Mvisto se po několika hodinách provozu začalo přehřívat - obraz DivX začal blikat a bylo nutné odklopit zadní víčko pro lepší chlazení disku. Proto i tady doporučují instalaci moderních 4200ot. disků od Fujitsu, WD Scorpio, Seagate (řada Momentus) nebo Hitachi Travelstar 4Kxx (se spotřebou 2W).

Mvisto Lite: malý multimediální zázrak
i Zdroj: PCTuning.cz

Po připojení zařízení k počítači nebo notebooku můžete s interním diskem nakládat jako s každým jiným. Pokud je disk prázdný, můžete jej rozdělit na oddíly nebo přímo naformátovat. Pak už jen můžete disk plnit daty jak je libo.

Protože Mvisto Lite umí přehrávat obrázky, audio i video, byli byste blázni kdybyste takové soubory nevyzkoušeli - takže co tam dáme: fotky z dovolené, nějaké obrázky hardware pořízené v redakci, oblíbená alba v mp3, nějaké video soubory DivX i Xvid (vesměs videoklipy ale také pohádky a večerníčky), ještě stáhneme jedno DVD... a šup s ním k ostatním souborům, které běžně nosím domů (záloha e-mailů a nějaké rozepsané články).

Poznámka 1.: Parametry přenosu odpovídají dříve testovanému externímu disku, viz externí box ME-940: čtení 26MB/s, zápis 19MB/s...

Poznámka 2.: Pokud by odběr přes USB 2.0 překračoval možnosti daného počítače (a zejména některých notebooku), je vždy možné připojit externí zdroj.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama