data-v-kapse-usb-flash-disk
Zábava Článek Data v kapse - USB Flash Disk

Data v kapse - USB Flash Disk

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

28. 1. 2003 00:00 19

Dostal se mi do ruky výrobek, který u nás zatím není příliš dobře známý a ještě méně používaný. Jak už název napovídá, jedná se o externí disk připojený k počítači pomocí USB konektoru. Pojďme se ale podívat kousek blíž...

Reklama

Obsah balení

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz


krabice...

V krabici najdete kromě samotného disku taky manuál, instalační disketu, USB prodlužovačku a šňůrku k zavěšení na krk. Design to má sice hezký, ale osobně bych si na krk když už je to nutné, pověsil asi jiný šperk :o)

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz


... a uvnitř

Specifikace     

- Kapacita v MB: 16,32,64,128,256,384,512,768,1024,2048
- USB 1.1 kompatibilní
- bez externího napájení (používá napájení přímo z USB)
- mechanický přepínač povolení zápisu (podobný jako na klasické disketě)
- čtení : 1,1 MB/s
  zápis: 700 KB/s
- stálost dat po dobu min. 10 let
- hmotnost pod 15 g
- odolnost proti mechanickým rázům, světelnému a tepelnému záření, elektromag. poli

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz


přepínač k povolení / zakázání zápisu

Zkusil jsem tedy jednotlivá data ověřit...

- kapacita : 15,4 MB
- ochrana proti kopírování opravdu funguje .-)
- hmotnost odpovídá
- stálost dat: stejný typ paměti tj. Flash EPROM se používají také k ukládání biosů a firmware u CD a DVD mechanik, takže bych informaci o 10-ti letech provozu bez ztráty dat bez obav důvěřoval.
- SiSoft Sandra nám zjišťuje:

Benchmark Breakdown
Buffered Read : 966 kB/s
Sequential Read : 1002 kB/s
Random Read : 1002 kB/s
Buffered Write : 886 kB/s
Sequential Write : 918 kB/s
Random Write : 919 kB/s
Average Access Time : 16 ms (estimated)

Jak vidíte, přístupová doba 16 ms se téměř blíží dnešním HDD. Hodí se proto k práci lépe než klasické 4 rychlostní CD-RW. Samozřejmě nemůže v rychlosti zápisu a hlavně čtení konkurovat rychlejším typům RW disků (High Speed a Ultra Speed), ale práce s nimi je zase o malinko složitější.

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz

disk se díky velikosti vleze určitě do každé kapsy

Instalace a software     

Pokud na vašem počítači používáte jeden z operačních systémů : Windows ME/2000/XP, Mac OS 9, Linux Kernel 2.4x, nebudete potřebovat k instalaci žádné ovladače. Po připojení se disk instaluje automaticky a je možné ho okamžitě využívat. Ovladače pro Windows 98 jsou na instalační disketě. Po připojení si disk určitě zaslouží pochvalu. Připojí se totiž spořádaně jako poslední jednotka v řadě a neposune vám tedy písmena vašich HDD. Myslím, že ani nemusím zdůrazňovat, že (jedná se o USB zařízení) můžete disk bez problémů připojovat a zapojovat přímo za chodu počítače.

Na disketě kromě ovladačů pro Win98 najdeme taky maličký program UFD Utilities. Pomocí něho můžete disk formátovat a to dokonce jako USB/ZIP nebo USB/HDD a pokud to váš BIOS podporuje je možné z takto naformátovaného disku i bootovat počítač.

Této fičurky se dá dobře využít. Já mám např. na Flash disku nahraný DOS se spoustou malinkých utilitek - Flashováni BIOSu, hloubkový test RAM, CPU atd. Další využití disk určitě najde u lidí (nechci teď říkat přímo hackerů), kteří se potřebují dostat do jinak nepřístupného počítače (tj. bez CD-ROM a disketové mechaniky). Můžou si tak ze svého USB disku přímo nabootovat svůj odladěný operační systém.

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá (a zároveň poslední) funkce programu je tzv. resizing, kdy si můžete disk rozdělit na dvě části. První bude UNSECURED - nechráněná a tedy pro všechny volně přístupná. Druhá část pak (jak jistě sami tušíte) SECURED - chráněná. Přístup do chráněné části má uživatel jen po zadání až 8-mi znakového hesla.

Data v kapse - USB Flash Disk
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Pokud vezmu v potaz těchto několik aspektů : velikost a tedy i kompaktnost disku, absenci mechanických součástí, jeho rychlost a použitelnost pro všechny běžné operační systémy,  to, že USB konektor má už dnes téměř každý počítač, možnost bootování a v neposlední řadě žádné přídavné čtecí zařízení navíc, můžu konstatovat, že se snad konečně dočkáme odchodu běžných disket do zaslouženého důchodu.

Jestliže často přenášíte menší objemy dat a chcete větší rychlost a stabilitu než vám poskytuje disketa, můžu vám toto zařízení vřele doporučit. Jestliže ale přenášíte data objemnější a vadí vám relativně malá rychlost, radil bych poohlédnout se po jiném druhu zařízení. Popravdě řečeno si nedokážu představit zapisovat 512 MB dat rychlostí kolem 700 KB/s (vlastně asi dokážu, ještě to není zase tak dávno, co jsme měli v počítačích 4 rychlostní CDR).

www.winmaxgroup.com.tw

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama