Test 32GB microSD karet – když telefonu dochází místo
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Test 32GB microSD karet – když telefonu dochází místo

Test 32GB microSD karet – když telefonu dochází místo

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

1. 10. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod do paměťových karet 2. Testovací metodika 3. A-Data Class 4, A-Data Class 10 4. A-Data Class 10 UHS-I 1, Emgeton Class 10 5. Kingston Class 4 a Kit G2 Class 4
6. Kingston Class 10, Nokia Class 4 7. Patriot Class 10, Pretec Class 10 8. Samsung Class 10, SanDisk Class 4 a 10 UHS-I 1 9. Výsledky testů 10. Závěr a hodnocení

V posledních měsících jsme testovali přenosná úložiště v podobě flash disků a SD karet. Nyní tuto dvojici doplníme ještě paměťovými kartami typu microSD, které jsou využívány zejména pro mobilní telefony a tablety. Otestovali jsme 13 nejvíce prodávaných paměťových karet, ve kterých zaujaly modely SanDisku a A-Data.

Reklama

Otestovali jsme již flashky s USB 3.0 a také paměťové SD karty. Dnes testované microSD karty se pomocí adaptéru mohou použít i tam, kde je místo pro SD karty. Lze je také vložit do xD adaptérů, díky kterým je kartu možné použít například ve fotoaparátech s podporou xD karet.

Výrobci mobilních telefonů (zejména těch nejlevnějších) spoléhají na to, že si uživatel s novým telefonem koupí i paměťovou kartu s kapacitou, která mu bude vyhovovat. Výrobce tak ušetří na flash paměti uvnitř telefonu. Dále je také možnost, že vám jednoduše dochází v tabletu nebo telefonu místo a chcete si kapacitu pomocí microSD karet rozšířit.

Určitě se také najdou tací, kteří by si koupili rychlou microSD kartu standardu UHS-I a s adaptérem ji dali do svého fotoaparátu nebo zrcadlovky. Následně stačí jen microSD kartu vložit do tabletu a fotografie si rovnou prohlédnout na větším a lepší displeji. 

Některé vlastní ROM na starší telefony se instalovaly přímo na externí kartu, a tak se rychlost systému odvíjela od rychlosti paměťové karty. To ale není dnešní případ. Dnes se podíváme na rychlosti karet především ve čtečce karet, která nemá limity (tedy má, ale hodně daleko za rychlostními limity microSD karet). Dále se také podíváme, jaký je rozdíl mezi rychlostmi karty v telefonu pomocí interního benchmarku a kopírování z telefonu pomocí USB kabelu.

Class a × aneb značení rychlostí paměťových karet

Pokud si vybíráte nějakou paměťovou kartu, pravděpodobně se pozastavujete nad tím, jaké mají rychlosti a podobně. Pro tyto účely existují oficiální hodnocení. V dnešní době se používá tzv. Speed Class Rating (nebo pouze Class) a v minulosti se používaly také násobky, třeba 133×, což bylo mnohdy zavádějící.

Hodnocení typu Class (třída) je definováno skupinou SD Association, takže jsou přesně dané hodnoty pro určité třídy. Rychlosti určené hodnocením Class by měly být dosaženy i v zaplněné kartě.

Test 32GB microSD karet – když telefonu dochází místo
i Zdroj: PCTuning.cz


Tabulka rychlostí pro určité třídy | Zdroj: Wikipedia

Dalším hodnocením rychlostí jsou násobky, které jsou zastupovány znakem násobení a číslem (např. 133×). Toto hodnocení není oficiální a není nijak ověřována jeho skutečnost, jako v případě hodnocení Class.

Hodnocení přes × se provádí tak, že rychlosti přenosu jsou násobky rychlosti CD-ROM mechaniky. Ta má rychlost 1,2 Mb/s (150 kB/s). Pokud tedy máte kartu, která má označení 133×, tak po vynásobení 133 × 1,2 dostaneme 160 Mb/s, což je 20 MB/s.

Test 32GB microSD karet – když telefonu dochází místo
i Zdroj: PCTuning.cz


Tabulka rychlostí pro určité třídy | Zdroj: Wikipedia

Pokud se podíváme do tabulky rychlostí pro hodnocení přes násobky, tak zjistíme, že toto značení se používá nejvíce u těch nejrychlejších paměťových karet, protože hodnocení Class končí na úrovni 10 MB/s. Navíc čísla jako třeba 600× na obalu vypadají moc pěkně.

Nakonec je zde ještě vlastní hodnocení pro karty s podporou přenosu přes UHS. V současné době je zatím pouze 1. třída. Karty se označují písmenkem U, ve kterém se nachází číslo třídy. Třída 1 má teoretické maximum 104 MB/s.

V dnešní době je navíc těžké vyloženě doporučit některou z rychlostí, jelikož občas jsou telefony vybíravé a karta vám prostě nebude fungovat. Naopak některé podporují zase jen určitou třídu. Co se týče podpory přenosu UHS, tak tu podle Samsungu podporují mobilní telefony nové generace s podporou LTE. Samsung Galaxy SIII by je tak měl podporovat a využívat jejich vysoké rychlosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama