zamysleni-uz-i-univerzita-zkouma-jak-nejlepe-ukladat-informace
Zábava Článek Zamyšlení: Už i univerzita zkoumá jak nejlépe ukládat informace

Zamyšlení: Už i univerzita zkoumá jak nejlépe ukládat informace

Docekal

Docekal

14. 2. 2005 00:00 24

Vyhovuje vám více všechno třídit do složek a podsložek? Nebo naopak rádi "plochou" strukturu doplněnou kvalitním vyhledávacím mechanismem? Zamyšlení v článku, mimochodem, očekává, že budete reagovat.

Reklama

Na Washingtonské univerzitě se věnují čemusi, co jsme probírali nedávno na setkání GigaCentristů v úzkém kroužku několika bloggerů - a totiž to, jakým způsobem lidé třídí informace. A protože jsem právě přes Google News objevil článek o zkoumání na UW, hodlám se právě dokopat k tomu, abych o tom něco hodil na "papír". Elektronický, pochopitelně.

Začněte trochu přemýšlet nad tím, jak si ideálně představujete uložení vámi používaných informací, schválně co vám z toho vyjde. Nejlépe se to pochopitelně demonstruje na elektronické poště a souborech - tyto dvě kategorie nosičů informací zaručeně používáte. Budete-li ale přemýšlet více, najdete i leccos dalšího, co vyžaduje práci s informacemi - fotogalerie, zajímavé internetové odkazy či kontakty. Po chvíli přemýšlení dojdete určitě k několika alternativám.

Velmi častý způsob je třídění informací do složek - vytvoříte si takovou strukturu složek a podsložek (na disku, nebo v mailovém programu), jaká vám vyhovuje. A do ní třídíte poštu či soubory - v případě pošty vám v tom navíc často pomáhají různá automatická pravidla. V případě souborů tak činíte zpravidla ručně - soubor uložíte tam "kam patří" v okamžiku vytvoření nebo získání.

V okamžiku, kdy je potřeba nějaké informace najít, začnete na "předpokládaném" místě v stromu složek. A při trošce štěstí něco najdete. Za sebe ale mohu rovnou říci, že po čase nenajdu vůbec nic. A po ještě delším čase zjistím, že stejně nedodržuji vytvořený systém složek a vytvářím další, paralelní systém.

Proto se mi hodil další způsob  - nechat všechno jak to je (tj. na jednom místě) a poté hledat pomocí kvalitního fulltextového hledání. Tahle metoda se mi perfektně osvědčila u Googláckého 1GB mailu (www.gmail.com) - prostě to tam tak nějak perfektně hledá. A když potřebuji nějaký mail, tak mi ho to najde. Pochopitelně, jako doplněk "ponechání kde to leží" je ještě potřeba mít možnost nějak některé vybrané zprávy/soubory označovat - buď nějakými barvami, nebo nějakými slovy (nálepkami).

Právě v možnostech označovat je, pro mojí maličkost, skryto konečné řešení celého problému. Mám minimalistickou sadu složek (do kterých přeci jenom některé věci třídím) a k tomu používám zhusta označování nálepkami (v Outlooku zejména barvičkami) - u těch věcí, které jsou nějakým způsobem "pravděpodobně" významější.

Dřívě zmíněný článek o zkoumání na UW mě ale přivedl ještě k dalším postřehům, které se mi nedařilo formulovat dříve. Například fenoménu "dokázat najít již nalezené". Zajímavá věc, všimli jste si, jak často vlastně potřebujete znovu nalézt to, co jste již jednou našli? A já v tomhle občas jdu tak daleko, že důležité věci si pošlu sám sobě elektronickou poštou.  Zajímavé, jako by právě e-mail hrál nějakou významější roli.

Nebo skutečnost, rovněž popsaná v článku, že lidé nemají tendenci používat samostatné programy k tomu, aby si dělali pořádek ve svých informací. Věci "z Outlooku" prostě chtějí organizovat "v Outlooku". Na tomhle zjištění pravděpodobně také něco bude - na sobě to vidím třeba v tom, že jsem vyzkoušel řadu programů na "vyhledávání v počítači" (tolik proklamovaný Desktop Search), ale nakonec jsem je všechny smazal. Nedokázaly ve skutečnosti ani píď toho, co dokáže obyčejný Gmail. A dodnes například sním o tom, že Microsoft do Outlooku konečně dodělá vyhledávání. Protože to co tam je, to je neuvěřitelně pomalé a rozhodně ne fulltextové.

Právě vědci na UW došli k tomu, co vlastně i nejvíce vyhovuje mě - mít možnost označkovat (polepit, oznámkovat) cokoliv co je potřeba nějak "katalogizovat" - a to tak, aby oněch značek mohlo být libovolný počet na jednu určitou věc. A pochopitelně, aby nijak nesouvisely s tím, jak je ta či která věc vlastně v počítači uložena.

A uplně nakonec. Víte, že můj Compaq iPaq už dávno skončil někde na dně šuplíku a místo něj používam obyčejný papírový diař a k němu mobilní telefon? O něčem to také svědčí. Ale o tom možná někdy jindy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama