internet-explorer-7-0-za-svet-bezpecnejsi
Zábava Článek Internet Explorer 7.0: Za svět bezpečnější?

Internet Explorer 7.0: Za svět bezpečnější?

Docekal

Docekal

15. 2. 2005 00:00 25

Bill Gates v úterý slíbil, že nová verze Internet Exploreru bude. A protože slib prezentoval na RSA Security, slib obsahuje hlavně cosi o tom, že IE bude bezpečnější

Reklama

Internet Explorer 7.0 by měl obsahovat zcela nové bezpečnostní fíčury, říká Bill Gates. Těšit se mohou ovšem pouze uživatelé Windows XP SP2+ a zbytek světa si bude muset počkat na novou verzi Windows (Longhorn, prozatím očekáván v roce 2006). Na jednu stranu lze tuto novinku chápat jako dobrou zprávu, na stranu druhou jako nepochopení situace.

Nový Internet Explorer měl být původně až s novými Windows. Pokud se tedy "novější" verze objeví dříve, je to jistě dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že nová verze bude k dispozici pouze pro Windows XP. A bez ohledu na to, že Windows XP jsou nejrozšířenější Windows, nepovažuji to za správné. Microsoft sám navíc naznačuje, co se Windows 2000 zákazníků týče, že by měli "více křičet" a "možná se něco stane". Jinak řečeno, pokud jste Windows 2000 zákazníci (a nechápete proč přecházet na křiklavě barevná, ale nikoliv lepší, Windows XP), tak křičte. Třeba bude IE7 i pro Windows 2000.

Internet Explorer je chronicky nebezpečná aplikace

Setkávám se s tím týden co týden - počítače zamořené spyware, adware a trojskými koni. Jejich majitelé se přitom diví, vždyť mají na svém počítači antivirový software. Zvířátka vesele se množící v jejich počítačích se do nich přitom dostávají jedině skrz Internet Explorer. A antivirové software se k nim chová zcela "ignorantsky". Prostě je ignoruje a nechává je svému osudu.

Microsoftí akvizice Giant Software Company sice vyústila v beta verzi Microsoft AntiSpyware programu, ale stále není vyhráno. Na světě je první virus, který Microsoft AntiSpyware "umí" vypnout. A zároveň s ním pobíhají po Internetu stovky programů, které Microsoftí AntiSpyware nepozná. Stále se vyplatí používat podobných ochranných programů více (Spybot S&D a AdAware, například). 

Nebo, ještě lépe, nepoužívat Internet Explorer. Stačí totiž přejít na Firefox a budete mít klid. Částečný klid, protože ještě nesmíte používat Microsoft Outlook a Microsoft Office - i v těch je totiž chronicky děravý Internet Explorer setrvale přítomen. A také musíte doufat, že zájem tvůrců tohoto smetí nepovede nakonec k téže situaci i u FireFoxu (a jiných alternativních prohlížečů).

Právě existence Firefoxu (a dalších alternativních prohlížečů) je pro Microsoft dostatečně motivující, aby se "něco" začalo dít. Prozatím ale bohužel zůstává více u slov a slibů, než viditelných činů. A u tříletého zpoždění, protože zhruba před třemi lety se jakýkoliv vývoj prohlížeče v Microsoftu zastavil. FireFox tak prozatím může úspěšně a pravdivě používat slogan : "Bezpečnější než Internet Explorer".

Ale vraťme se zpět k nové, sedmičkové, verzi IE.

Gates byl ve svém prohlášení pochopitelně velmi všeobecný. Není tak vůbec jisté, zda nové IE bude umět to, co umějí už všechny ostatní prohlížeče (a dokonce i nadstavby pro IE jako MyIE alias Maxthon) - zejména záložky, coby nejprospěšnější vlastnost. Není ani jasné, jak dalece bude nové IE integrovat vyhledávání - ať už jde o vyhledání skrz MSN Search (snažící se konkurovat dominanci Google a Yahoo) nebo o "pole neorané" v podobě vyhledávání v počítači uživatele (tzv. Desktop Search).

Lze očekávat, že IE 7 by měl lépe odolávat spyware/adware, odstranit řadu možností pro phishing (rhybaření, počesku) a snad se i lépe věnovat spamu (v této oblasti má Microsoft také značné zpoždění). Ve všech těchto případech může Microsoft těžit z akvizicí společnosti Giant a Sybari. Je také pravděpodobné, že IE7 bude obsahovat nové fíčury z oblasti DRM (Digital Rights Management) - ale osobně bych tyto věci označil za minimálně chtěné a minimálně prospěšné. A zda se IE 7 konečně opět odkloní od úzké integrace do operačního systému? Těžko říct, byť by to bezpečnosti jistě prospělo.

Takže, jak to nakonec bude, to možná zjistíme už v létě - právě v létě má být totiž první beta IE7.  Doufejme ale, že se Microsoft díky zaměření na bezpečnostní problémy neodkloní od možnosti inovovat a lépe odpovídat standardům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama