asus-maximus-extreme-a-gigabyte-x48t-dq6-x38-proti-x48-express
Hardware Článek Asus Maximus Extreme a Gigabyte X48T-DQ6 - X38 proti X48 Express

Asus Maximus Extreme a Gigabyte X48T-DQ6 - X38 proti X48 Express

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 1. 2008 01:00 48

Seznam kapitol

1. X38 proti X48 Express 2. Testovací sestavy 3. Asus Maximus Extreme 4. BIOS desky Asus a přetaktování
5. Gigabyte GA-X48T-DQ6 6. BIOS desky Gigabyte a přetaktování 7. Testy 8. Hodnocení desek a závěr

Dosavadní high-end čipset X38 Express, má být za nějaký čas doplněn už dávno oznámeným nástupcem. Tím má být vylepšená verze - X48 Express. Oficiálně přijde tento "nový" čipset na trh až za měsíc, my se na jeho výkon ale můžeme podívat již dnes. Je vůbec nástupce X38 Express na trhu potřeba? V dnešním testu se na tuto zásadní otázku pokusíme najít odpověď.

Reklama
Asus Maximus Extreme a Gigabyte X48T-DQ6 - X38 proti X48 Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní nejvyšší standard na poli čipsetů Intelu je X38 Express. Naší kompletní recenzi této čipové sady naleznete tady. Všechny nové vlastnosti, včetně klíčových technologií jsem v tehdejším článku popsal. Pro připomenutí nahlédněte do zmíněné recenze. V krátkosti ale lze říci, že proti starší a levnější sadě P35 Express toho X38 Express mnoho nepřinesl - snad jen lepší řešení pro CrossFire zapojení grafických karet.

Ihned po zářijovém uvedení X38 Express se ale ozvalo několik recenzentů, že čipset není v přetaktování žádný přeborník, a na stávající řešení na trhu (včetně staršího i965 Express, nForce 680i SLI) jaksi nestačí. Přetaktování drahých, nových desek s X38 Express bylo stejné, nebo i horší než dosahují desky které jsou na trhu rok. Intel ale sliboval nadstandardní podporu pro "přetaktovače", a tomu měly schopnosti nové sady odpovídat. Bohužel se žádný razantní nárůst schopností přetaktování nekonal.

Několik dnů po uvedení X38 Express, tedy Intel oznamuje další "inkarnaci" tohoto čipsetu, v podobě vylepšeného X48 Express. Tento vylepšený severní můstek by měl mít vše, co původní X38 Express postrádá, a co bylo původně pro tuto sadu slíbeno. Podpora FSB 1600MHz, podpora pamětí DDR3-1600MHz a hlavně lepší možnosti přetaktování. S X48 Express se jedná o úplně stejný severní čip, jako je u X38 Express, pro novinku jsou ale ručně vybírány jen ty nejlepší kusy křemíku. Výrobce Intel, si za ono "vybírání" nejlepších kusů ale nechává dobře zaplatit. Normální severní můstek X38 Express stojí 50 USD, ale vybraný a přejmenovaný na X48 Express stojí 70 USD, což je téměř o padesát procent vyšší zisk na úplně stejném čipu.

Asus Maximus Extreme a Gigabyte X48T-DQ6 - X38 proti X48 Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Původně měly být základní desky s X48 Express uvedené už v listopadu nebo prosinci 2007. Díky tlaku výrobců desek, Intel uvedení o několik měsíců odložil. Hlavní důvod je velký počet čipových sad X38 Express na skladech hlavních producentů základních desek. Intel tedy souhlasil, a dal ještě výrobcům několik měsíců čas, aby stihli zásoby vyprodat - pak teprve přijde s "novinkou" X48 Express. Zde je ale nutné zmínit fakt, že desky s X48 Express nebudou v žádném případě masovou záležitostí, a jejich produkce bude limitována. Každý výrobce uvede jen jeden, nebo dva modely s tímto čipsetem. Vždy půjde o nejdražší desky z jeho produkce (Gigabyte GA-X48T-DQ6, Asus P5E3 Premium, Asus Rampage Formula). Nečekejte levné desky s X48 Express, na levné desky tento čipset nemíří.

Situace čipsetů na platformě Intel se minimálně rok nezmění. Až do příchodu příští generace procesorů "Nehalem" žádný další firemní čipset nebude uveden (pouze upravená P35 Express pod novým názvem P45 Express). Do té doby budou vedle sebe koexistovat jako společný high-end, čipsety X38 Express a počtem limitovaný X48 Express pro největší nadšence přetaktování. Na parametry konkurenčních čipsetů v high-endu se podívejme do tabulky.

Asus Maximus Extreme a Gigabyte X48T-DQ6 - X38 proti X48 Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Co jsem řekl hned v úvodu, potvrzuje i shrnutí v tabulce. Jedinými rozdíly mezi X38 a X48 Express je podpora vyšší frekvence FSB, a rychlejších pamětí DDR3. Takt sběrnice FSB  1600MHz ale podporuje úplně každá deska s X38 Express, i když ne oficiálně. Mnoho výrobců tuto vlastnost u svých X38 Express desek udává i u jejich specifikací, což je v rozporu s oficiálními vlastnostmi udávané výrobcem čipsetu - Intelem. Oficiálně, neoficiálně skutečnost je taková, že to funguje. Na všech deskách s X38 Express lze bez potíží, s updatem BIOSu použít procesory s taktem sběrnice 400MHz (1600MHz). V této chvíli ale BIOSy pro stávající desky nejsou k dispozici (čipset ještě nebyl oficiálně uveden). Pro testy nových čipů (zatím jen QX9770) je nutné použít desky s X48 Express. To ale není žádný problém, tyto procesory dosud uvedeny nebyly a dlouho ještě na trhu nebudou - přijdou až po oficiálním uvedením X48 Express na trh.

Podpora rychlejších DDR3 pamětí je také jen prázdným argumentem. Dokud nebudou rychlé paměti DDR3, stát podobně jako dnešní DDR2 nemají na větší rozšíření šanci. Pomalé DDR3-1333MHz a podobně, se dnes prodávají za ceny kolem 8000Kč s DPH. Jejich výkon proti mnohem levnějším DDR2 je ale slabý. Pokud DDR3, tak jedině s taktem 1600MHz a vyšším, ty ovšem ale stojí nejlevnější kolem 10 000Kč. Čas na DDR3 ještě nenadešel, ale jejich doba se blíží. Já tipuji větší rozšíření mezi uživatele již příští podzim.

Třetí novinkou v X48 Express je rozšíření děliček čipsetu a pamětí, aby bylo dosaženo podobné funkce jako je "Unlinked" a "Linked" u nForce čipsetů. Mohu potvrdit, že deska s X48 Express má skutečně podstatně více možných dělitelů pro paměti, na výsledné přetaktování to ale nemělo vliv. Poslední avizovanou výhodou nového čipsetu, má být ovládací software Intel Extreme Tuning Utility pro přetaktování pod Windows. Tato utilita by ale měla fungovat pod X48, stejně jako s X38 Express - vyzkoušet jsme ji ale nemohli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama