nvidia-nforce-780i-sli-vylepseny-high-end-cipset-pro-intel
Hardware Článek nVidia nForce 780i SLI - vylepšený high-end čipset pro Intel

nVidia nForce 780i SLI - vylepšený high-end čipset pro Intel

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 12. 2007 01:00 23

Seznam kapitol

1. Úplně nová čipová sada? Ani ne... 2. Čipové sady - nForce 7 3. Co nového přináší nForce 780i SLI 4. Testovací sestava 5. Základní deska Asus P5N-T Deluxe
6. Základní deska - bližší pohled 7. BIOS, přetaktování a první dojmy 8. Testy 9. Nový Control Panel 10. Zhodnocení a závěr

Základní desky s čipovou sadou nForce 6xx pro platformu Intel se staly oblíbené díky technologii SLI. Nejvíce se jich paradoxně prodává nyní, když už se téměř nevyrábějí a na trhu jsou jen starší modely - může za to opravdu levné ale výkonné grafické řešení 2x GeForce 8800 GT v zapojení SLI. Tyto čipsety budou nyní nahrazeny nástupcem - řadou nForce 7xx. Vyplatí se na ni upgradovat, či nikoli? Náš dnešní test vám na tuto otázku pomůže nalézt odpověď...

Reklama
nVidia nForce 780i SLI - vylepšený high-end čipset pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tomu více než rok, co byla na trh uvedena čipová sada nForce 680i SLI pro procesory Intel. Od té doby základní desky postavené na čipsetech nForce 6 se u uživatelů těšily veliké oblibě. Jako velký úspěch vidím i fakt, že rok starý čipset má stále vysoký výkon, a Intel jeho pozici v high-endu dosud neohrozil - a to se, o to pokusil dvakrát, s P35 Express a X38 Express.

Z energetického hlediska, jsou čipy nForce 6 sice málo úsporné, Intel je ale s posledním svým "počinem" (X38) docela dohání. Podle prodejů desek, a rozšířeností mezi uživateli se dá nForce 6 nepochybně považovat za obrovský úspěch. Poslední rekordní prodeje základních desek s možností SLI pak vyvolalo uvedení grafických karet GeForce 8800GT. Za solidní peníze totiž poprvé dostáváme výkon rovný high-endovým řešením minulosti, a na to mnozí uživatelé slyší. Nic se ale nevyhne jistý problémům a i nForce 680i SLI má několik zásadních neduhů.

PCIe 2.0 a nForce 680i SLI

Prvním problémem, který museli inženýři NVIDIe řešit, je rozhraní PCI Express 2.0. Nové grafické karty, postavené na jádru G92 (stejně jako konkurenční Radeony HD38x0) jsou totiž nativně určené pro PCIe 2.0. Levné řešení bylo nalezeno téměř ihned. Přidat na základní desky další čip, který bude zastávat podporu pro PCIe 2.0. Tento čip výrobce nazval nForce 200. Jedná se o jednoduchý můstek, který v sobě nese 32 PCIe 2.0 linek (dále si ho ukážeme na fotografii). S tímto řešením je NVIDIA na PCIe 2.0 připravena...

45nm CPU a nForce 680i SLI

Nastal ale další problém, ten byl ovšem závažnější. Intel oficiálně uvedl pro patici 775 procesory vyráběné na 45nm postupu. Záhy se zjistilo, že na stávajících deskách s nForce 680i SLI tyto čipy nefungují správně, a marketingový mumraj se započal. Výrobci základních desek totiž na svých stránkách uváděli pro tento čipset podporu všech nadcházejících 45nm procesorů, to ale nebyla pravda (při uvedení desek se o problému nevědělo). O tomto faktu, se nejprve mluvilo v kuloárech, a až o několik týdnů později veřejně problém přiznala i NVIDIA. Oficiálně tedy byla podpora nových 45nm čtyř-jádrových procesorů deskám s čipsetem nForce 680i SLI odepřena!

Oba zúčastnění (NVIDIA a Intel) se začali navzájem obviňovat, proč k této situaci došlo (dokonce se objevily dohady, že jde o pomstu Intelu za to, že jim NVIDIA nechce postoupit technologii SLI). Nakonec je tedy stanovisko toto: Intel cosi změnil v návrhu nových procesorů a nedal inženýrům NVIDIe dostatečně rychle podklady, aby mohli změny implementovat do stávajících desek s nForce 680i SLI. Říká se, že čipset nové CPU podporuje, problém je v jinak řešeném napájení nových procesorů, a nedostatečných napájecích obvodech stávajících desek.

Nástupce nForce 680i SLI

Osobně jsem ale přesvědčen, že problém není v napájení procesorů jako takových, ale o neúplné implementaci úsporných technologií (EIST) nových 45nm procesorů. Důkazem tohoto tvrzení je deska Asus Striker Extreme, která ač osazená nForce 680i SLI, podporuje s posledním BETA BIOSem 45nm procesory bez potíží. Nefungují na ní ale právě úsporné technologie a nelze procesor přetaktovat - alespoň dosud. Dle technického oddělení Asus, ale je na cestě BIOS, který přinese plnou podporu, uvidíme. Klidně se vsadím, že se časem objeví update BIOSu pro většinu desek s nForce 680i SLI, kde budou 45nm čtyřjádra fungovat (Penryn /Kenstfield). Nyní se to ale NVIDIi nehodí - uvádí totiž na trh nový čipset nForce 780i SLI.

nForce 780i SLI je nForce 680i SLI "plus"

nVidia nForce 780i SLI - vylepšený high-end čipset pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se to tak nemusí zdát, a marketingově to má NVIDIA zvládnuté dokonale, má toho nově uváděná čipová sada s tou starou společného víc, než je zdrávo. V podstatě se totiž jedná o upravený design desky, "starý dobrý" čipset nForce 680i SLI a PCIe 2.0 můstek - toť vše. Máme tu v podstatě ten stejný nForce 680i SLI ale pod novým názvem. No dobře, úplně to pravda není, severní můstek je v nové revizi a tudíž by měl jít lépe přetaktovat a být stabilnější a hlavně lepší ve spolupráci s čtyř-jádrovými čipy (v raných deskách je stále stejný - tj. jako ve staré nForce 680i SLI).

Co s nForce 680i SLI?

Celá situace kolem uvedení nových čipsetů a "zkrouhnutí" podpory nových 45nm procesorů pro starší (drahý high-end) čipset mi přijde hodně nefér. Desky s čipsetem nForce 680i SLI byly vždy ty nejdražší na trhu, a kupovali si je jen skuteční nadšenci, kteří věřili slibům o podpoře nových 45nm procesorů. Co teď s deskami, které možná opravdu nikdy nebudou nové čipy podporovat? Reklamovat výrobci? Nebo spílat NVIDIi, za špatný návrh drahých desek - které jsou nyní k ničemu. Ani jedno určitě neprojde, a vám nezbude než si pro SLI a nové procesory koupit novou desku s čipsetem nForce 780i SLI.

Poznámka: Z této těžké situace nejlépe "vybruslila" společnost eVGA, která svým stávajícím zákazníkům a majitelům desek s nForce 680i SLI nabízí za poplatek 90 dolarů (1700Kč) výměnu za desku s novou čipovou sadou. Za celkem malý peníz dostanete novou desku, s plnou podporou 45nm procesorů, což je hodně fér nabídka a já za to skládám eVGA poklonu až na zem. Kéž by se takhle o své zákazníky postarali i další výrobci.

Abychom ale NVIDIi nekřivdili, oficiálně firma prohlásila, že jí situace mrzí a chyba je na straně Intelu, oni svým zákazníkům problémy způsobit prý nechtěli. Aby se asi neřeklo, že s nForce 780i SLI přichází v podstatě jen minimálně vylepšený starý čipset, a za chybu v návrhu desek v podstatě musí zaplatit opět zákazníci, přináší nForce 780i SLI několik novinek navíc. Co s novým čipsetem získáme si řekneme dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama