ctyri-zakladni-desky-pro-platformu-intel-2x-asus-1x-evga-1x-abit
Hardware Článek Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Asus P5K 3. BIOS desky Asus P5K a přetaktování 4. Zkušenosti s Asus P5K 5. Asus P5K Deluxe 6. BIOS desky Asus P5K Deluxe a přetaktování 7. Zkušenosti s Asus P5K Deluxe 8. EVGA 122-CK-NF68-A1
9. BIOS desky EVGA a přetaktování 10. Zkušenosti s EVGA rev. A1 11. Abit AB9 12. BIOS desky Abit AB9 a přetaktování 13. Zkušenosti s Abit AB9 14. Výsledky testů 15. Hodnocení základních desek a doporučení

V dnešním testu se podíváme na dvě základní desky s novější čipovou sadou Intel P35 Express z dílny Asus (Asus P5K a P5K Deluxe). Další "opakovaná zkouška" bude věnována už dříve testované desce eVGA nForce 680i SLI (testování bude provedeno na úplně poslední revizi této desky, které se s tou první nedá vůbec srovnávat - což uvidíte sami). Jako poslední účastník se objeví deska společnosti Abit AB9 s dnes již postarším čipsetem Intel P965.

Reklama
Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

V minulém testu základních desek pro Intel procesory jsem zmínil desku Asus P5K, která ale nefungovala ihned po tom co přišla. Dnes vám test - již fungující desky přinášíme. Spolu s ní se podíváme i na její dražší a vybavenější stájovou kolegyni, desku Asus P5K Deluxe. Výrobce Asus spolu s těmito deskami uvedl na trh několik dalších této řady, modely P5K-E a P5K Premium lišící se ale pouze drobnostmi. Nabídka desek této řady je opravdu velice široká ale je už spíše nepřehledná.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby toho ještě nebylo málo uvádí právě v této době Asus, jako první na trhu, desku na které jsou již rovnou nasazeny paměťové moduly - o těch jsem již mluvil zde. Deska se jmenuje P5K3 Premium a jsou na ní DDR3 moduly různých rychlostí - zákazník si bude moci vybrat. Velice zajímavé bude sledovat poruchovost těchto desek, vzhledem k tomu že v pamětech se často skrývá důvod nekompatibility a nestability. A tady je nemůžete reklamovat samostatně ale pouze s celou deskou. Ovšem jistě tento "Bundle" bude cenově zajímavější než samotná deska a moduly - cena je nyní u nás 25 000Kč s DPH.

Po deskách Asus se v našem testu podíváme důkladně na desku eVGA 122-CK-NF68-A1, celý test revize AR najdete tady. Ptáte se proč testujeme podruhé stejnou základní desku? Důvod je jednoduchý - první testovaná revize AR byla téměř nepoužitelnou velmi poruchovou deskou - také si u nás vysloužila negativní hodnocení. S poslední revizí A1 je ale tato deska jednou z nejlepších a nejpoužitelnějších základních desek s čipsetem nForce pro Intel. Přetaktování i funkčnost doznala radikálních vylepšení a cena rovněž klesla, tudíž se na tuto novou revizi musíme podívat blíže.

Čtvrtou a poslední deskou dnešního testu bude zástupce ze stáje Abit. Mnoho čtenářů by rádo testy těchto desek vidělo a proto vám první vlaštovku přinášíme. Sice je tato deska osazena starším čipsetem Intel P965 Express, ale už máme přislíbené desky i s novějšími čipsety - tak snad příště.

Testovací sestava

Naše dnešní testovací sestava se skládá samozřejmě z pětice základních desek, pro které jako referenční poslouží Asus Striker Extreme. Pro testování jsem použil staré známé paměťové moduly DDR2 Corsair XMS 8500C5, s pracovní frekvencí 1066MHz při časování CL5.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafickou kartu jsem použil GeForce 8800 GTX OC. Celou sestavu potom napájel upravený zdroj OCZ Evostream 720W. Diskové pole tvořili dva disky WD Raptor 150GB zapojené v RAID0. Počítač byl dále osazen zvukovou kartou Creative X-Fi Fatality a DVD-RW Plextor a PATA diskem Seagate o velikosti 750GB.

Pro testování byly použity následující programy a benchmarky: HDTach, Everest, 3D mark06, PC mark05. Pro herní test posloužili hlavní zástupci dnešních enginů a to jsou:
Prey, Dark Messiah Of Might And Magic, Oblivion, STALKER, Rainbow Six Vegas.

 

Hardware

ProcesorIntel Core 2 E6600 - L628B
Paměť  2*1024MB Corsair 8500C5
Základní deskaRůzné modely
Grafická karta + monitorGeForce 8800 GTX + Hewlett-Packard LP2465
ZdrojOCZ Modstream 720W
OvladačeAktuální verze
 

Software

Operační systém

Windows XP Professional SP2

Verze DirectX

Microsoft DX9.0c

Herní testy

Prey, Dark Messiah, Oblivion, Stalker, Rainbow Six vegas

Teoretické testy

 3Dmark 06, PCmark05, HDTach, Everest

Všechny testy byly provedeny s nastavením základní frekvence procesoru, a časováním pamětí 10-4-4-4 při frekvenci 800MHz. Pouze frekvence FSB byla kvůli omezení sběrnicí taktována ve všech případech na 400MHz. Všechny nepotřebné a nebo nepodstatné funkce desky byly vypnuté a to včetně Intel EIST.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama