intel-bearlake-nova-rodina-cipsetu-s-podporou-ddr3-prichazi
Hardware Článek Intel Bearlake - nová rodina čipsetů (s podporou DDR3) přichází

Intel Bearlake - nová rodina čipsetů (s podporou DDR3) přichází

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2007 01:00 27

Seznam kapitol

1. Intel Bearlake - úvod 2. Čipsety "Bearlake" - co přinášejí nového? 3. Testovací sestava 4. Základní deska MSI P35 Platinum
5. BIOS desky a přetaktování 6. Testy 7. Zkušenosti a problémy 8. MSI P35 Platinum - závěr

Vloni v létě byl poprvé oznámen nástupce velmi úspěšného čipsetu Intel P965. Podle původní oficiální zprávy měly být první čipsety rodiny "Bearlake" uvedeny již v dubnu, byly ale o měsíc odloženy a dnes nastal ten den, kdy se oficiálně uvádějí na trh. Jako první v řadě se dostává na trh "P35 Express", tím se také budeme v dnešním článku zabývat (a základní deskou MSI P35 Platinum).

Reklama
Intel Bearlake - nová rodina čipsetů (s podporou DDR3) přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes, exkluzivně jako první v České republice, přesně v den celosvětového uvedení na trh, vám přinášíme kompletní test základní desky postavené na novém čipsetu společnosti Intel. Na úvod se jen krátce podíváme na celou řadu právě uváděných čipových sad.

Intel Bearlake - nová rodina čipsetů (s podporou DDR3) přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompletní rodina čipsetů "Bearlake" od Intelu, je tvořena šesti různě vybavenými komplexními čipovými sadami.

X38 Express - Nejvýkonnější řešení high-endu, určený do nejvýkonnějších počítačů nadšenců. Bude podporovat FSB 1333MHz, paměti DDR3 až do 1333MHz (možná dokonce 1666MHz). Další novinkou bude dvojice plnohodnotných PCI Express 2.0 slotů s 16-ti linkami. Tento čipset ještě uveden nebyl, stane se tak až na podzim tohoto roku nebo dokonce až příští jaro.

P35 Express - Výkonné řešení do domácích počítačů, s tím že tomuto čipsetu oproti nejvýkonnější variantě bude několik vymožeností chybět, stále ale jde o skvěle přetaktovatelný a výkonný čipset, hodící se pro všechna náročná řešení. Tato sada přichází na trh právě nyní, jako první.

G35 Express - Stejné možnosti jako předchozí řešení, jen čip navíc bude obsahovat grafické jádro kompatibilní se standardem DirectX 10, pokud to bude skutečně fungovat stane se toto integrované řešení nejvýkonnější v tomto segmentu. Obsaženo by mělo být plné HDMI s HDCP video s technologií Intel Clear Video. Čipset G35 bude uveden také až později, ale do konce roku bychom se ho měli dočkat určitě.

G33 Express - Opět stejný čipset jako zmíněný P35 Express, ovšem grafické jádro je pouze DirectX 9, toto řešení je spíše určeno do kancelářských počítačů a mělo by se přibližovat nízké energetické náročnosti počítačů platformy vPRO. Technologie Intel Clear Video nebude chybět ale HDMI výstup ano.

Q33, Q35 Express - Zcela ořezané čipsety plně splňující přísná kritéria nízké spotřeby platformy vPRO, určená výhradně do "bussiness" segmentu trhu. Tato řešení na mATX deskách by mohla výrazně konkurovat konkurenci s její sadou AMD RD690V.

G31 Express - Nejlevnější a nejméně výkonné řešení s integrovanou grafikou, o které nejsou ale žádné bližší informace. Tento čipset bude asi určen pro notebooky a zatím oficiálně uveden nebyl, je očekáván až na konci příštího roku.

K testování samotnému jsem měl možnost si vybrat z několika základních desek vybavených tímto čipsetem. Vybral jsem ale tu nejzajímavější desku z nabídky MSI, která je opravdu svých designem bezkonkurenční a něco "takového" jako má tato deska jste zaručeně ještě neviděli - bližší informace dále v článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama