dfi-lan-party-ut-cxf3200-dr-crossfire
Hardware Článek DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 5. 2006 01:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. DFI Lan Party UT CXF 3200-DR 3. Layout 4. BIOS a přetaktování
5. Testovací sestava a software 6. Testy 7. Zkušenosti a závěr

V dnešním článku si představíme novou základní desku společnosti DFI, která je osazena nejnovější čipovou sadou ATI Xpress 3200. Tato deska podporuje i grafický režim Crossfire druhé generace, jenž jsme otestovali také, ale představíme si jej až v samostatném článku. Jestli je tato deska zdatným soupeřem deskám s čipsetem nVidia nForce 4, vám odhalí náš test.

Reklama

Výrobky z portfolia firmy DFI se na poli desek pro nadšence a pro extrémní přetaktování staly téměř etalonem výkonu a možností nastavení. Jen málokterá deska se může právě v možnostech ladění výkonu a možných limitech přetaktování rovnat právě deskám této společnosti. Dříve bylo základním deskám DFI vyčítáno, že jejich layout není zcela vyhovující, což ale společnost DFI elegantně vyřešila s příchodem právě předchůdce námi testované desky a to desky Lan Party UT RDX200 CF. Všechny pozdější desky (Expert, Venus) již měly právě tento upravený layout.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak bylo naznačeno v úvodu, dostává se nám dnes do rukou zcela nová deska společnosti DFI pro platformu AMD, to je skvělá zpráva, která jde ovšem ruku v ruce s tou špatnou. Tou je informace přímo z DFI, že tato deska je bohužel úplně poslední model pro patici 939, následovat už budou pouze základní desky pro novou patici AM2 a samozřejmě pro Intel platformu. Proto recenze této desky bude vlastně nostalgickým rozloučením s platformou s939, a pevně doufám, že jako poslední zástupce této řady nás deska nezklame. Součástí našeho testu bude i test grafických karet zapojených v režimu Crossfire, který ve své druhé generaci podává skvělé výsledky, a proti předchozímu Crossfire na chipsetu Xpress200 - Xpress1600 je již prost zásadních chyb, nedoladěností a dá se již s klidem říci, že funguje zcela bez problémů.

Ati Xpress -3200

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska DFI Lan Party CXF-3200-DR je osazena inovovanou dvou-čipovou sadou společnosti ATI Xpress-3200. Je to vylepšený nástupce předchozího modelu nesoucího název RD480 - Xpress200, přejmenovaný nyní na Xpress -1600. Čipová sada je stejně jako její předchůdce tvořena dvěma samostatnými čipy, severním a jižním můstkem, zvanými obyčejně "northbridge" a "southbridge". Nový severní můstek nese označení RD580 a je první čipovou sadou která přímo v jednom čipu nese plných 40 PCI Express linek, Nvidia si na svých deskách pomáhá dalším pomocným southbridgem. V jiných základních vlastnostech se starší Xpress 1600 a novější Xpress 3200 čipset v ničem neliší, oba používají stejný southbridge M1575 společnosti ULi.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je schématicky zobrazeno kompletní zapojení čipové sady ATI Xpress - 3200. Severní můstek ATI RD580 má na starosti ovládání grafického subsystému včetně ostatních PCI-express linek, a komunikuje přímo s procesorem po sběrnici Hypertransport. Jižní můstek Uli M1575 obstarává PCI sběrnici, a všechny diskové řadiče včetně 3GB/s SATA disků s NCQ, síťová spojení a zvuk. Oba dva samostatné čipy jsou spojeny pomocí nové speciální sběrnice A-Link, která by měla zajistit ještě rychlejší spojení čipů. Starší čipová sady obsahovala také toto spojení ale pouze po dvou linkách, s novou čipovou sadou je spojení realizováno pomocí čtyř cest a je tudíž možno přenášet data dvakrát rychleji než na čipsetu Ati Xpress-1600, na deskách s čipem Nvidia SLI-32 je toto spojení obou čipů realizováno přes Hypertransport.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde jsou dva obrázky z komerčního datasheetu společnosti ATI, který byl uveřejněn na letošním CeBitu. Schémata mají za úkol objasnit práci s s grafickým sběrnicemi x16 na obou konkurenčních čipsetech, při zapojení SLI a Crossfire při použití plných dvou x16 PCI-express linek. ATI nám tímto chce naznačit že jejich technologie nemá žádné "úzké hrdlo" a komunikace obou grafických karet je zcela efektivní a data z obou se dostávají do čipsetu stejně rychle. Narozdíl od Nvidie, jejíž čipset neobsahuje plných 32 PCI-express linek ale pouze 20, a zbylé linky jsou přiřazeny z jižního můstku. A právě komunikace mezi jižním a severním můstkem v podání Nvidie je kritizovaný kámen úrazu, komunikace mezi čipy je omezená a proto je údajně není komunikace grafických karet v režimu SLI tak efektivní jako v režimu Crossfire. ATI se také dalo slyšet že jejich čipová sada snese extrémní přetaktování, a ručí dokonce za to že je jejich systém schopen fungovat i s vysokými frekvencemi Hypertransport sběrnice, k čemuž byl uzpůsoben. Tento nový čipset už je certifikován jako Crossfire 2.0 a tudíž je v něm možno provozovat grafické karty bez externí propojky a i bez master karty, toto zvýhodnění ale platí jen pro mainstream karty X1600 a X1800.

Specifikace čipsetu :

Specifikace čipových sad
Čipová sadaATi Xpress 3200Nvidia nf4 SLINvidia nf4 SLI-32
ProcesoryAthlon 64, FX, X2Athlon 64, FX, X2Athlon 64, FX, X2
NorthbridgeAti RD580nForce4 SLInForce4 SLI
SouthbridgeUli M1575nenínForce SPP100
PCI express x16401636
PCI express x1222
USB porty888
HTT1000MHz a vyšší1000MHz800MHz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama