asus-p5wd2-e-premium-precizni-zaklad-s-intel-975x
Hardware Článek ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X

ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X

Jurin

Jurin

6. 3. 2006 01:00 34

Seznam kapitol

1. Čipové sady Intel 2. ASUS P5WD2-W Premium 3. BIOS, přetaktování a software 4. Softwarová výbava 5. Testovací sestava a testy
6. Testy zaměřené na paměť 7. Testy zaměřené na procesor 8. 3D benchmarky a hry 9. Testy USB a HDD 10. Závěr

U firmy Intel jsme si v poslední době zvykli na velké změny, měnily se loga, objevují se nové procesory a v nedávné době byla uvedena i nová čipová sada, která podporuje technologii CrossFire. My se dnes na čipovou sadu i975X podíváme blíže, půjde však o první pohled a CrossFire otestujeme na tomto základu až v budoucnu. Základní deska ASUS P5WD2-E je prvním ze zástupců, který se objevil v naší redakci.

Reklama
ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X
i Zdroj: PCTuning.cz

Není to tak dávno, co Intel uvedl čipovou sadu i955X jako high-endového nástupce tehdejší i945P, jejíž recenzi jste mohli vidět i na našich stránkách v podání základní desky Gigabyte GA81955X Royal. Než jsme se nadáli, je tady nástupce další. Pro lepší orientaci se podívejme na předešlé verze a jejich parametry.

ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová čipová sada se v porovnání se svou starší kolegyní liší překvapivě minimálně. Na první pohled by se dalo říci, že se vlastně neliší.

ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X
i Zdroj: PCTuning.cz

Při bližším ohledání však najdeme dvojici podstatných rozdílů. Jedním z nich je podpora nových procesorů s jádry Presler (1066MHz FSB, Dual Core, 4MB Cache L2) a Pentia XE. Dalším zásadním rozdílem je podpora technologie CrossFire. Původně to vypadalo, že nová jádra Presler, Cedar Mill a Pentium XE bude podporovat pouze tento nový čipset, poslední zkušenosti ukazují, že jsou tyto procesory schopny pracovat i na starších verzích čipsetů i945 a i955X. Jediné Pentium XE bude vyžadovat právě i975X.

Pokud byste si přáli osadit SLI, nVidia bohužel oficiálně prohlásila, že nebude podporovat žádný jiný čipset než vlastní nForce4 SLI. Je sice faktem, že se na těchto základních deskách (osazených i975X) dá SLI rozběhat, problém je však v nutnosti použít staré ovladače (78.xx), které nedokáží naplno využít potenciálu SLI.
Z tohoto vyjádření však musí mít vcelku radost právě ATi, která díky tomu může získat srdce nejednoho "Inteláka". Právě toto by ATi mohlo pomoci se trošku s CrossFire rozšířit, otázkou však zůstává jak tomu bude ve skutečnosti.

Co se počtu linek týče, pro jednu grafickou kartu je k dispozici celkem 16 linek, při osazení dvěmi se musí linky přirozeně rozdělit a na jednu pak připadá linek 8. Tedy stejně jako v případě původní variace konkurenční nForce4 SLI.

Poslední úpravou, provedenou na "novém" čipsetu je optimalizace paměťového subsystému čipové sady, která by měla v praxi přinést větší výkony právě s novějšími Dual Core procesory, pracujícími s FSB 1066.

ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X
i Zdroj: PCTuning.cz


Blokové schéma čipsetu i955X

Při porovnání těchto sad, najdete skutečně jen jeden PCIe slot pro grafickou kartu navrch. Další vlastnosti i975X jsou již dnes vcelku standardní, patří mezi ně například podpora DDR2 s frekvencemi 533/667/800, Intel Matrix Storage Technology (SATA RAID 0,1,5 a 10), velký počet USB 2.0 (8x) a High Definition Audio.

ASUS P5WD2-E Premium: precizní základ s Intel 975X
i Zdroj: PCTuning.cz


Blokové schéma novějšího i975X

Odkaz na stránku čipové sady nejdete tady. Čipová sada samozřejmě volitelně podporuje LAN. Většina výrobců základních desek však sahá ke konkurenčním řešením síťových karet, protože jsou levnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama