ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus

ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 7. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Miniaturní herní deska ROG 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku 7. Napájení desky (popis) 8. BIOS 9. Přetaktování CPU a RAM 10. Hodnocení

Pokud chcete malý počítač s maximálním herním výkonem, je deska formátu mini-ITX dobré řešení. Asus ROG Strix společně s Core i7 z rodiny Coffee Lake dokázala, že taktovat se na ní dá stejně jako na velké profi OC desce. Procesor pracoval na 5,1 GHz a paměti na 4,4 GHz. S takovou kombinací získáte herní dělo bez konkurence.

Reklama

Miniaturní herní deska ROG

ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Je už tradicí, že malé ITX desky dokáží skoro totéž, co jejich větší kolegyně. V minulosti to tak nebývalo vždy a malá deska byla malá i výbavou a možnostmi. Už několik let to ale neplatí, výrobci se snaží nabídnout i u mini-ITX plnohodnotné řešení, včetně možností taktování na maximum. Asus a řada jeho desek formátu mini-ITX je toho důkazem. Omezení plynoucí z rozměru desky – především počty slotů – samozřejmě zůstávají.

Na mini-ITX desku nedáte čtyři sloty pro pamětí, také se na ni nevejde několik slotů PCIe a i další výbava má svá omezení. Počet rozšíření a interních USB je slabší, maximem bývají dva sloty M.2. Ušetřit se musí na portech SATA, zvukovém kodeku, ale hlavně na napájení. Malá deska si nemůže dovolit stejnou napájecí kaskádu jako deska ve formátu plného ATX, která je dvakrát širší. Tohle všechno ale už zákazník, který uvažuje o malém počítači, ví a počítá s tím. Pokud by jej to omezovalo, koupí větší desku. Já v tomto případě předpokládám, že je zákazník s těmito základními „pro a proti“ formátu mini-ITX srozuměn a ví, do čeho jde.

Mini–ITX pro nadšence

Dnes testovaný model je další v dlouhé řadě desek mini–ITX. Pokud si dobře vzpomínám, první model jsme testovali už v roce 2012. Šlo o PZ77–I Deluxe s čipsetem Z77 Express pro Ivy Bridge. Následoval test desky Maximus VI Impact s čipsetem Z87 Express pro Haswell a o rok později Maximus VIII Impact pro Skylake. Vloni jsem pak zkoušel novinku s Z270 v podobě ROG Gaming Z270I. Dnešní deska je její nástupce s novým, nebo spíš recyklovaným čipsetem Z370. Bohužel je to politika Intelu – k novým Coffee Lake potřebujeme i „novou“ desku.

Jde o desku série ROG, teoreticky tedy čistě herní motherboard s jasným směrováním do přenosných počítačů na LAN party. I takto malou desku ale lze osadit výkonným procesorem a grafikou, rázem se pak z malého počítače stane herní monstrum.

Jelikož jde o produkt určený také nadšencům do taktování, výrobce přidal i další funkce a výbavu pro taktování, zejména kvalitní napájení. Tahle deska se tedy nezalekne ani dusíku, napájení a robustní konstrukce je k tomu určená. Také BIOS nabízí vše i pro extrémní hrátky.

Obrázek ukazuje základní výbavu desky. Kromě napájení Digi+, deska disponuje kvalitním zvukovým kodekem (nejen jím ale celá zvuková část je oddělená), síťovou kartou a speciálními ROG technologiemi ROG Connect. Pro opravdu kompaktní stroj lze osadit i dvojicí disků M.2. Jeden lze také chladit přibaleným pasivem. Zapomenout nesmím na porty USB 3.1. Pro kompaktní stroje je důležitá i bezdrátová výbava Wi-Fi a BT. Obligátní osvětlení Aura také nechybí.

ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Půjde na Z370 Core i9–9000?

Možná se ptáte, proč testujeme desku s Z370 když za chvíli nebude aktuální. Toť otázka. Je zcela jisté, že Core i7 a Core i5 generace 9000 v této desce bude fungovat. To potvrdil Intel i Asus. Otázkou zůstává podpora nových Core i9 neboli osmijader. Zde si troufnu tvrdit, že podpora na Z370 nebude. Intel nás opět oblaží nutností si koupit novou desku s přejmenovaným Z370 na Z390. Aby nedošlo k omylu, nejde zde o čipset – ten může být stejný, není důležitý.

Jde o zbytek desky, rozložení pinů procesoru a napájení. Mnoho lidí si myslí, že když má deska kaskádu s obrovskou výkonovou a proudovou rezervou, je automaticky možné tam osadit procesor s vyšší spotřebou. Kaskádě, neboli MOSFETům je to jedno, jde ale o rozložení napájecích pinů v patici, to je ten problém. Coffee Lake se šesti a osmi jádry budou mít stoprocentně jinak rozložené napájecí piny v patici, proto nová deska bude nutná. Skylake má v patici 128 napájecích pinů, Coffee Lake už 146 pinů. U osmijádra to bude zcela jistě opět víc.

ROG Strix Z370–I Gaming: skvělá minideska od Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdyby Intel dal výrobcům schéma předem, bylo by zřejmě možné vyrobit univerzální desky, což se ale asi nestalo. Pro Coffee lake s osmi jádry budou muset být nové, slabší procesory si vystačí se starými. Dnes testovaná deska bude tedy dále aktuální pro herní stroj se šestijádrovým Coffee Lake.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama