Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!

Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 2. 2017 03:00 23

Seznam kapitol

1. Návrat ke kořenům... 2. Extrémní výbava 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování vzduch a voda 10. Přetaktování s dusíkem 11. Test rozhraní USB, M.2 a SATA 12. Hodnocení

Dnes otestujeme unikát, který tu už řadu let nebyl – desku určenou pouze k extrémnímu taktování s kapalným dusíkem. Nepůjde o tradiční recenzi desky, ale budeme taktovat na vzduchu, na vodě i s dusíkem. Výbava pro rekordy je extrémní, vše je podřízeno tomuto účelu. I když jich Asus prodá jen „pár“, za tohle mu my nadšenci děkujeme!

Reklama

Návrat ke kořenům...

Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!
i Zdroj: PCTuning.cz

I když dnes je už extrémní přetaktování mrtvé, a málokdo z výrobců jej podporuje masově, jako tomu bylo dříve, zázraky a potěšující momenty se dějí. Asus překvapivě uvedl desku jen pro rekordy, tedy pro taktovače, a zejména ty extrémní. To by v roce 2017 čekal málokdo, jelikož konkurenti dali od této skupiny uživatelů ruce pryč a zajímají je jen hráči, ze kterých získají více peněz.

Za dlouhá léta, kdy jsem se extrémnímu taktování věnoval, jsem „potkal“ pouze několik desek určených pouze pro taktovače. První modely, které opravdu mohu nazvat deskou pro extrémy, byly dnes už zapomenuté DFI LanParty. Pamětníci si vzpomenou na žluto-černý design a neodolatelné nutkání desku mít. Legenda se začala psát v roce 2005 modelem nF4 LanParty UT Expert s čipsetem nForce 4, pokračovala unikátní ICXF3200-T2R/G a skončila podivnou „zelenou“ deskou s označením UT P35-T2R. Pak už byl konec a značka DFI nenabídla už nikdy nic.

Prázdné místo na trhu se snažil zaplnit Asus, zkoušel to s modely Blitz, Maximus a dalšími, první skutečně extrémní deska byla ale až Rampage Extreme a byla to bomba (i když neměla žádné OC featury). V roce 2008 ale stála bezmála 9000 Kč, což je zajímavé srovnání s dnešním High-endem. Poté od Asus následovala celá řada desek s označením „Extreme“ až do dnešních dnů, ty se ale všechny vzdalovaly extrémnímu taktováním směrem k hráčům. Z éry X58 mi v paměti ale zůstal jiný produkt, EVGA Classified. Pro mne dodnes „deska desek“, i když šlo o běžnou desku pro hráče, byla vlastně udělaná pro taktovače od taktovačům. Celou ji navrhli legendy KingPin a Shamino.

Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Byla to první deska, která měla speciální výbavu pro extrémní OC. Speciální kondenzátory, pozlacenou patici CPU, tlačítka na ovládání desky, vypínání slotů, externí taktovací panel, speciální jumper pro kapalný dusík, další přídavná napájení, speciální napájecí kaskádu procesoru, měřicí body napětí, software a hlavně brutální BIOS. To vše v roce 2009 za bratru solidních 10 400 Kč s daní. Tohle byla deska, kterou se všichni ostatní inspirovali. Byla to ale také poslední deska od EVGA v podobném duchu, poté co Shamino odešel k Asus, se králem taktování staly modely Rampage Extreme. Až do jara roku 2011...

Nadvládu Asus totiž chtěl prolomit jeho odvěký a největší konkurent – Gigabyte. Uvedl desku GA-X58-OC jako čistě extrémní desku pro taktování. Esteticky šlo o moc hezkou, celou oranžovou desku. Vlastnostmi ale na konkurenci EVGA a Asus nestačila, přišla navíc pozdě a zcela propadla. Od té doby se už Asus nikoho nebál, a s jistotou uváděl své Rampage modely jako nejlepší desky. Objevily se drobné pokusy od AsRock uvést desku pro OC, která se dobře izolovala, ale selhávala v taktování a BIOSu. Tedy pro Asus žádný problém. Později se ještě jednou ozval Gigabyte, jeho deska Z87X-OC byla dobrá, ale tato řada poté už nepokračovala.

Suma sumárum, extrémním deskám se věnuje poslední roky jen Asus, žádný jiný výrobce už nikoliv. Kdo jiný by měl tedy mít právo uvést čistě taktovací desku, navíc pro Kaby Lake, který je splněný sen domácího i extrémního taktování. Takové frekvence jsem tu dlouho neměli; není problém doma s vodou dávat na Core i7-7700K i 5,4 GHz. Asus nám tedy jako odměnu za deset let přízně přináší dárek k výročí ROG řady, desku určenou nadšencům a taktovačům – a to nás baví!

Extrémní výbava

Obrázek ukazuje všechno, co deska nabízí. levá strana je spíše taková „klasická“, tedy podobná jiným základním deskám. Zadní panel nese tradiční porty, rozhraní a tlačítka. Dále jsou zde PCI-e sloty s kovovým rámečkem, zvuková část desky a konektory na spodní hraně. Zde není nic speciálního, snad kromě místa, kam se umístí svítící plátek s vaším jménem. Ten si můžete vyrobit sami pomocí 3D tisku.

Asus Maximus IX Apex: kapalný dusík v akci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavější je pravá strana desky. V pravém horním roku je celá armáda taktovacích pomocníků, které si samozřejmě představíme detailněji v dalších kapitolách. Ultra novinkou jsou detekční místa pro kondenzaci vody, což je užitečná věc. Zajímavé jsou i paměťové sloty, které nejsou všechny paměťové – ten třetí je rozhraní PCIe pro osazení speciální karty s M.2 diskem. Potěší také řada SATA portů, rozhraní pro napájení pumpy a další vychytávky, jako sundavací kryt PCH čipu. Nakonec jen zmíním samozřejmé osvětlení AURA, které nesmí chybět ani na čistě taktovací desce.

Na závěr první kapitoly ještě zmíním, co vás čeká. Dnes nepůjde o tradiční recenzi desky, jak jsme zvyklí. Tahle deska si zaslouží pozornost hlavně u taktování, budeme tedy taktovat na vzduchu, na vodě a také s dusíkem. Také se detailněji zaměřím na napájecí kaskádu a všechny pomůcky pro taktování ve speciální kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama