Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 7. 2016 03:00 17

Seznam kapitol

1. Poslední mohykán s X99 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Základní deska - layout 5. Slajdy 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Asus slaví desáté výročí značky ROG, a při té příležitosti nabízí nadšencům opravdu vymazlený klenot – novou revizi desky Rampage 5. Ta sice nepřináší nic převratného, ale řadou drobných detailů vylepšuje svou předchůdkyni. Lepší desku s X99 už asi nikdy nevydá, tohle je a bude vrchol nabídky.

Reklama

Poslední mohykán s X99

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma X99 je s námi už dva roky a i když se nová generace procesorů objevila teprve nedávno, blíží se její konec. Příští rok bude kompletně nahrazena novou paticí, novým čipsetem s novými procesory. Život highendu v podání Intelu je už předem dán zhruba dvou až tříletou periodou. Asus vydal mnoho desek s X99, těžko bych je asi i spočítal, nabídka je široká. V ultra highendu ale stále kraluje jen jediný model – Rampage. Podívejme se kousek do historie série ROG Rampage a jak Asus vyvíjel a inovoval ultra highend.

Highend pro PCT testuji už jedenáct let (první test desky z roku 2005 zde), vždy jsem byl nadšenec kupující i do domácího počítače pouze highend. Troufnu si tedy říci, s ním mám za posledních víc než deset let nemalé zkušenosti nejen z testování, ale i z běžného užívání v domácím počítači. A řadu let byly mým každodenním společníkem právě desky Asus Rampage.

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte hlavních šest modelů řady Rampage. Nejsou ale všechny, Asus u dvou řad uvedl i speciální druhou edici „Black“. Testoval jsem a poté v počítači provozoval všechny, tudíž je všechny osobně znám. První model Rampage Extreme (LGA 775) vyšel v roce 2008 a jak vidíte, jako první a poslední měl vodní blok na čipsetu. Deska to byla skvělá, pro můj tehdejší Intel Core 2 Quad EX9650 nebylo lepší volby. Cena tehdy byla 8500 Kč s daní. Druhá Rampage II Extreme (LGA 1366) vyšla hned ten samý rok 2008, Intel totiž uvedl Core i7-Nehalem. Cena se trochu zvedla na 9500 Kč s daní.

Jelikož druhý model vyšel hned na začátku Nehalemu, trvalo Intelu dva roky, než uvedl nástupce, třetí model Rampage III Extreme (LGA 1366) tedy vyšel až v roce 2010. Až teprve s třetím modelem našel Asus své ROG barvy (inspiroval se u tehdy velmi populární EVGA) a u nich zůstal dodnes. Cena desky byla v roce 2010 9500 Kč. Hned další rok, 2011 byl opět ve znaku změny platformy. Intel uvedl patici LGA 2011 a s ní přichází i model Rampage IV Extreme. Dle mého názoru nejlepší deska dekády, provozoval jsem ji roky nadoraz a jede i dnes stále perfektně a bez problémů. Stála 10 000 Kč s DPH.

Nástupce Rampage V Extreme dorazila na trh v roce 2014 a opět jde o „držák“. Mám ji od uvedení a není s ní jediný problém, cenovku má dodnes kolem 13 000 Kč. Posledním modelem uvedeným v těchto dnech je Rampage V Edition 10.

Asus s ní chce oslavit deset let ROG, ale mohl to udělat třeba dobrou cenou jako poděkování svým dlouholetým zákazníkům. Cena je ale naopak nejvyšší v historii, za 17 000 Kč už jde o skutečně nákladnou desku.

Modely Rampage byly v minulosti nejen synonymem pro extrémní přetaktování, ale také inovace a novinky. Vzpomínám si na speciální napájecí karty, externí taktovací a monitorovací zařízení, možnost propojení s notebookem nebo telefonem s možností desku ovládat na dálku. Tlačítka, vypínáni slotů PCI-e, speciality pro dusíkové hrátky, také ale i E-ATX rozměry. Za ta léta už není co vymyslet, deska je deska a nejde o věc, se kterou si hrajete každý den. Většinou ji jednou nastavíte a provozujete. Letos jsou v kurzu barevná světýlka, nová deska tedy nabízí nastavitelné osvětlení. Ono není špatné, ale kdo ho v uzavřené skříni uvidí? Tohle je pro mnohé uživatele naprosto zbytečná věc.

Ale to je můj osobní názor, podívejme se tedy hned v úvodu co dalšího ještě nejvyšší model nabízí:

Extrémní výbava

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první musíme zmínit extrémní napájecí kaskádu procesoru (a pamětí) ve verzi Digi+ V. Tu si popíšeme podrobněji ve speciální kapitole. Klasikou řady „Rampage 5“ je chlazení, které se stejně jako u grafik vybaveno technologií DirectCU. Měděná heatpipe se nyní mosfetů dotýká přímo, přenos a odvod tepla je tedy efektivnější. Důležitá je OC Zone, oblast pro ladění a taktování desky. I tu si popíšeme v detailu později. Výrobce desku vybavil odolnějšími PCI-e sloty, USB 3.1 porty a také U.2 rozhraním.

Nové jsou paměti DDR4, které lze taktovat až do 3333 MHz+. Využití jistě najde i rychlejší M.2 rozhraní pro SSD disky. Výbava desky diskovými konektory je doslova brutální, dlouho jsme na běžné desce neviděli tolik portů SATA. Místo OC panelu dostanou zákazníci HiFi modul a externí kontrolér ventilátorů. Novinkou je také USB disk s ovladači a softwarem místo DVD. Zajímavostí je také nový OC Socket. Ten vylepšuje taktování. Tradiční WIFI a kvalitní zvuk už tolik nepřekvapí, ale jistě potěší. Úvod nemá cenu dále protahovat, podívejte se na desku v detailech ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama