procesory-amd-pro-socket-939-nastup-nove-platformy
Hardware Článek Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy

Charles

Charles

7. 7. 2004 00:00 103

Seznam kapitol

1. Konečně dlouho očekávaný Athlon 64 pro socket 939 2. MSI K8N Neo - socket 754 na palubě 3. Asus A8V Deluxe - socket 939 na palubě

Procesory AMD osmé generace (K8) přišly na trh nejdříve v podobě serverového Opteronu. Jejich příchod s sebou přinesl unikátní propojení 32bitové (x86) a 64bitové architektury. K serverovému Socketu 940 pak postupně přibyly dvě platformy určené pro běžné "desktopové" nasazení procesorů K8. Původní patici Socket 754 - pro Athlon 64 s jednokanálovým řadičem pamětí nedávno doplnila patice Socket 939 - pro procesory s podporou dvoukanálového řadiče pamětí. Jedná se o zástupce nového High-Endu, na který všichni tak dlouho čekali. Pojďme se tedy podívat, co přináší nového...

Reklama

Jak jsme už zmínili dříve - první příchod procesorů řady K8 se nesl ve znamení serverového Opteronu určeného pro patici Socket 940 (socket bychom mohli volně přeložit jako "sokl" :-)) I když se záhy poté objevily první "civilní procesory" (viz dále - Athlony 64 FX-51) i pro tuto platformu (což lze s odstupem času považovat za účelový tah AMD), nic to nezměnilo na tom, že Socket 940 není určen pro nasazení v oblasti desktopů a konečným cílem jsou servery a víceprocesorové systémy.

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz


Nová verze 64-bitového procesoru od AMD určená pro socket 939

Zanedlouho po Opteronech přišly cenově dostupnější Athlony 64 a Socket 754 - tato platforma byla něco jako "procesor K8 pro obyčejné smrtelníky". Narozdíl od Opteronů měly Athlony 64 určené pro Socket 754 (například Athlon 64 3200+) integrovaný jeden 64-bitový paměťový řadič paměti. Athlon 64 byl sice schopen pracovat s paměťmi o rychlosti DDR400, nicméně v té době Intel hojně využíval svých čipových sad i865/i875P, které obsahovaly dvoukanálový paměťový řadič DDR400. Proto výkonnostní dopad na celou procesorovou scénu (rozuměj - na pozice Intelu :-)) nebyl zprvu takový, jaký mohl být. Sice měl Athlon 64 paměťový řadič integrovaný přímo v procesoru (a tím byly značně snížené přístupové doby při komunikaci procesor - paměť), nicméně na dvoukanálové řešení to vždy nestačilo (zejména na Pentium 4 Extreme Edition s 2MB pamětí cache).

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz

Proto byl také současně (z dnešního pohledu na krátkou chvíli) uveden procesor Athlon 64 FX-51 určený pro Socket 940. Šlo víceméně o přejmenovaný Opteron (takže zde byla nutnost použití serverových tzv. registered pamětí), který byl ale tentokrát mířen do desktopové oblasti. Firma AMD tak v době zavádění procesorů K8 měla Athlony 64 pro Socket 745, které měly zajistit novým procesorům řady K8 pokud možno co nejméně bolestivé (co nejméně nákladné) pronikání mezi uživatele - a aby firma AMD předvedla svou sílu, od toho tady byly Athlony 64 FX-51 pro Socket 940.

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz

Socket 940 pro desktopy končí, nastupuje 939

U procesorů s dvoukanálovým řadičem pamětí se logicky zvýšil počet pinů, což s sebou přineslo i změnu patice, do které lze nové procesory osazovat. Athlon 64 nastoupil se svými 754 piny, kdežto nová řada využívající klasické paměti DDR jich má 939.

Poznámka: Přestože by se mohlo zdát, že byste 939 procesor mohli vsadit do patice 940... není tomu tak. Možná by to fyzicky šlo, nicméně oba typy jsou navzájem nekompatibilní, takže pozor na to. V takovém případě si pošlete CPU i základní desku do "věčných lovišť". Patice 939 navíc umožňuje výrobu čtyřvrstvých základních desek (což je jednodušší na výrobu a tím pádem i levnější) oproti tomu patice 940 vyžaduje šest vrstev. Z toho je jasně viditelné, že změny ani nemůžou být jen v jednom chybějícím pinu :-)

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz

Athlon 64 FX 51 nebyl určen, jak jsme uvedli dříve, pro "mainstream", ale pro absolutní High-End. Byl to prostě výkonnostní borec AMD, který měl soupeřit s nejvýkonnějšími Pentii 4. Protože se jednalo o přejmenovaný serverový Opteron, bylo nutné použít registered paměti (což není pro desktopové nasazení zrovna ideální). Navíc jeho značení bylo poněkud matoucí. Přece jen - Athlon 64 FX 51 - to o výkonu opravdu moc neřekne (pakliže by si jej nikdo nedával do souvislosti s tajemnou Nevadskou oblastí 51 v USA :-)).

Záhy bylo jasné, že mezi Socketem 754 a 940 je výkonová i cenová mezera - jelikož systémy pro Socket 940 (Athlon 64 FX-51) byly drahé (díky nutnosti registered pamětí) a procesory pro Socket 754 neposkytovaly tak vysoký výkon v paměťově náročných aplikacích kvůli jednokanálovému paměťovému řadiči.

Vědělo se ale, že má přijít něco nového... něco, na co všichni čekali. Ano, řeč je právě o nedávno uvedené patici 939, která konečně ukazuje Athlon 64 v takovém světle, jak bylo původně zamýšleno.

Procesory AMD pro Socket 939 - nástup nové platformy
i Zdroj: PCTuning.cz

Socket 939 konečně přinesl do desktopové oblasti to, co bylo od architektury K8 očekáváno již od počátku. Vysoký výkon, na který v dnešní době Intel nemá razantní odpověď. Procesory pro něj určené totiž disponují dvoukanálovým řadičem pamětí DDR400 a nevyžadují k provozu registered paměti. Navíc byla urychlena komunikační sběrnice HyperTransport z 800 MHz (v případě procesorů pro patici 754) na 1000MHz. Díky tomu všemu se nové procesory stávají dosud nejrychlejší variantou procesorů K8.

Takže nyní tu máme celkem tři různé patice, přičemž je každá určena pro jinou výkonnostní kategorii. Členění podle paticí je tedy jasné. Socket 940 pro servery, socket 754 pro Mainstream (jednokanálový řadič pamětí) a nejnovější socket 939 pro desktopový High-End (dvoukanálový řadič pamětí). Socket 462 se se svými Athlony XP tak tiše přesouvá do oblasti Low-Endu. Sice to tak v praxi ještě nevypadá, nicméně budoucí členění sortimentu je zřejmé. Athlon XP sice nyní ještě zdaleka nepatří do starého železa, ale už se s ním do budoucna nepočítá. Co nevidět bude série Athlon XP nahrazena novou sérií pod označením Sempron, která bude zastupovat Low-End AMD.

Typické vlastnosti pro jednotlivé sockety

  Socket 940 Socket 754 Socket 939
Název CPU Opteron, Athlon FX Athlon 64 Athlon 64, Athlon FX
Nutnost registered pamětí ano ne ne
Řadič pamětí Dvoukanálový Jednokanálový Dvoukanálový
Jádra procesorů SledgeHammer ClawHammer NewCastle ClawHammer NewCastle
Cílové určení Server Mainstream High-End

Dále se nyní můžeme setkat s třemi různými jádry 64-bitových procesorů AMD, přičemž neplatí, že k jednomu druhu jádra patří jedna příslušná patice. Členění podle nich tak jednoznačné není. Jen SledgeHammer je určen výhradně pro servery. Pokud jde o ClawHammer a NewCastle, tak zde je situace poněkud složitější, jelikož každé jádro existuje vlastně ve dvou provedeních lišících se integrovaným paměťovým řadičem. Jednou jde o jednokanálový a podruhé o dvoukanálový. Aspoň L2 cache je u každého provedení stejně veliká. V případě ClawHammeru jde o 1024 KB a u NewCastle 512 KB.

Odlišnosti jednotlivých jader procesorů

  SledgeHammer ClawHammer NewCastle
Název CPU Opteron, Athlon FX Athlon 64 (754) Athlon FX (939) Athlon 64 (754 i 939)
L2 cache 1024 KB 1024 KB 512 KB
Řadič pamětí Dvoukanálový Jednokanálový (754) Dvoukanálový (939) Jednokanálový (754) Dvoukanálový (939)
Nutnost registered pamětí ano ne ne

Ve finále v tom je poněkud zmatek, jelikož můžete mít několik různých kombinací parametrů, mezi které patří použitý řadič pamětí, L2 cache a reálná frekvence procesoru, pod stejným výsledným označením procesoru. Například pod označením Athlon 64 3400+ se skrývají 2 různé procesory. Jeden má takt 2.2 GHz a 1024 KB L2 cache a ten druhý má takt 2.4 GHz ale 512 KB L2 cache. A jelikož podle AMD dosahují stejného výkonu, tak nesou i stejné značení.

Sice jádro ClawHammer vypadá jako schopnější než NewCastle vzhledem k velikosti L2 cache, nicméně musíme si uvědomit, že právě L2 cache nehorázně zvyšuje počet tranzistorů - velikost čipu. Jádro ClawHammer má velikost čipu 193 mm čtverečních, zatímco NewCastle pouze 144 mm čtverečních. Od toho je samozřejmě odvozená výtěžnost, kdy je v případě jádra NewCastle o poznání větší (z jednoho 300mm waferu se vyrobí více procesorů než v případě ClawHammeru - to znamená nižší výrobní náklady).

Po porovnání procesorů zde máme zástupce z oblasti základních desek. Tím prvním je MSI K8N Neo s čipovou sadou nVIDIA nForce3 250 Gb pro procesory určené pro patici 754 a druhým je Asus A8V Deluxe s čipovou sadou VIA K8T800Pro pro procesory určené pro patici 939.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama