msi-neo-848p-bez-turba-ale-s-nitrem-nox
Hardware Článek MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 9. 2003 00:00 19

Seznam kapitol

1. Tchýně - Intel 848P 2. Nové auto - MSI Neo 848P 3. ...1400MHz fsb a davaj pryč! 4. i848P - hodí se na rallye?

Jeden vtip vysvětluje smíšené pocity takto: "je to situace, kdy se ti zabije otravná tchýně ve tvém novém autě". To docela chápu - tchýni opravdu nemusím (neva, ona to stejně nečte) a i auto mám nové. Podobné pocity u mě však vyvolala i základní deska MSI s čipsetem i848P. Čipová sada kopíruje úspěšného bratrance i865PE Springdale, avšak řadič paměti je jen jednokanálový (=tchýně). Na druhou stranu se firma MSI opravdu snažila a na desku dala to nejlepší co měli k dispozici: ladičům nakloněný BIOS, monitoring CoreCell, stíněné kulaté kabely, 6x USB, 5.1 audio s dig. výstupem a především  technologii dynamického přetaktování D.O.T (= nové auto). A teď babo raď (promiňte maminko). Slibuji tak trochu jiné počteníčko (heč, jeli jsme až na 1400MHz FSB)!

Reklama

Začněme nejdříve tchýni - tu v tomto dramatu (nebo komedii) odehrává čipová sada i848P. Pokud chcete, můžete se s ní seznámit v odstavcích níže, ostatní mohou přejít na další kapitolu :-)

Nedávno jsem se na těchto stránkách, přibližně na tomto místě (...+) rozplýval nad vlastnostmi čipových sad i865PE Springdale a i875P Canterwood. Tehdy jsem básnil nad dvěmi vlastnostmi - dvojkanálovým řadičem paměti, který zrychluje přenos dat mezi procesorem a paměti (tím, že je schopen data ukládat a číst souběžně ze dvou modulů paměti) a nad čipem ICH5 s výkonným řadičem disků SerialATA. Osobně jsem za největší přínos tehdy považoval dvoukanálový řadič paměti, i když ten pracoval v režimu s vyšší propustnosti pouze tehdy, když jste osadili dva (nebo čtyři) stejné paměťové moduly, každý do jiného bloku DIMM (podívejte se na Soltek SL86, typickou konfiguraci je osazení slotu 1 a 3):

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)
i Zdroj: PCTuning.cz

V opačném případě (osadíte-li jeden modul, dva rozdílné, nebo oba na stejný kanál) pracuje řadič paměti klasicky, tedy jednokanálově, podobně jako u dřívější generace čipových sad a také podobně jako... u testované čipové sady i848P. Mno a to je praktický jediný rozdíl, když přijde na srovnání i848P s np. 865PE (a taky rozdíl mezi příjemnou a nepříjemnou tchýni).

Intel tento fakt nijak netají a umístil novou čipovou sadu i848P těsně nad čipovou sadu i845PE (a to i cenově). Konkurenty čipsetu i848 jsou tedy spíše členové rodiny i845PE než čipsety Springdale a Canterwood i868PE / i875P. Podívejme se na obrázky:

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada i845PE (GMCH 82845PE) má na dnešní dobu některá zásadní omezení - nepodporuje fsb 800MHz, AGP 8X, paměti DDR400 ani SerialATA.

Nová čipová sada i848P funkcemi i845PE docela zatopí (výkonem uvidíme, že nikoliv) převzala totiž většinu vlastností současných nejvýkonnějších čipových sad Intelu - AGP 8X, podporuje procesory se sběrnici 800MHz, využívá southbridge ICH5 (nebo ICH5R s funkci RAID), který nabízí přímou podporu pro disky SerialATA (SATA), k dispozici je 8 portů USB 2.0...

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma i848P je téměř identické jako u dnešní Intelovské čipsetové špičky, je zde dokonce možnost osadit gigabitový ethernet na sběrnici CSE - i když mnoho výrobců tuto možnost nevyužije... Proč? Protože výrobce vymontoval paměťové "turbo" (jak jsem zmínil, řadič paměti je jednokanálový).

A tchýně je na světě - tedy promiňte, maminka. Pokud chcete nejvyšší výkon (a nechcete aby vám někdo kecal do života) bude třeba se poohlédnout asi jinde. Ne paní, Vás jsem neměl na mysli, vy jste samozřejmě hodná. I čipset i848P je dobrý (bez ironie), každý však musí znát své místo a to v případě i848P je kousíček nad čipovými sadami i845PE. Howgh... A teď se pojďte podívat na mé nové auto...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama