aopen-ak79d-1394-dalsi-nforce-2-v-rade
Hardware Článek Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě

Eagle

Eagle

13. 5. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Aopen AK79D-1394 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, SilentTek 4. WinFlash se vrací ze záhrobí? / Stabilita 5. Testy 6. Závěr

AOpen je firma, která je ve světě i u nás známá již poměrně dlouho. Její výrobky byly vždy považovány za jakýsi střed kvality. Nikdy nedosahovaly renomé firem jako Abit nebo Asus, ale zase na druhou stranu tak špatnou pověst jako ECS, Matsonic a podobné firmy neměly. Dalo by se říct, že AOpen byl průměr. Dnes přinášíme recenzi desky s čipsetem nForce 2 - bude snad tato jiná než onen pověstný průměr nebo se AOpen vzpamatoval a připravil něco extra?

Reklama

Aopen (alespoň podle popisků krabice) znamená always open. Do češtiny by se to dalo přeložit jako vždy otevřen uživatelům, jejich potřebám.

Aopen AK79D-1394
Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket A
Kompatibilita: AMD Athlon  / Athlon XP / Duron
Externí frekvence CPU: 100, 133 a 166 MHz DDR oficiálně

Čipová sada / Northbridge:
nForce 2 SPP
Southbridge: nForce 2 MCP-T

Paměti:  dva řadiče DDR SDRAM PC200, 266, 333 a 400
DIMM sloty:
3 (každý max. 1 GB)

AGP slot: AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes, nepodporuje 3.3V !
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 5, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 1
USB: 4x USB 2.0 na zadním panelu, 2x USB 2.0 do záslepky
Kanály ATA:
2x UltraATA 133
Integrovaný zvuk: ano, 5.1 - Realtek ALC650 / nVidia SoundStorm
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení napětí procesoru, pamětí a AGP, nastavení frekvence FSB (100-200MHz), komplexní nastavení pamětí, fixace frekvence AGP a PCI

Speciality: 2x FireWire 1394a, 10/100Mbit/s síťová karta nVidia, HW monitorování napětí a teplot, ochrana proti přehřátí procesoru

Výrobce: Aopen
Hlavní dodavatelé v ČR: Levi International

Na opravdu elegantním "tišťáku" s bílými popisky se jako základ skrývá čipset nForce 2 od nVidie. Konkrétně se jedná o kombinaci severního mostu SPP (bez integrované grafiky) a jižního mostu MCP-T. Testovaná verze s přívlastkem 1394 nabízí, oproti té základní, navíc konektory pro FireWire.

Co dostanete

Po otevření vcelku běžně vyhlížející krabice (ano, zde by měl Aopen zapracovat, i když obvykle na krabici příliš nehledím, tato není nic moc)...

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě
i Zdroj: PCTuning.cz

... objevíte manuál, Easy instalation guide a instalační cédéčka, kabely (jeden IDE 80 žil, jeden IDE 40 žil a jeden FDD) a dva FireWire porty do záslepky.

Ačkoliv by si člověk mohl myslet, že na manuálu není co zkazit, bohužel, tento není příliš dobrý. Je extrémně nepřehledný, sotva v něm zjistíte, co vše deska má, praktické rady tu nejsou téměř vůbec. Co naopak nechybí, je seznam zkratek (úžasně praktické vědět, co je HyperThreading, když máte desku pro AMD procesory) a vychvalování - zjistíte tak například, že deska používá veliké kondenzátory nebo že u konektorů klávesnice a USB je vícenásobně použitelná pojistka proti zkratu. Neznalému člověku takovýto manuál vůbec nedoporučuji otevírat.

Znalejší člověk si vystačí s Easy instalation guide, barevným papírem ve formátu A3. V něm najde vše podstatné - pozice konektorů, jumperů, schéma desky s popisky (které je sice i v manuálu, ale černobíle, takže téměř nelze něco poznat) a třeba i násobící koeficienty procesorů. Tento "prospekt" hodnotím veskrze kladně (narozdíl od manuálu).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama