Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

7. 11. 2013 03:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. BIOS – nový vzhled UEFI 8. BIOS – další screenshoty 9. Software
10. Software pokračování 11. Testovací sestava a metodika 12. Benchmarky I. – paměťová propustnost 13. Benchmarky II. – výkon procesoru 14. Benchmarky III. – grafický výkon 15. Benchmarky IV. – propustnost rozhraní 16. Spotřeba a teploty 17. Měření napětí a přetaktování 18. Závěrečné hodnocení

Nový přírůstek v rodině ROG s paticí LGA 1150 nás chytl za srdce – kromě luxusního zpracování zde najdeme řadu unikátních funkcí, které nikdo jiný nenabízí. Za cenu necelých 5000 Kč získáte zvukovku Supreme FX Impact, šikovnou pomůcku pro hráče Sonic Radar, nástroj pro SSD disky a samozřejmě i ROG RAMDisk. Dáváme zlato!

Reklama

Společnost Asus expanduje svou řadu produktů Republic of Gamers (ROG) o další vymazlenou základní desku. Každému z vás je jistě jasné, že nepůjde o nějaký obyčejný motherboard s paticí LGA 1150 a čipovou sadou Intel Z87 Express. Ano, opět se jedná o desku určenou pro hráče, nadšence případně overclockery. Nicméně hlavní gró spočívá v úplně něčem jiném. Doposud byly totiž základní desky z řady ROG vždy standardních ATX, případně E-ATX nebo mATX rozměrů. Maximus VI Impact však toto pravidlo porušuje a doplňuje portfolio o historicky první Mini-ITX ROG model.

Nemyslete si však, že je Maximus VI Impact nějakým okleštěným bráškou. Sice vzhledem k Mini-ITX rozměrům logicky nemůže mít tolik rozšiřujících slotů, ale na druhou stranu v dané kategorii je vybaven doslova královsky. Však posuďte sami – deska nabízí jak drátový ethernet, tak Wi-Fi / Bluetooth konektivitu, dedikovanou zvukovou kartu nebo například kvalitně zpracované digitální napájení. Třešničkou na dortu jsou taktovací tlačítka nebo podpůrné funkce k případnému přetaktování včetně diagnostického POST displeje či přepínačů.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmostí jakožto pro produkt z řady ROG je také atraktivní vzhled, který se nese v duchu agresivní červené a černé barvy, kvalitně zpracovaný rozsáhlý software a bohaté příslušenství. Než si postupně představíme a důkladně prověříme základní desku samotnou, tak by bylo za vhodno zopakovat novinky čipové sady Intel Z87 Express s kódovým označením Lynx Point.

Čipová sada Intel Z87 Express – krátké představení

Oproti čipsetu Z77 Express je novinek poskrovnu. Některé jsou sice zásadní, jiných se možná nevšimnete ani při dlouhodobějším používání. Z87 Express, jako každý správný moderní čipset, nativně podporuje rozhraní USB 3.0 s až šesticí těchto rychlých portů. K těm se nově přidalo také 6 SATA portů s rychlostí 6 Gb/s. Intel Z87 Express, stejně jako jeho předchůdce, nativně nepodporuje PCI sběrnici. Výrobci desek však mohou tuto skutečnost vyřešit PCI Express – PCI přepínači a desku osadit těmito staršími sloty. Procesor poskytuje čipové sadě jednu PCI Express x16 3.0 linku. V případě osazení dvou grafických karet se linky rozdělí na 2x8. Linky mohou být také nově rozděleny na 1x8 + 2x4 z důvodů možnosti připojení Thunderbolt rozraní apod. Další PCI-E 2.0 x4 linku poskytuje samotný PCH čip.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Oficiální rychlost podporovaných DDR3 pamětí je stejná jako u Z77 Express – 1600 MHz. Reálně se však dá dostat na daleko vyšší takt (o něco málo výše než u Z77) a problém nečiní ani frekvence 2666 nebo dokonce 2800 MHz. Tento fakt odráží i nově dosažený světový rekord ve frekvenci DDR3 pamětí na platformě Intel Z87 Express. Pokud hovoříme o přetaktování, tak je opět možné u odemčených procesorů měnit násobič, frekvenci BCLK a také nově nastavovat Strapy (stejně jako u čipsetu X79 Express) a frekvenci Ring sběrnice. Stejně jako u Z77 je možné využívat až 3 obrazové výstupy zároveň. Nově však přibyla podpora 4K zobrazení a také byly vylepšeny technologie jako Intel vPro a Rapid Storage.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama