ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!

ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 5. 2012 03:00 25

Seznam kapitol

1. ASRock, co to je? 2. Nabídka desek ASRock 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Vlastnosti desky 6. Specifikace a software 7. Bližší pohled
8. Detaily desky, čipy 9. Napájení desky (popis) 10. Napájení desky (praxe) 11. BIOS 12. Přetaktování 13. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 14. Hodnocení

Oprávněně jste si stěžovali, že testujeme stále dokola desky tří největších výrobců, což už je krapet nuda. Na vaše přání jsme si půjčili desku ASRock a dobře jsme udělali. Tahle deska byla příjemným překvapením od začátku do konce – skvělá výbava, přetaktování, výkon i příslušenství. Zahoďte předsudky, je prostě skvělá!

Reklama
ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!
i Zdroj: PCTuning.cz

V recenzích základních desek se nejčastěji setkáváme s produkty největších tří hráčů (což není tak úplně pravda, povíme si už za chvilku). Těmi jsou Asus, MSI a Gigabyte. Občas se objeví deska EVGA nebo třeba i ASRock. Upřímně, za poslední dva roky jsou otestovali desítky desek Asus, MSI a Gigabyte. Desky EVGA a ASRock byly zastoupené pouze jednou, což je ostuda. Problém ale nehledejte jen u nás, další výrobci nám zkrátka samply neposílají, i když jsme je mnohokrát žádali (třeba po ECS, Biostaru a také ASRocku). Bohužel maily jsou většinou bez odezvy. Slibujeme ale, že se do budoucna budeme snažit naše portfolio testů rozšiřovat i o další výrobce (o ty co se v ČR prodávají). A tento trend potvrdíme testem první desky ASRock s čipsetem Z77 Express. A to, že jsem výběrem rozhodně nešlápli vedle, dokážou následující řádky. Z téhle desky jsem totiž rozhodně nadšený.

Společnost ASRock

ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme malým představením společnosti ASRock. Společnost byla založena v roce 2002 jako z části soukromá společnost, kde měla ale majoritní podíl společnost AsusTEK (Asus). Ředitelem byl od počátku do dnes Ted Hsu. V historických análech se uvádí ASRock jako dceřiná společnost Asus jež vznikla jako výrobce levnějších OEM desek a grafik pod jinou značkou než Asus. Pravděpodobně to tak také bylo. Asus si nechal "značkový" trh a vyšší segmenty, jedné z mnoha svých dceřiných společností pak přenechal design desek pro průmysl, OEM a levnější trhy. Takhle ASRock začínal.

 

Asus ale vlastnil pouze 60 procent akcií, tedy měli samostatní vlastníci stále dost velký prostor pro vlastní rozhodování. V roce 2010 proběhla v Asus velká restrukturalizace a společnost se zbavila velké většiny dceřiných společností. Společnost ASRock pak přechází kompletně pod značku Pegatron, současného velkého partnera Asus. Pegatron byla od roku 2007 dceřinou společností Asus, nyní je samostatná společnost a s Asus ji váže jen řada výrobních kontraktů a sdílení patentů. Asus ale už nemá nyní v Pegatron žádný podíl a vliv. Od roku 2010 do dneška je tedy ASRock stoprocentně vlastněn konsorciem Pegatron. Ten vyrábí miliony základních desek pro všechny značky, včetně grafických karet a dalšího hardware.

 

První produkty s logem ASRock se objevily v roce 2004 a šlo o celkem zajímavé desky. Pamatujete na řadu desek se dvěma paticemi pro AMD i Intel, kdy jedna byla starší a druhá novější? - Tehdy šlo o ojedinělý návrh na který si jiní výrobci netroufli. Byla to spíše ale kuriozita bez valného prodeje. I v dalších letech vyráběl ASRock spíše zvláštní desky s hybridními sloty, třeba PCI-Express a AGP na jedné desce a podobně. Portfolio desek do roku 2008 bylo opravdu hodně zvláštní. Desky s paměťmi DDR i DDR2 zároveň, Nvidia čipsetem podporující CrossFire, první deska s DisplayPortem a spousta dalších "šíleností". Tato éra extraordinárních návrhů desek ale končí s rokem 2009. Dnes jsou už řady desek zcela normální, vybavené spoustou moderních technologií a zajímavých vlastností.

Třetí na světě

V současnosti je ASRock třetím největším výrobcem desek na světě. V loňském roce prodal osm milionů desek, čím se usadil na třetí místo po Asus a Gigabyte. Překonal MSI i ECS. Třetího výrobce nelze ignorovat, odhady na letošní prodeje jsou totiž devět milionů desek. Gigabyte i Asus totiž znatelně zpomalili a vloni ani jeden z nich nedosáhl plánovaných prodejů, ASRock ale ano. Největší konkurencí pro dva největší hráče je tedy dnes ASRock, nikoliv MSI jak by se mohlo zdát. ASRock je velice úspěšný producent desek a jeho místo právem patří na špičku. Do budoucna bychom byli rádi, kdyby se recenze desek tohoto významného výrobce u nás objevovaly častěji, produkty totiž vypadají velmi slušně.

Co nabízí Z77 Express

ASRock Z77 Extreme6 – (téměř) perfektní deska!
i Zdroj: PCTuning.cz

První novinkou je nativní USB 3.0 řadič umístěný v PCH čipu, tedy pomyslném jižním můstku. Dále Intel láká na LucidLogix Hydra MVP technologii jež vypadá na první pohled celkem zajímavě. Druhá verze Intel RST technologie pro zrychlení pevného disku malým SSD také někoho může zaujmout. Pro nadšence je zde hlavně vyšší přetaktování, díky vyšším děličkám taktu pamětí a dalším možnostem nastavení. Dá se lépe hrát s Turbem a jeho limity, také taktování skrze BCLK se zdá být o kousek lepší. Je mi jasné, že mnoho z vás si novou desku kvůli zmíněným novinkám nepořídí, někdo ale novinku jistě uvítá. Ceny desek jsou totiž na úrovni těch s Z68 Express, mnohdy dokonce i levnější.

 

Pokud budete stavět nový počítač až nyní, určitě se nevyplatí kupovat desku se starším čipsetem o pár stokorun levnější než nové Z77 Express desky. Na druhou stranu už ale víme, že nástupce Ivy Bridge - Haswell nebude do patice LGA 1155 pasovat a za rok/dva si stejně budete muset koupit novou LGA 1150 desku. Zdali se vám nějaká Z77 Express deska zalíbí a vy do ní investujete, je vaše záležitost a rozhodnutí. Několik desek jsme vám už ukázali a dnes pokračujeme s další. Nejde o nejlevnější desku tohoto výrobce na našem trhu, spíše střední vyšší třídu. S cenou 4500 Kč s DPH jde už možná i pomyslný High-end mezi deskami s paticí LGA 1155. To bychom ale úplnému High-endu krapet křivdili, nejvybavenější modely stojí přes 6000 Kč a Gigabyte G1.Sniper 3 dokonce nesmyslných 8500 Kč s DPH. Námi testovaná deska sice není levná, přesto je ale její akceptovatelná a v rozumné hladině.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama