MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci

MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 4. 2012 10:30 28

Seznam kapitol

1. MSI se vrací 2. Čipset Z77 Express 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Vlastnosti desky 6. Specifikace a software 7. Bližší pohled 8. Detaily desky, čipy
9. Napájení desky (popis) 10. Napájení desky (praxe) 11. BIOS 12. Přetaktování 13. Technologie LucidLogix Virtu MVP 14. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 15. Hodnocení

Na uvedení procesorů Ivy Bridge si ještě nějaký den počkáme, Intel si dává tentokrát na čas. Co vám ale ukázat můžeme, jsou nové desky s čipsetem Z77 Express. V redakci se nám jich sešlo několik, jako první se podívejme na cenově příjemný základ od MSI s dobrou výbavou a geniálně jednoduchým BIOSem.

Reklama
 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Už v recenzi desky s paticí LGA 2011, XPower 2 jsem říkal, že MSI řádně přišláplo plyn a dere se kupředu. Na Asus stále ve startovní vyladěnosti nestačí, Gigabyte ale už minimálně dohnali. Například sample této desky k nám dorazil už v únoru, mám ji doma déle než dva měsíce na hraní a testování. A nebyl s ní od počátku žádný problém. MSI chce zkrátka dobýt pozice.

Z77 Express se Sandy Bridge

Po zveřejněném preview vás dnes čeká zcela kompletní recenze. Vlastně zcela stoprocentní nebude, jelikož vám zatím nemůžeme ukázat Core i7 třetí generace (Ivy Bridge) ale smíme testovat jen se Sandy Bridge. O test Ivy Bridge na této desce ale nepřijdete, až nastane čas ještě se vrátíme alespoň k taktování.

Zcela zásadní otázka je, zdali vůbec uživatel novou desku potřebuje. Zdravý rozum majitelům desek s čipsetem Z68 Express radí, že oni novou desku nepotřebují ale výrobci to vehementně popírají. Aby ne, potřebují nové Z77 Express desky zkrátka prodat. Zde musím říci, že podpora Ivy Bridge u starých desek nemusí být zcela stoprocentní. Jsou totiž desky jež si s ním zcela neporadí, k plné funkčnosti Ivy Bridge je totiž nový ME (Intel Management Engine) firmware a ten na některé ošizené modely nejde aplikovat. Ne všechny staré desky se tedy podpory Ivy Bridge dočkají.

Co nabízí Z77 Express

První novinkou je nativní USB 3.0 řadič umístěný v PCH čipu, tedy pomyslném jižním můstku. Dále Intel bude lákat na LucidLogix Hydra MVP technologii jež vypadá na první pohled celkem zajímavě. Druhá verze Intel RST technologie pro zrychlení pevného disku malým SSD také někoho může zaujmout. Pro nadšence je zde hlavně vyšší přetaktování, díky vyšším děličkám taktu pamětí a dalším možnostem nastavení. Dá se lépe hrát s Turbem a jeho limity, také taktování skrze BCLK se zdá být o kousek lepší. Je mi jasné, že mnoho z vás si novou desku kvůli zmíněným novinkám nepořídí, někdo ale novinku jistě uvítá. Ceny desek jsou totiž na úrovni těch s Z68 Express, mnohdy dokonce i levnější.

Pokud budete stavět nový počítač až nyní, určitě se nevyplatí kupovat desku se starším čipsetem o pár stokorun levnější než nové Z77 Express desky. Na druhou stranu už ale víme, že nástupce Ivy Bridge - Haswell nebude do patice LGA 1155 pasovat a za rok/dva si stejně budete muset koupit novou LGA 1150 desku. Zdali se vám nějaká Z77 Express deska zalíbí a vy do ní investujete, je vaše záležitost a rozhodnutí. My vám jich pěknou řádku ukážeme, zhodnotíme a vy si vyberete nebo také ne. Začněme desku střední třídy, spíše levnějším modelem. Za 4000 Kč s DPH dostanete vskutku více než solidní základ pro nadcházející čipy třetí revizi Core architektury.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama