MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 2. 2012 01:00 21

Seznam kapitol

1. Návrat na výsluní 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s high-end modely konkurence 14. Zhodnocení

Otestovali jsme pro vás už šest základních desek s čipsetem X79 Express. Některé byly skvělé, další průměrné, žádna ale vyloženě špatná. High-end má zkrátka vyváženou kvalitu napříč výrobci. V dnešní recenzi si představíme další špičku, nejvyšší model od MSI. Co vše hráčům nabídne druhá nejdražší deska pro Sandy Bridge-E?

Reklama
MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost MSI se už několik posledních let snaží dostat na pozici špičky (v deskách), které svou vlastní nedbalostí v minulosti ztratila. Na poli grafických karet se to už podařilo a série Lightning je společně s Matrixem od Asusem to nejlepší co lze koupit. Všichni to vědí a respektují. Na poli základní desek je to ale stále znatelně horší. Realita dnešních dní je jasně daná a nemá cenu skutečnost nijak přikrášlovat, desku značky MSI volí stále znatelně méně lidí než Asus nebo Gigabyte. Tento trend potvrdily všechny české obchody, které nám občas pošlou data o prodejích, stejně jako i zástupci výrobců desek.

Co k tomu zákazníky vede? Bez obalu říkám, že v minulosti nevyrovnaný standard kvality a stále trvající předsudky. V posledních několika letech (tedy od „nového“ MSI - 2008) jsem osobně otestoval jedenáct základních desek v různých cenových relacích s mnoha různými čipsety. Některý byly vyloženě skvělé (P67 Marshal), některé naprosto odfláknuté (990FX-GD80). Další byly průměrné, ale většinou nijak vzrušující ani extra zajímavé. MSI mělo totiž problém v tom, že po technologické a hardwarové stránce jsou jejich produkty špička, kterou vždy totálně zabije zpola funkční BIOS nebo další problémy spíše softwarového rázu. A pokud stejné problémy (s novým čipsetem) nemá konkurence, tak se to okecat nedá a je to vaše chyba. To udělalo MSI špatné jméno a brzdilo jeho posun k vyšším metám. Nejvíce frustrující byla skutečnost, že upozorníte na chyby, které ale nikdo neřeší a výrobce si stále vede svou, že je vše OK, i když očividně není. Tento přístup je dost zvláštní a může za to, kde dnes MSI se svými deskami je.

To se má ale nyní změnit.

V tuto chvíli se MSI opravdu posouvá do míst, kde bychom je chtěli vidět už roky. U desky s čipsetem AMD 990FX jsme desku celkem „strhali“, zkrátka nebyla připravená na launch, spousta věcí nefungovala korektně. Tehdy jsem si posteskl, že by MSI mělo najmout nějaké nadšence, které by pro ně pracovali, desky ladili a zkoušeli. Takových nadšenců má MSI „na skladě“ desítky díky jejich soutěži v taktování MOA. A ejhle, jako by mě vyslyšeli. Po vzoru Gigabyte a jejich Filipa (HiCookie), Asusu s Peterem (Shamino) nebo EVGA (KingPin a TiN) konečně MSI udělali něco, co měli už dávno. Najali švédského šampióna elmora (nejen jeho), který to pro ně dělá skoro zadarmo (jako většina nadšenců) a hned to vypadá jinak. Nechápu proč jim tento krok trval několik let.

Upřímně, většina desek pro Sandy Bridge od MSI byla už velice slušně vyladěná hned po uvedení na trh, stejně se mi líbila i X79A-GD65. Vše fungovalo jak mělo, nikde žádný problém a dobrá kvalita zpracování. Proti konkurenci ale stále něco chybí. Kolegové desky MSI (Z68 Express) ve svých testech hodnotili spíše průměrně. Opět se budu opakovat, po stránce hardwarové špička, BIOS (taktování) a software průměr až podprůměr. Při srovnání s konkurencí, jež je téměř vždy stoprocentní (zejména Asus), jsou totiž rozdíly hodně vidět. Pokud na stole leží tři stejné desky, se stejným čipsetem a podobnou cenou, a jedna někde zaostává, je verdikt jasný (ať je výrobce jakýkoliv).

Nyní ale nastává (snad) nová éra, kdy si MSI pohlídá kvalitu při vydání na trh po všech stránkách, v čemž jim snad najmutí taktovači a nadšenci pomohou. První takovou deskou je právě dnes testovaná novinka.

Elmor doporučuje

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI chce desku Big Bang XPower 2 nabídnout hlavně nadšencům a taktovačům, v kampani tedy použilo přímo tvář legendy – elmora. Ten tím sice nebyl mnoho nadšený: za selhání vývojářů a potenciální problémy desky nemůže, ale bude snadným cílem výčitek. Nic jiného mu ale nezbývalo, kontrakt je kontrakt. Osobně pevně věřím, že když už elmor svolil s propagací, tak si desku vskutku dobře vyzkoušel a případné problémy nechal odstranit už v zárodku. Krapet divné je jen to, že jsem dosud neviděli žádný světový rekord na této desce vytvořený právě elmorem. To bývá mocný marketingový nástroj. Asus nebo Gigabyte vždy své taktovače při launchi produktů zapřáhnou a ti nám ukáží pěkná čísla, zde zatím nic. Jaká deska tedy je si musíme vyzkoušet sami... tak pojďme na to.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama