Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče

Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 4. 2011 03:00 14

Seznam kapitol

1. Konkurence pro Asus ROG 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Zvukový kodek a síťový čip E2100 Killer 13. Hodnocení

Základní desky mířené přímo na hráče se těší velké oblibě. Líbivý vizuál, spousta „zbytečností“ a agresivní barevná schémata jsou ve světě zkrátka v kurzu. Ukousnout z tohoto lukrativního trhu si chce i jednička na trhu s deskami – Gigabyte, který tento segment opomíjel. Jak se mu deska z nejvyšší herní řady „G1“ povedla?

Reklama
Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Před dvěma týdny jsme si představili poslední desku od Asusu pro platformu X58 ExpressRampage III Black Edition. Šlo opět o vyvážený produkt pro hráče a extrémní taktovače. Asus zkrátka vsadil na jednu nejvyšší řadu ROG, která nabídne oběma nadšeneckým skupinám maximum. Tato symbióza je pozoruhodně dobře vymyšlená a slaví úspěchy. Deska tedy nabídne hráčům kvalitní zvuk, líbivý design, speciální síťovou kartu a snadné taktování. Pro extrémisty pak nabízí bohatou výbavu pro taktování pod kapalným dusíkem, měřící body, extrémní BIOS, vypínání PCI-E slotů, jumpery pro taktování a nastavení. Na zmíněné desce je zkrátka vše jak pro hráče, tak pro extrémní nasazení. Strategie Asusu je tedy jasně čitelná. Nejvyšší řada ROG nabídne absolutní maximum, řada TUF pak nabízí vysokou kvalitu mířenou na co největší odolnost a bezporuchovou výdrž. Dále zde máme řadu WS pro profesionály a pak desítky běžnějších seriózních desek pro různá nasazení PRO, Deluxe a další. Tak velký výrobce jako je Asus si zkrátka může v modelových řadách dovolit i jisté „speciality“, jež nemusí být vždy zcela rentabilní, ale zvyšují povědomí a prestiž značky.

Největší soupeř první zmíněné společnosti je Gigabyte. I podle aktuálních statistik je tento tchajwanský gigant stále jedničkou v produkci a prodeji základních desek. Co si budeme ale nalhávat, desky Gigabyte bývají na pohled všechny stejné a takové více „seriózní“, spíše mířené jinam než čistě k hráčům. Barevné schéma je stejné, výbava většiny běžných modelů také. Nebylo zde dlouho nic, co by nějak vykukovalo z nabídky. K prvnímu odvážnějšímu kroku se výrobce rozhodl letos s deskami pro Sandy Bridge a obarvil je na černo. To spousta zákazníků kvitovala s povděkem a určitě se to projevilo i na prodejích. A to šlo jen o přebarvení PCB. Gigabyte vždy razil jinou filozofii než Asus, hlavním motto několika posledních let se neslo v duchu: I ty nejlevnější desky Gigabyte jsou tak kvalitní, že obstojí v extrémním nasazení (taktování) stejně dobře jako nejvyšší modely konkurence. Tento fakt potvrzuje nejen malé procento reklamací, ale také zkušenosti uživatelů.

Co naplat, dlouhá životnost a kvalitní zpracování má jistě pro uživatele svou váhu, pro nadšence často měnící komponenty ale není nejpodstatnější. Klasickým modrým (černým) deskám z běžných řad, byť těch nejvyšších UD7, chybí pro tento segment to nejdůležitější – „drajv“, aura výjimečnosti, co každého utráceče ihned donutí po ni sáhnout. Pragmaticky uvažující uživatel dnes většinou sáhne po desce Gigabyte, vydrží a poslouží mu zřejmě nejlépe. To potvrzují i prodeje. Ale čistokrevný hráč nebo nadšenec? Ten se bohužel většinou koukne do nabídky jinam. Stačí se podívat, na čem se událo posledních 100 světových rekordů v taktování, a nebo jaké desky mají lidé na světových LAN party. Ano, tušíte správně, jsou to desky Asus Rampage III a EVGA Classified. Jen sporadicky se objeví výsledek na deskách Gigabyte. Tohle výrobce dobře ví a chtěl by ukousnout kousek z koláče výše zmíněným dvěma firmám. Proto se nyní pokouší naskočit do rozjetého vlaku herních desek pro nadšence.

Konkurence ROG? Ne tak docela

Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tedy řada „G1“ herních desek od Gigabyte právoplatným soupeřem sérii ROG od Asusu? Je i není. Pokud jsem nahoře popisoval nejvyšší desky Asus jako symbionta hráčských a taktovacích vlastností, tak u desek pro hráče od Gigabytu tomu tak není. Tohle je čistě hráčská deska, nabízí stejně jako konkurence líbivý vizuál, kvalitní zvuk a herní síťovou kartu. Dále snadné taktování a jednoduché ovládání z operačního systému. Samozřejmostí je kopa USB 3.0 portů a další záležitosti, jež hráči využijí. Co tedy desce chybí? Ta extrémní část pro taktovače a nadšence. Na tuto výbavu Asus nezapomněl, Gigabyte na ní ale u této desky zcela rezignoval. Deska nenabízí pro extrémní taktování vůbec nic, což by vás možná mohlo mrzet. Odpovědí na otázku proč to tak je, je ale opět jiná strategie výrobce. Gigabyte totiž nejvyšší segment rozdělil na dvě větve. Jednu pro hráče a druhou pro taktovače. Hráčské modely jsou „G1“ a taktovači mají svou vlastní desku GA-X58A-OC určenou jen jim. To mně osobně je velice sympatické, nepotřebuji USB 3.0 a spoustu dalších zbytečností na desce určené pro extrémní taktování.

Pokud budeme srovnávat s konkurenční deskou, u ní máte za jednu cenu vše – jak herní design, tak extrémní výbavu. Pokud ale budete chtít koupit desku od Gigabytu, musíte se rozhodnout k čemu ji chcete. Hráč nebo nadšený uživatel sáhne po řadě „G1“, ale extrémní taktovač po řadě OC. Ani jedna z těchto desek nemá vlastnosti pro obě tyto skupiny nadšenců. Zdali je tato strategie správná, ukáží až prodeje obou řad desek. V tuto chvíli si tedy musí uživatel předem rozmyslet, zdali chce hráčskou desku nebo produkt i pro taktování v extrémech. Osobně bych zvolil jednoznačně OC desku, každý má ale jiné priority. Tímto jsem vysvětlil do jaké kategorie vlastně deska G1.Assassin patří, nejde o desku pro extrémní taktování (tam má Gigabyte dvě jiné), ale o čistokrevnou desku do herního PC s líbivým vizuálem, kvalitní výbavou a snadnou obsluhou. Tak se na ni musíme i dívat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama