Asus Maximus III Extreme - Ultra highend pro Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus III Extreme - Ultra highend pro Core i5

Asus Maximus III Extreme - Ultra highend pro Core i5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 4. 2010 03:00 9

Seznam kapitol

1. Vylepšujeme dokonalé .. 2. Testovací sestava 3. Maximus III Extreme - Představení 4. Maximus III Extreme - Vlastnosti 5. Maximus III Extreme - Specifikace, software
6. Maximus III Extreme - bližší pohled 7. Maximus III Extreme - BIOS 8. Maximus III Extreme - Přetaktování 9. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 10. Hodnocení

Dnešní recenze je první z několika testů nejvymazlenějších základních desek pro platformu LGA1156. Jako první si dnes představíme opravdový klenot z produkce Asus, výrobce ji vylepšil mnoha novinkami. Zmíním jen taktování pomocí mobilního telefonu, pětici PCIe slotů, exklusivní výbavu pro extrémní taktování a spoustu dalšího.

Reklama

Situace na trhu se základními deskami je složitá. Možná nevíte, ale Asus po dlouhé řadě let ztratil pozici jedničky v prodejích svých desek, a v čele jej nahradil jeho největší rival - Gigabyte. Tato informace je zde jen pro zajímavost, může se za pár měsíců opět obrátit. Přinést na trh zajímavou desku, která by se prodávala a byla zisková, je dnes hodně složité, a všichni výrobci dnes stojí nad otázkou, co nového ještě přinést. Tento segment trhu se už zkrátka nedá nijak výrazně vylepšit a přinést něco převratného není možné, nezbývá než vylepšovat stávající.

K této strategii přistoupili víceméně všichni výrobci desek. Vezmou starší (nejvyšší) model a ten přepracují s mnoha novinkami. Tímto způsobem vznikla i dnes testovaná deska. Asus ale dal do vylepšení mnoho píle a nadšení, které je vidět. Škoda, že tím v podstatě desku určil jen několika lidem na světě, kteří budou desku používáte zejména na extrémní taktování. Pro ostatní uživatele také nabízí mnoho zajímavostí, ty pro extrémní taktování jsou ale v převaze. Což ostatně sami za chvíli uvidíte.

Asus Maximus III Extreme - Ultra highend pro Core i5
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na desku, a další kapitoly, musím se zde zamyslet nad smyslem luxusních P55 Express desek. Logicky je jasné, že pokud chce někdo absolutní High-End, rozhodne se pro X58 Express a Core i7-930 a vyšší. Platforma LGA 1156 byla vytvořena jako levnější ekvivalent, s nižšími cenami CPU i desek. Bohužel výrobci se chtěli i v tomto segmentu krapet napakovat, a uvedli i sem extrémně drahé desky, které zde nemají co dělat. Pokud je někdo ochoten zaplatit za Core i7-800 a luxusní P55 Express desku, tak si může dovolit výkonově krapet zajímavější X58 Express a Core i7-900. Já osobně v P55 Express jako extrémní platformě na taktování a rekordy smysl nevidím. Vždy budou lepší a výkonnější procesory Core i7-900.

Nejprodávanějším čipem do LGA 1156 je Core i5-750 a k němu si zcela jistě nikdo nepořídí desku za více než 4000 Kč s DPH. Proto si myslím, že trh s luxusními deskami s paticí LGA 1156 je víceméně omyl a celkem nesmyslná investice. Na druhou stranu, proti gustu žádný dišputát, pokud se někomu platforma P55 Express zalíbila, může si i tady dopřát luxus v nejvyšších formách. Dnes si představíme desku Asus a v druhém díle klenot z produkce EVGA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama