EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 6. 2009 00:00 15

Seznam kapitol

1. Tajemství odhaleno 2. Testovací sestava 3. EVGA X58 Classified - Představení 4. Vlastnosti, specifikace, software 5. Bližší pohled
6. BIOS 7. Přetaktování 8. Výkonové testy 9. Hodnocení a závěr

Pro Core i7 už existuje hodně základních desek, včetně opravdu exkluzivních a drahých modelů. V absolutním hi-endu má každý výrobce svůj kousek pro extrémní uživatele, ale ani jeden se nemůže rovnat desce, kterou si dnes představíme. Na scénu připlouvá ledoborec v taktování Core i7 - dosud ničím nepřekonaná EVGA X58 Classified.

Reklama

Extrémní přetaktování zažívá v posledních letech doslova boom, každý výrobce (i ti menší) se zapojili do závodů v přetaktování komponent, a na každé výstavě je vždy s jistotou "dusíková" exhibice a taktování. Kromě velkých hráčů, jako jsou Asus, Gigabyte, MSI, letos vyhlásili šampionát v přetaktování i menší výrobci. Dnes se můžete zúčastnit kvalifikace u DFI, Biostar a ASRock. Přetaktování je nyní zkrátka v kurzu, a každý výrobce se na tomto trendu snaží co nejvíce utržit.

Na druhou stranu je nutné říci, že vytvořit desku, která by právě vyhovovalo extrémním uživatelům je problém a výrobci to sami o sobě nezvládají. Asus si pod svá křídla připoutal známého taktovače Kince, z jejichž spolupráce už vzešlo několik produktů (například Rampage II Extreme, GeForce GTX 295 Mars). Gigabyte na to šel z trochu jiného úhlu, a snaží se dokázat, že i jeho levné desky a základní modely, mohou dostačovat i pro extrémní taktování. Na jednu stranu, je to mnohem lepší přístup, protože výrobce zaručuje vysokou kvalitu i u levných desek, na druhou stranu to ale není stoprocentně pravda a "obyčejné" desky se těm "extrémním" zkrátka nevyrovnají. MSI na to šlo také tradiční metodou, uspořádali šampionát v přetaktování a tam se známých taktovačů ptali, co by si na deskách a grafikách přáli. Z těchto podnětů už pár produktů (Eclipse Plus, GeForce GTX 260 Lightning) na trhu je, a snad se do budoucna objeví i další. Stejný přístup jako Asus, zvolili i Foxconn, kteří přímo zaměstnali Shamina, který jim pomohl vytvořit celou řadu velice slušných desek. Škoda, že se u nás s nimi mnoho nesetkáme, jde opravdu o luxusní produkty. Výroba desek ale v této společnosti končí, a tak po volném Shaminovi sáhla EVGA (desky jim vyrábí právě Foxconn) a pod jeho taktovkou vznikl největší skvost mezi X58 deskami, řada EVGA Classified.

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se v lednu objevily první specifikace a vlastnosti této desky, bylo jasné, že tohle bude významný okamžik pro extrémní taktování a základní desky pro Core i7. Konkurenční Asus Rampage II Extreme je sice skvělá deska, spíše než k extrémnímu taktování je ale určená do sestav bohatých hráčů, a opravdová hardwarová vylepšení taktování na ní nejsou téměř žádná. EVGA na to šli ale "od lesa" a stvořili produkt (okopírovali a vylepšili to nejlepší z konkurenčních desek) určený pouze taktovačům, kdy se snažili odstranit hardwarové limity pro lepší a stabilnější přetaktování (zejména s minusovou teplotou). Myslím, že se jim to povedlo a o tom se vás pokusím dnes přesvědčit. Přibalit desítky zbytečností a utilit dokáže každý výrobce, ovšem takhle technologicky vypiplanou a propracovanou desku zatím nikdo před EVGA neuvedl. Protože desky tohoto výrobce nejsou u nás příliš známé, a ty s X58 Express už vůbec ne, podívejme se ještě na aktuální nabídku na trhu.

Modely EVGA

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost EVGA byla vždy výhradním a významným výrobcem produktů NVIDIA. Výrobce se etabloval na zámořském trhu a USA bylo jeho dominantní teritorium. Nutno říci, že jen americký trh udělal z této "firmičky" téměř giganta se stamilionovými zisky. Vzhledem k pevným poutům právě k NVIDIA, se proto ohlášení výroby vlastní desky s čipsetem Intel X58 Express, zdálo téměř neuvěřitelné. V prosinci se model EVGA X58 SLI dostal na trh a sklidil ve všech recenzích celkem kladná hodnocení a ohlasy. U nás se deska prodává za cenu pod 7000 Kč s DPH, a jedná se určitě prvotřídní produkt srovnatelný s podobně drahými deskami. Přeci jenom, je ale tato značka desek u nás "krapet exotická" a vysokých 7000 Kč s DPH bych asi investoval do známějšího výrobce. Už jen kvůli snadnější reklamaci se to vyplatí. V ČR dělá distribuci EVGA pouze jeden obchod a jakékoliv řešení reklamací je "na dlouhé lokte". To v případě desky Gigabyte nebo Asus, dostanete své zboží výměnou - desek je na skladech dostatek.

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Po několika měsících se první model dočkal vylepšení PCB a kompletního přepracování, čímž vznikla EVGA X58 Classified. I když by se mohlo zdát, že se modely v zásadě mnoho neliší (pomineme li vzhled), není tomu tak. Tyto dvě desky mají společného jen málo, a vylepšená deska je hodně odlišná. Tady je nutné zmínit špatnou dostupnost této desky, jde totiž o limitovanou edici, ve které se vyrobilo pouze 2000 desek. Do Evropy se dostalo jen pár kousků (no což si na oficiálním EVGA fóru stěžují desítky Evropanů) a dnes už desku prostě neseženete, já na tu svou čekal měsíc. Zájemci ale nemusí zoufat, výrobce limitovanou sérii (E759) nahradil sériovou výrobou nového levnějšího modelu (E760). Podívejme se na tabulku s aktuálními modely EVGA:

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenom první tři desky (zleva) se mohou pyšnit titulem Classified. První s označením 141-BL-E759-A1 je zmíněná limitovaná edice, která se již nevyrábí a nedá se koupit. Ta je vybavená čipem nForce 200, díky němuž podporuje trojici grafických karet s plnými šestnácti PCIe linkami. K desce je také přibalen speciální ovládací panel a její cena je přes 10 000 Kč s DPH. Druhá deska 141-BL-E760-A1 je i na pohled naprosto stejná, není na ní ale čip nForce 200 a chybí také ovládací panel. Všechny ostatní vlastnosti a možnosti jsou stejné, cena by měla být kolem 9000 Kč s DPH. Třetí model v tabulce nese označení 141-BL-E761-A1 a je naprosto shodný s tím předešlým, jako bonus v krabici najdete ovládací panel. Cena bude tedy jistě o několik stokorun vyšší. Čtvrtá deska s modelovým číslem 132-BL-E758-A1 a TR je ona prvotní X58 deska z našeho prvního obrázku. Jak jsem říkal, u nás ji seženete pod 7000 Kč s DPH. Další dvě desky jsou novinky, které si nejprve ukážeme na fotografiích:

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Nástupcem základního modelu (132-BL-E758-A1) je novinka EVGA X58 SLI LE (Light Edition) s označením 141-BL-E762-A1. Jedná se vylepšený prvotní model, spíše jde ale o jakýsi hybrid mezi prvním modelem a Classified. Cenově je deska pod starším modelem a i u nás by se měla objevit s cenou kolem 6000 Kč s DPH. Za pozornost určitě stojí i kompletně černé provedení.

EVGA X58 Classified - Majstrštyk pro taktování Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední deskou, která ale ještě není na trhu, je model EVGA X58 SLI Micro. Výrobce si všiml trendu výkonných u-ATX desek a jednu takovou nám také nabídne. Deska očividně vychází z modelu EVGA X58 SLI LE a její cena by se měla pohybovat na podobné úrovni, odhaduji kolem 6000 Kč s DPH. Myslím si, že zejména dvě poslední desky by si mohly najít celkem dost zákazníků i u nás, bude li dodržena předpokládaná cena.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama