MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 5. 2009 00:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod - Když vylepšuje MSI 2. Testovací sestava 3. MSI Eclipse Plus - Představení 4. MSI Eclipse Plus - Vlastnosti, specifikace, software
5. MSI Eclipse Plus - bližší pohled 6. BIOS, přetaktování a výkon 7. Hodnocení a závěr

Dneska se podíváme na další zajímavou základní desku pro Core i7. Společnost MSI vylepšila svůj minulý model o můstek nForce 200 a dopřála desce čtyři PCIe sloty. Také design a celkový vzhled byl významně změněn. MSI se chce tímto produktem zařadit mezi absolutní špičku, povede se této značce proniknout mezi výrobce ultra high-endu?

Reklama

Před nějakým časem jsem testovali high-endovou desku MSI Eclipse s čipsetem X58 Express a Core i7. V tehdejší recenzi, jsme byli hlavně nadšení z nevídané výbavy a provedení desky. Také schopnosti přetaktování nebyly špatné, vůči konkurenci to ale přeci jenom bylo slabší. Cena této desky je značně vysoká (7400Kč s DPH), a za tuto cenu si mnozí zákazníci raději vybrali z osvědčenějších značek. Rozšíření této desky mezi extrémní taktovače a nadšence bylo malé, a s tím chce MSI konečně něco udělat. Přeci jenom v segmentu "enthusiast" nemá MSI nejzvučnější jméno, ztracené pozice a pověst se lehko ztrácí, nabýt ji zpět ale trvá mnohonásobně déle. Kvalita desek byla totiž stále nevyvážená, o čemž svědčilo i v minulosti několik nepovedených MSI Overclocking akcí, při kterých jen málo desek vůbec fungovalo.

MSI Eclipse
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Eclipse

MSI Eclipse Plus
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Eclipse Plus

Jak už jsem řekl, chce s tím výrobce něco dělat a dal se do toho s vervou. Na loňské MSI Overclocking Arena uspořádal fórum, a přetaktovači měli možnost se vyjádřit k jejich deskám a případným vylepšením. Připomínky ale nezůstaly jen na fóru, ale výrobce se jimi skutečně inspiroval. Minulý týden jsme si představili grafickou kartu, která z tohoto snažení vznikla a dnes také i základní desku. V prezentaci k nové desce MSI Eclipse Plus si dokonce MSI "troufá" i na favorita Asus Rampage II Extreme, na trhu jsou ale i další favorité - například EVGA X58 Classified (exklusivní test příští týden). Podaří se MSI s touto deskou proniknout i do sféry extrémního taktování a světových rekordů? Výrobce by si to přál, a vložil do výbavy a schopností maximum svého umu. My se podíváme, zdali se mu to podařilo.

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Co hlavně chtěl výrobce změnit a vylepšit, vidíme na obrázku. První otázka se ptá, zdali jsou desky MSI dobré pro přetaktování. Druhý bod připomíná, že vzhled desek MSI není pro hráče atraktivní. Výhodou nové desky Eclipse Plus je možnost osadit trojici grafik, umí to i jiné desky? Další výhodou této desky, je osazení skutečné zvukovky Creative X-Fi, nikoli jen její softwarové podoby. Na možnost úspory energie i na high-endové desce také výrobce nezapomněl, a připomíná v posledním bodě.

Právě odpovědí na kladené otázky je deska Eclipse Plus. Která má být stejně dobrá v přetaktování jako jiné produkty a její barevné schéma má lahodit oku hráče. Její výhodou proti konkurenci je počet PCIe slotů a opravdu kvalitní zvukový čip. To vše doplňuje úsporná technologie a další technologické novinky, které si představíme v následujících kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama