xfx-nforce-790i-ultra-sli-referencni-deska-nvidia
Hardware Článek XFX nForce 790i Ultra SLI - referenční deska NVIDIA

XFX nForce 790i Ultra SLI - referenční deska NVIDIA

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2008 01:00 28

Seznam kapitol

1. Úvod - nForce 790i Ultra SLI 2. Testovací sestava 3. Základní deska XFX nForce 790i Ultra 4. BIOS, přetaktování a testy 5. Nový Control Panel 6. Zhodnocení a závěr

Už od dob desek s nForce 680i SLI vyráběla přímo NVIDIA své vlastní high-endové základní desky. Tyto referenční boardy se většinou staly nejsnazší cestou ke SLI čipsetu, protože nebyly tak složité na nastavení jako desky dalších výrobců. Toto řešení má své výhody ale i nevýhody, pojďme se dnes na nejnovější počin podívat v testu.

Reklama

Firma NVIDIA je nejenom známým dodavatelem čipových sad (tzv. chipsetů, základních čipů určených pro výrobu základních desek) - občas se, ačkoliv se o tom často neví, pustí přímo do oblasti finálních výrobků - tj. vývoje a výroby vlastních základních desek. Jedna se o tzv. "referenční základní desky", na kterých NVIDIA sama "na vlastní kůži" zkouší, jaké výsledné vlastností a s jakými problémy při návrhu a výrobě se skutečně potýkají výrobci základních desek (a nakolik se jedná jen o jejich tvrzení).

U referenčních výrobků jsou inženýři NVIDIA účastni i tam, kam je ostatní výrobci běžně nepouštějí - np. do fáze výběru (ceny vs kvality) pasivních součástek, k optimalizaci rutin BIOSu, k návrhu chlazení apod. Prostě - pokud je čipová sada "motor", pak NVIDIA občas s vlastním "motorem" postaví i kompletní "referenční" automobil, aby sama vyzkoušela, kde mohou mít její odběratelé rezervy a co je možné případně na "motoru" v budoucnosti vylepšit.

I když jsou referenční desky vyvíjené a vyráběné přímo za účasti a pod dohledem firmy NVIDIA, na trhu se zásadně objevují pod značkou některého menšího (a obvykle méně známého) partnera - NVIDIA si totiž nemůže, a ani nechce, dovolit "ničit" trh svých partnerů přímou výrobou základních desek. U dnešní desky je dodavatelem na trh firma XFX, u minulého čipsetu prodávala referenční desku značka eVGA...

XFX nForce 790i Ultra SLI - referenční deska NVIDIA
i Zdroj: PCTuning.cz

Referenční desky byly často krapet lepší než řešení ostatních výrobců. Aby také ne, výrobce čipové sady by přeci měl umět pro tento svůj čipset "vymazlit" tu nejoptimálnější desku. Záměrně píši "měl by", protože občas se to notoricky známému výrobci čipových sad a grafických karet až tak nepovedlo. Ovšem i tento pohled má dvě roviny.

Desky s čipsetem nForce 680i SLI od firem Asus, MSI a Gigabyte měly často sice lepší kondenzátory, součástky a výbavu - nedosahovaly ale nikdy takového přetaktování a výkonu jakým disponovaly tzv. referenční boardy. Osobně jsem vyzkoušel jak referenční desku tak i mnohé další s předchozím čipsetem nForce 680i SLI, a referenční deska eVGA u mne zvítězila téměř ve všech kritériích. Nakonec jsem se jí vzdal pouze kvůli nekompatibilitě s mým vodním blokem, a pořídil si Asus Striker Extreme, který je ale pro mnohé dodnes noční můrou v nastavení stabilního chodu.

S referenčními deskami se ne vždy vše povede už na první pokus, čehož byly referenční desky s nForce 680i SLI skutečně názorným příkladem. V naší úplně první recenzi deska doslova "pohořela" a její stabilita, výkon a možnosti byly tragické. S dalšími BIOSy se ale z tehdejší desky stal skutečně velmi odolný a perfektně vyladěný kus hardware. S následující druhou hardwarovou revizí se podařilo vyřešit i problémy s přetaktováním čtyřjader, a s klidem ještě dnes mohu tvrdit, že referenční deska eVGA v revizi A1 je nejlepší deska s nForce 680i SLI na trhu.

Situaci kolem dalšího čipsetu nForce 780i SLI jistě všichni známe, jde stále o tentýž čipset nForce 680i SLI s přidaným PCI Express přepínačem nForce 200. Jediný argument hovořící pro koupi nForce 780i SLI byla podpora nových 45nm čtyřjádrových procesorů Intelu. Tato "bašta ale také již padla", NVIDIA totiž uvolnila oficiálně BIOS pro své referenční desky s nForce 680i SLI s plnou podporou těchto procesorů. Pokud jste příznivci SLI a máte referenční desku, ještě vám nějaký čas vydrží - k upgradu není žádný důvod. Jestli ale chcete jen to nejlepší a nejnovější, je čas se pomalu ohlédnout po deskách s čipsetem nForce 790i s podporou pouze pro DDR3.

XFX nForce 790i Ultra SLI - referenční deska NVIDIA
i Zdroj: PCTuning.cz

V našem prvním testu čipsetu nForce 790i Ultra SLI jsme testovali na desce Asus Striker II Extreme. V této chvíli jsou s touto čipovou sadou na trhu pouze tři desky. Zmíněný Asus Striker II Extreme, referenční deska od NVIDIA a Foxconn Dreadnought. Tato situace je paradoxní, protože referenční desky pro NVIDII vyrábí také Foxconn. Jeho deska má ale jinak rozložené PCB. Co se týče referenčních řešení, ta jsou naprosto stejná a liší se jen krabicí a nálepkou na desce. Zatím je pod svými logy prodávají eVGA a XFX, nikdo jiný. Náš dnešní model je vybaven obalem od XFX.

Problémy s nForce 790i Ultra SLI

Během dosud krátkého života desek s nForce 790i Ultra SLI už ale tento čipset nasbíral několik opravdu nehezkých chyb a problémů (vzpomeňme i na další: problémy s paměťmi na nForce 2, problémy s disky na nForce 4, mírně řečeno  neslavný úvod nForce 6 atd.). S čím dál větší penetrací desek mezi zákazníky se tyto kritické hlasy ozývají čím dál hlasitěji. Na serveru Anandtech si dali práci a problémy sepsali, zde tedy jsou:

  • Poškození dat na harddiscích - Tento problém hlásí největší procento uživatelů. Vyskytuje se jak na deskách referenčních, tak na desce Asus Striker II Extreme. Na referenčních deskách méně, ale také. Chyba se projevuje poškozenou integritou dat na disku a tím nefunkčním operačním systémem. Mne tento problém také již dvakrát postihl, a během minulého víkendu jsem musel dvakrát instalovat Windows. Vsadím se, že je to způsobeno špatně pracujícími paměťovými moduly, čemuž napovídají i další zmíněné problémy.

  • Špatná kompatibilita pamětí - Velmi chabá podpora paměťových modulů způsobuje nemožnost nastavit základní deklarované časování. Je nutné, aby paměti vůbec pracovaly nastavit o několik řádů horší časování. Tím samozřejmě klesá výkon a systém je v tomto směru horší než ultra levné DDR2. Tento problém se spíše vyskytuje na referenčních deskách.

  • Výkon pamětí je malý - Od frekvence 475MHz prý drasticky klesá výkon pamětí, který se dá opět dohnat pouze zapnutím volby P1 a P2 v BIOSu desek. Škoda, že poslední referenční BIOS tyto volby v sobě nemá, a jsou pouze v neveřejné Beta verzi. Deska Asus s posledním BIOSem tuto volbu již má. Také je zmíněn slabý výkon při kopírování v rámci pamětí, což ale bude způsobeno zmíněnými problémy s moduly.

  • Chybějící volby v BIOSu - Majitelé referenčních desek si stěžují, že nemohou měnit hodnotu tRFC v časování pamětí. Není jim tedy umožněno si nastavit výkon nebo stabilitu ručně, a musí se spoléhat na nastavení výrobce - což nebývá ideální.

  • Nastavení napájení pamětí nad 1.9V je problém - U referenčních desek prý při nastavení pamětí nad 1.9V může dojít k selhání severního můstku. U desky Asus se prý problém neprojevuje.

  • Špatné přetaktování - Sám jsem zaznamenal problém s "Kensfieldem" a podobné hlásí i opravdu hodně uživatelů na fóru eVGA. Hranice pro 65nm čtyřjádra je prý kolem 1600-1650MHz FSB. Ani s novými čtyřjádry se prý frekvence FSB přes 450MHz nedostane, což potvrdil i "profesionální přetaktovač" K1ngP1n.

Opět je nový čipset postižen několika "dětskými nemocemi", stejně jako byl nForce 680i SLI při uvedení. To nám ovšem dává jasnou naději na zlepšení a vyřešení problémů ke spokojenosti zákazníků (stejně jako se to podařilo u nForce 680i SLI). Pokud se spokojíte pro začátek se středním nebo žádným přetaktováním, ani jeden problém vás určitě nepostihne. Většinou se projevují až s přetaktováním a laděním systému, osobně doporučuji vyčkat na vyřešení problémů dalšími BIOSy. NVIDIA na svých stránkách prohlásila, že zmíněné problémy jejich technici právě zkoumají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama