asus-m3a32-mvp-deluxe-wifi-luxusni-podvozek-pro-procesory-amd
Hardware Článek ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi: luxusní podvozek pro procesory AMD

ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi: luxusní podvozek pro procesory AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 2. 2008 01:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod - levněji to také jde 2. Testovací sestava 3. Základní deska Asus M3A32-MVP Deluxe/WiFi 4. BIOS desky a přetaktování 5. Testy 6. Zkušenosti, problémy a spotřeba

Dnes se společně podíváme na další high-endovou desku pro platformu AMD AM2+. Deska je osazena čipsetem RD790FX, a je to tedy to nejlepší co lze dnes pro procesory AMD pořídit. V minulém testu jsme si představili desku od DFI, jejíž možnosti byly vskutku vysoké. Dnes testovaná Asus ji ale dokáže důstojně sekundovat ve všech směrech.

Reklama
ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi: luxusní podvozek pro procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Minulý týden jsem testoval desku od Sapphire, která byla v podstatě "maskovanou" DFI LanParty UT RD790FX. Její test dopadl velmi dobře, výkon i přetaktování bylo maximální. Problémem byla ale velmi vysoká cena řešení Sapphire (8200Kč s DPH), ale i DFI (7000Kč s DPH). Doporučoval jsem se zaměřit na levnější variantu DFI DK LanParty RD790FX, která stojí kolem 5000Kč s DPH. V této cenové hladině je na trhu více významných hráčů, jedním je i dnes testovaná deska Asus M3A32-MVP Deluxe. Hned v úvodu si projděme ceny podobných řešení na trhu.

ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi: luxusní podvozek pro procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak ukazuje tabulka, verze "UT" od DFI a stejná deska v podobě Sapphire jsou neskutečně předražené. Rozumnější bude se podívat na desky kolem 5000Kč s DPH, kde je nabídka již solidní. Těsně kolem této částky se dají pořídit Gigabyte DQ6, DFI DK, Asus M3A32 v obou verzích. Existují ale i levnější řešení, prvním je Gigabyte DS5 a druhou je ještě levnější MSI K9A2 Platinum. Obě tyto desky si představíme v příštím testu, kde se utkají proti sobě v duelu. Možná se mi podaří sehnat i DFI DK, tak se podíváme rovnou na trojici desek.

Dnes si proti sobě porovnáme již testované DFI UT a Gigabyte DQ6. K nim dnes přibude Asus M3A32-MVP v kompletní recenzi, v grafech uvidíte také výsledky desky MSI K9A2 Platinum, kterou jsem testoval zároveň. Jak jsem již ale řekl, kompletní test MSI přijde až s testem Gigabyte DS5.

Gigabyte MA-770-DS3
i Zdroj: PCTuning.cz
Gigabyte MA-770-DS3

Situace na trhu s deskami s čipsetem RD790FX se pomalu zlepšuje, a je k dostání již kolem deseti různých desek předních výrobců. Také se začaly objevovat mnohem levnější desky s podobnými čipsety série 7 - RD790X a RD770. Tato řešení stojí vždy mezi 2000Kč a 3000Kč s DPH, a patří tedy cenou i zpracováním desek spíše do low-endu.

Phenom je stále brzdou

Minulý test desky Sapphire ale přinesl jednu zásadní otázku - k čemu jsou nám vysoké možnosti přetaktování těchto nových čipsetů, když procesory generace K10 se stejně nedaří přetaktovat ani na těchto deskách? Ani možnost CrossfireX není moc velkým lákadlem pro zákazníky, kteří spolu s CrossFire raději sáhnou po platformě Intel a firemním čipsetu tohoto výrobce procesorů.

AMD/ATi se zde dostali do začarovaného kruhu, kde jedna součást velmi podařené platformy Spider "kulhá na obě nohy". Grafické karty HD38x0 spolu s čipsety série 7 jsou úspěšné - obě komponenty pochází z dílen ATi. Procesory Phenom ale téměř nikdo nekupuje a tak je bohužel prodej základních desek s čipsety série 7 poznamenán právě tímto slabým zájmem. Ke stávajícím čipům generace K8 se totiž takto moderní desky nevyplatí - stejně poslouží i mnohem levnější řešení se staršími čipsety.

Ledy by se snad mohly trochu hnout s příchodem tříjádrových Phenomů, které budou uvedeny již příští měsíc. Osobně si ale nemyslím, že půjde o nějaký zásadní zvrat - tříjádra půjdou stoprocentně přetaktovat stejně špatně jako čtyřjádra. Nízké základní frekvence tříjádrových čipů, byť za nízkou cenu nebudou asi stále pro mnohé věrné zajímavou nabídkou. Ani zmíněná situace ale nic nemění na faktu, že desky s čipsety série 7 jsou skutečným high-endem a jejich čas jistě přijde. Proto se na další z nich právě teď podívejme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama