patero-univerzalnich-chladicu-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Patero univerzálních chladičů v testu

Patero univerzálních chladičů v testu

Michal Mitrega

Michal Mitrega

16. 10. 2006 01:00 37

Seznam kapitol

1. 5 CPU chladičů 2. Tacens Gelus 3. Noctua NH-U12 4. Aerocool Dominator
5. Scythe Shogun 6. Thermalright Ultra-120 7. Zvukové a teplotní testy

V dnešním článku si otestujeme pět univerzálních chladičů CPU a porovnáme je s uznávanou konkurencí v tomto oboru. Krom teploty každého řešení se zaměříme i na produkovaný hluk.

Reklama

Po delší době tu máme opět testy CPU chladičů. I v době nastupujících procesorů s "nízkou" spotřebou je procesor potřeba účinně chladit, zvláště pokud ho chcete pořádně přetaktovat za pomoci zvýšené voltáže. Dnes se podíváme na Tacens Gelus, Noctua NH-U12, Aerocool Dominator, Scythe Shogun a Thermalright Ultra-120. Najde se mezi nimi přemožitel Thermalrightu SI-120?

Testovací sestava

Testovací sestava:

  • Základní deska s čipovou sadou 945P
  • Procesor Intel Pentium D 930 (1,4V)
  • Grafická karta Leadtek 7600GT (nepřetaktovaná, originální chladič)
  • skříň Lian-Li PC-7A
  • Disk Samsung SpinPoint SP2504C (prakticky nehřeje - do 5ti stupňů oproti normálu)
  • Zdroj Chill-Innovation 400W s neoriginálním ventilátorem (1500 RPM)
  • 120 mm nasávací ventilátor (1500 RPM)
  • 120 mm odsávací ventilátor (2100 RPM)

Jak vidíte, tak skříň je poměrně solidně větrána. Vypouštěný vzduch má téměř stejnou teplotu jako vzduch nasávaný a nejrychleji se ochlazuje oblast CPU a pevného disku. Při měření se měří teplota na CPU a od té se odečítá teplota nasávaného vzduchu (pro o něco větší přesnost jsou brány v potaz i desetiny stupňů). Teplota nasávaného vzduchu se měří teploměrem s rychlou odezvou a teplotním senzorem KTY 10. V testu je "samozřejmě" zohledněn také hluk. Ten je měřen běžným hlukoměrem (v dB) při vypnutí všech ostatních větráků.

Otáčky ventilátorů jsou regulovány regulátorem otáček Primecooler PC-MP1+. U každého heatsinku je měřen chladící výkon při 1600 a 1200 RPM. Výjimkou je chladič Thermalright Ultra-120, který byl do testu přidán na poslední chvíli. Osazen byl novým větráčkem od Noctuy, takže je změřen pouze na 1200 RPM. Airflow u tohoto větráku je o něco vyšší než u běžných větráčků, a proto berte výsledky s malou rezervou.

Chladič je na procesor instalován vždy za použití malé vrstvy teplovodivé pasty Primecooler PC-C10S (10% oxidů stříbra).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama