NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 12. 2017 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, bočnice, ventilátory 4. Interiér – kabely, pozice pro disky, ventilátory 5. Příklad montáže – ventilátory, deska, zdroj 6. Příklad montáže – disky, grafická karta, kabely 7. Instalace software CAM
8. Představení aplikace CAM 9. Přetaktování pomocí CAM 10. Manuální regulace ventilátorů pomocí CAM 11. Ovládání RGB LED osvětlení pomocí CAM 12. Adaptivní regulace ventilátorů pomocí CAM 13. Hodnocení a závěr

Chytré výrobky nás začínají pronásledovat ze všech směrů. Nejsou to jen telefony, hodinky, televizory, ale i další spotřebiče, nebo rovnou celé domácnosti. Do seznamu chytrých zařízení, které hodlají přemýšlet za nás, můžeme započítat i nejnovější luxusní model počítačové skříně NZXT H700i. Součástí její recenze bude tedy i zkouška inteligence.

Reklama

Úvod

Společnost NZXT, Inc. je dle vlastních slov společností hráčů vytvářejících ty nejlepší produkty pro hráče. Byla založena v roce 2004 a její vedení momentálně sídlí v průmyslové části amerického Los Angeles. Hlavním předmětem činnosti je vývoj počítačových skříní včetně jejich doplňků, dále prvků chlazení a napájení počítačových sestav. Zatímco návrhy výrobků pod značkou NZXT vznikají v Kalifornii, hromadná výroba probíhá v Číně a na Taiwanu.

Dnes již poněkud úsměvně působí zcela první produkt společnosti, jímž byla skříň NZXT Guardian. Plastový přední kryt se podobal hracím prvkům Transformers a disponoval dokonce světelnými efekty. Pokud uvážíme, že se jednalo o počátek roku 2004, můžeme za vizionářské řešení považovat průhledné okno v bočnici.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost NZXT připomíná, že vždy usiluje o to, aby přinesla uživatelům novou vizi a uvedla na trh produkty, které předstihly čas. V minulosti byla průkopníkem při uvedení počítačových skříní série Phantom v bílé barvě a také při odstranění pozice 5,25" optické mechaniky za účelem vytvoření čistého designu čelní stěny skříně. U modelů S340 a H440 se poprvé objevil integrovaný kryt napájecího zdroje (tunel), který je nyní hojně používán ostatními výrobci. Nová série H pak přinesla unikátní systém pro správu kabelů uvnitř skříně pomocí kabelových lišt.

Vraťme se ale do současnosti. Aktuální nabídka počítačových skříní značky NZXT je podle provedení rozdělena na tři velikostní kategorie SMALL, MEDIUM a LARGE. Celková nabídka čítá dohromady 19 modelů, přičemž je zajímavé, že všechny jsou vybaveny průhlednou bočnicí. Většina se nabízí v několika barevných kombinacích.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejnižší velikostní kategorie SMALL zahrnuje pouze dva modely skříní H200i a Manta, které jsou určeny pro základní desky nejmenšího formátu Mini-ITX.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Střední velikostní kategorii MEDIUM zabírá aktuálně patnáct modelů počítačových skříní velikosti Midi Tower určených pro osazení základními deskami formátu microATX a ATX. Kromě stylových modelů Phantom a Noctis inspirovanými prvky sci-fi zde najdeme v typickém hranatém designu starší modely řady S340 a H440 doplněné o nejnovější H400i a H700i.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Do nejvyšší kategorie LARGE jsou zařazeny dva modely velikosti Full Tower, konkrétně Phantom 530 a Source 530, umožňující montáž základní desky až do velikosti E-ATX. Stejný formát základní desky pojme i dnes testovaný model H700i, který je proto kromě předchozí střední kategorie součástí i této nejvyšší velikostní kategorie.

NZXT H700i

Když designéři NZXT začali vytvářet návrh skříně H700i, stanovili si za cíl pomoci budoucím uživatelům čelit některým výzvám, které jim zamýšlená stavba počítačové sestavy přináší.

První výzvou je obvyklá složitost instalace komponent, nastavení a optimalizace ventilátorů chlazení, správa kabelů a instalace RGB osvětlení. Přestože se v porovnání s minulostí v tomto ohledu mnohé zlepšilo, stále je montáž sestavy pro mnoho uživatelů příliš složitá.

Další výzvou jsou obtížné a časově náročné úkony, které montáž sestavy provázejí. Designéři předpokládají, že zákazníci staví počítače zejména proto, aby si je následně mohli užívat. Montáž je pro ně tedy pouhým prostředkem k dosažení kýženého cíle a ne zrovna zábavou. Proto by měly být všechny nutné úkony, potřebné k dokončení montáže, efektivní a pokud možno příjemné.

Poslední výzvou je krásný vzhled výsledného díla. Uživatelé často sdílejí své výtvory na sociálních sítích, přičemž se má zato, že moderní počítač by měl být také pohledný. Majitelé budoucích sestav jsou tak nuceni hledat ten nejefektivnější způsob, jak vytvořit čisté a skvěle vypadající dílo.

Podle slov výrobce byl pro řešení výše specifikovaných výzev v případě skříně NZXT H700i zvolen radikálně odlišný přístup. Výsledkem snažení designérů nemělo být vytvoření jen nějaké „další počítačové skříně“, ale naopak zhmotnění jejich vize stavby moderního počítače. Všechno bylo navrženo tak, aby se redukovala složitost a snižovala náročnost stavby, a aby byla montáž sestavy zábavným zážitkem. Zda se tento záměr vydařil, můžete posoudit po přečtení naší recenze.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

NZXT H700i
Velikostní kategorie skříně:Midi Tower
Rozměry (délka × šířka × výška): 494 × 230 × 516 mm
Barevné varianty: černá, červená, modrá, bílá
Materiál kostry (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,8 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,9 mm, temperované sklo tl. 4 mm
Materiál čela: oboustranně lakovaný ocelový plech
Podporovaná velikost desek: Mini-ITX, Micro-ATX, Full-ATX, E-ATX (až 305 × 272 mm)
Počet pozic 5,25“: 0× externí
Počet pozic 3,5“: 2+1× interní
Počet pozic 2,5“: 7× interní
Tloušťka radiátoru vodního chlazení: 60 mm vpředu, 30 mm nahoře
Pozice pro ventilátory: 3× 120/ 2× 140 mm vpředu + dtto nahoře + 1× 120/140 mm vzadu
Standardně osazené ventilátory: 3× 140 mm vpředu + 1× 140 mm vzadu (4pin FAN konektor)
Konektory na čelním panelu: 2× USB 3.0, 2× USB 3.0, sluchátka, mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru: 185 mm
Maximální délka grafické karty: 413 mm
Hmotnost skříně: 12,27 kg

Na obrázku výše je renderovaný model červeného provedení skříně NZXT H700i, které bude podrobně představeno v dnešní recenzi. Níže jsou pak zobrazeny zbývající tři dostupné varianty, tedy černá, bílá a modrá. Základní barvou skříně je vždy černá, která je doplněna jen na některých plochách akcentem v jiném odstínu. Zatímco červené a modré provedení používají akcent jen střídmě hlavně po obvodu skříně, bílá varianta nabízí bíle lakované plochy celého čela, stropu a levé bočnice.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Balení

Skříň NZXT H700i nám zaslala přímo z evropské pobočka výrobce sídlící v německém Kempenu. Obyčejný karton krabice dobře maskoval svůj obsah, ale jeho úkolem byla zejména ochrana proti poškození. Manipulace s rozměrnou a poměrně těžkou krabicí byla nesnadná kvůli absenci jakýchkoliv otvorů nebo výstupků pro její uchopení.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejspíš se ale nejedná o standardní balení, které si běžně odneseme z tuzemských obchodů, ale o nadstandard použitý z důvodu přepravy na větší vzdálenost. Kromě dopravních dokladů se na kartonu nalézal pouze drobný obrázek identifikující barevné provedení skříně a štítek s výrobním číslem. S ohledem na přítomnost skleněné bočnice mě překvapilo, že na krabici není obvyklý výrazný symbol sklenice na víno označující křehký obsah. Jak si ale ukážeme vzápětí, obavy o poškození skříně byly v tomto případě zbytečné.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Znáte ruskou matrjošku? Tak na tu jsem si hned vzpomněl, jakmile jsem otevřel víko krabice. V krabici se nacházela další o chlup menší krabice, tentokrát v hladkém barevně lakovaném kartonu. Už jsem se nemohl dočkat, jak ji otevřu, abych našel další krabici, po ní ještě další, a tak dále. Ale nepředbíhejme. Nejprve si prohlédneme, co vše se z obalu dozvíme.

Jedna z čelních stěn obalu je opatřena celoplošnou fotografií horního rohu skříně v bílém provedení doplněnou o modelové označení. Na opačné straně pak najdeme fotografii s pohledem na celou skříň s instalovanými komponenty. Na této straně nechybí výrazné upozornění, že uvnitř se nachází sklo a že máme s krabicí zacházet opatrně. Z toho lze usuzovat, že tento obal je tím standardním, a že obyčejný karton byl jen něčím navíc.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Také otvory pro uchopení krabice po bocích tomu nasvědčují. Na jednom z boků se nachází popis hlavních vlastností a technických parametrů skříně v angličtině. Drobnějším písmem jsou pak zopakovány hlavní vlastnosti skříně v dalších deseti jazycích, přičemž češtinu zde nenajdeme. Ve spodní části vidíme štítek s výrobním číslem a identifikátorem barevného provedení skříně.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na opačném boku krabice si můžeme v angličtině přečíst něco o vychytávkách skříně NZXT H700i, spočívajících v adaptivním řízení ventilátorů, LED osvětlení a modulárním systému organizace kabeláže.

Takže se podívejme co najdeme pod víkem. Bude tam další krabice? Naštěstí ne.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ochranu skříně NZXT H700i proti poškození během dopravy tvoří zejména dvojice profilů slepených ze silných desek z pěnového polyetylénu, díky nimž byla skříň během přepravy jako v bavlnce. Bezpečnostní mezera mezi skříní a papírovým kartonem, která je dána rozměrem okrajů pěnových výlisků, je v nejužším místě u stropu a u dna skříně přibližně 4 cm široká, na bocích pak více než 5 cm široká. To je vskutku královská hodnota. Zvolený pěnový materiál má oproti obvyklému polystyrenu výhodu nejen v odolnosti proti poškození, ale také z něj nepadají žádné drobné kousky v podobě uvolněných kuliček. Určitě to znáte. Kuličky polystyrenu se po vybalení z kartonu rozletí do místností a obtížně se pak sbírají.

Samotná skříň je dále zabalena do obyčejného igelitového pytle. Po jeho sundání si můžeme všimnout, že průhledná bočnice z temperovaného skla je proti poškození navíc chráněna fólií. Já ji z důvodu focení sundám, ale vy byste ji tam raději měli nechat až do doby dokončení montáže komponent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama