aerocool-gatewatch-monitoring-hard-dock-chlazeni-pevnych-disku
Skříně, zdroje, chladiče Článek AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)

Marek

Marek

11. 5. 2005 00:00 26

Seznam kapitol

1. AeroCool GateWatch 2. AeroCool Hard Dock

Dnes se v testu podíváme na dva zcela rozdílné kousky, které mají dvě společné věci. Oba jsou na trh uvedeny jako novinky a oba jsou od společnosti AeroCool, která je uvádí jako součást nové řady. A jak jinak než tuningového Hardwaru. Jedná se o monitorovací zařízení GateWatch a o aktivní chladič pevných disků Hard Dock.

Reklama

Tuning není zase až tak složitá věc, pokud víte co a jak a hlavně pokud víte, na co si dávat pozor. Asi každý kdo se zaobírá tuningem ví, že nejdůležitější je chlazení. Pouze chladit nestačí a proto je nutné použít něco, čím teploty monitorujete, abyste měli přehled jestli chladíte dobře (nebo jestli nějaké chlazení vůbec potřebujete). V zásadě můžete použít dva způsoby. Jedná se o softwarové a hardwarové monitorování. Softwarové monitorování je nejlevnější, vlastně je většinou zadarmo, ale jeho nevýhodou je, že informace získává z BIOSu a získané hodnoty nemusí byt zcela přesné. Hlavně proto, že vlastně nevíte, kde se nachází teplotní čidla. Neříkám tím, že soft monitoring je úplně zbytečný. Na jednu stranu pokud jsou výsledky před instalací nového chladiče zkreslené, tak je i velká pravděpodobnost, že stejně zkreslené budou i nové výsledky. Což vám dává alespoň přehled o změně teploty. Pokud ale chcete přesné údaje, musíte využít některé z HW monitorovacích zařízení. Tohoto trendu si je vědoma většina firem a proto i společnost AeroCool nechce zůstat pozadu. Přivádí tedy na trh monstrózní monitorovací zařízení jménem GateWatch.

Dalším, novým trendem na poli tuningu je chlazení HDD. Na trhu se nachází spíše pasivní chladiče, které jsou často prodávány jako odhlučňovaní boxy pro pevné disky a chlazení je až druhořadá vlastnost. AeroCool se rozhodl to změnit. Zřejmě proto přichází s neotřelým designem. Zapomeňte na odhlučnění vašeho HDD, tady jde pouze o chlazení a ne ledajaké chlazení. Tentokrát totiž budeme chladit pomocí aktivního 80mm větráku.

Co je v balíku?

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si koupíte GateWatch od AeroCoolu, tak se můžete těšit na spoustu příslušenství. Jestli jsem ale psal o monstrózním monitorovacím zařízení, tak jsem to myslel skutečně vážně. Zapomeňte na „čudlíkové“ regulátory otáček do 3,5" pozice, zapomeňte i na monitorovací zařízení do jedné 5,25" pozice s malým LCD panelem. AeroCool pro vás totiž připravil obří zařízení do dvou 5,25" pozic (o nevýhodách se zmíním později), které se pyšní kruhovým LCD displejem s průměrem 7 cm. Hlavní součást je skvěle navrhnutý kousek a to hlavně po vzhledové stránce. Přední panel je z kvalitního plastu a každé tlačítko jako by samo o sobě říkalo: „přesně sem patřím“. Zároveň však vzhled rozhodně nezastínil přehlednost.

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Uchycení je vyrobeno jak jinak než z masivního kovu. V zadní časti se nachází vývod pro připojení větráků, teplotních čidel, propojení s reproduktory, místo pro baterku a samozřejmě čtyř-pinový molex konektor pro napájení. Dál jsou v balíku prodloužení na kabely k větrákům a kabely s teplotními čidly, jedna záslepka do pozice PCI pro připojení zvuku do reproduktorů (kvůli alarmu), spousta šroubků na uchycení a jedna baterka pro napájení. Vlastně se v balení nachází ještě návod, který však ze zcela nepochopitelných důvodů nenabízí výběr z více řečí a je pouze v Anglickém jazyce. Což, jak musím podotknout, je proti nařízení ČOIky, která jasně ukládá, že cokoliv, co se prodává na našem trhu, musí být vybaveno návodem v našem rodném jazyce.

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

- pro zvětšení klikněte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- pro zvětšení klikněte -

Instalace + Funkce = Test

Instalace GW je skutečně jednoduchá, ale pouze v tom případě, že máte volné dvě 5,25" pozice. Uchycení se provádí pomocí čtyř šroubků. Otvory předvrtané v záchytném zařízení bez problémů padly do všech tří zkoušených PC skříní. Následné napojení větráků je již formalitou, stejně jako uchycení teplotních čidel na požadovaná místa. Jiná monitorovací zařízení sice mnohdy disponují vlastním ozvučením, ale GW je napojeno přes propojku (ta je součástí balení) přímo do vašich repro beden, instalace je opět otázka minuty do jedné PCI záslepky. Nakonec stačí připojit molex konektor a můžete začít. Součástí instalace je i nastavení mezních teplot. V případě, že máte větrák, který dělá méně než 500 otáček, nebo více jak 9000 otáček za minutu, je nutné ještě nějaké dodatečné nastavení, které jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet na vlastní kůži, protože jsem žádný takový větrák nenašel.

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Co se funkcí týče, je na tom GateWatch poměrně slušně. Můžete monitorovat až 4 zařízení. A to jak teplotu tak i rychlost přidružených ventilátorů. Každé zařízení má svoje vlastní tlačítko na ovládací konzoli, což mi osobně připadá omezující. Může totiž nastat situace, že budete chtít měřit grafiku, CPU a vstupní a výstupní teploty v case. To ale znamená, že druhou teplotu v case budete muset měřit pod tlačítkem HDD. V tomto případě se nejedná o nijak velký problém, ale stejně si myslím, že označení senzor 1-4 je lepší. Stejně tak si na každé teplotní čidlo můžete nastavit horní mez teploty a to v rozmezí 25-90°C, což je jistě dostatečný interval, aby vyhověl každému uživateli a zařízení. Pokud dané zařízení dosáhne dané teploty, tak se spustí alarm, který je jak vizuální tak zvukový. Začne se ozývat zvuk asi jako normální budík, přerušované pípání, a displej začne červeně blikat. GateWatch zároveň monitoruje otáčky na všech zařízeních, na která je připojen pomocí klasických fan konektorů, jejichž počet je stejný jako počet tepelných senzorů, tudíž 4. GW disponuje navíc ještě ovládáním hlasitosti a co je podle mě nadstandard, je zvukový senzor, který měří hladinu hluku v blízkém okolí hlavního panelu.

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Jak jsem již zmínil, tak hlavní části zařízení je displej. Na něm jsou informace velmi dobře a přehledně rozmístěné. Ve spodní polovině se nachází dodatečné informace. Zjistíte kolik je hodin, jestli CPU právě pracuje, jaká je aktuální hlasitost alarmu a jestli jste provedli nastavení manuálně (manual), nebo jste GateWatch nechali nastavit automaticky (auto).

AeroCool GateWatch (monitoring) + Hard Dock (chlazení pevných disků)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Horní polovina je rozdělena na dvě části a to pomocí ukazatele hluku (nachází se uprostřed horní části - na obrázku je však v klidovém stavu), který funguje stejně jako například znázornění zvuku ve Winampu. V levé části pak vidíte jaký komponent zrovna monitorujete. A jakou rychlostí se otáčí přidružený ventilátor. Pravá strana zase informuje o aktuální teplotě a nastavené alarmní teplotě (můžete si tlačítkem pro to určeným zvolit, zda chcete teplotu zobrazovat ve stupních Celsia nebo ve stupních Fahrenheita). Poslední vymožeností displeje je barevné pod-svícení. Displej si můžete pod-svítit, až třemi barvami a to klasickou indigo (modrou), červenou a fialovou. Modrá a červená barva jsou mi jasné, ale nechápu, proč je třetí barva fialová.

Závěr

Co říct o GateWatch na závěr. Přiznám se, že jsem k tomuto testu přistupoval trošku s předsudky, ohledně zařízení tohoto typu. Závěrem ale musím říct, že GateWatch mě přesvědčil. Jedná se o zařízení, které je kvalitně vyrobeno a je vidět, že někdo přemýšlel při jeho tvorbě. Počet monitorovaných komponent je dostatečný a nevím o jiném zařízení, které by zvládalo monitorovat o tolik více komponent než GateWatch. Přehledný displej, kterému není jinak co vytknout, možná trochu handicapuje velikostí, protože dvě pozice 5,25" jsou celkem hodně. Rozhodně si nemyslím, že chybí sloty pro paměťové karty, které můžeme najít na jiných zařízeních tohoto typu. V tomto směru by se hodil alespoň USB slot, jehož absenci ale nelze považovat za katastrofální. USB je všude dost a není problém si koupit rozdvojku.
 

AeroCool GateWatch (Silver)

Klady

Zápory

+ přehledný a kvalitní displej

- velikost

+ snadná instalace

+ design

 

Orientační

cena: 1055,- bez DPH (TNTrade)

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama