arctic-cooling-silentium-t1-ticho-pry-leci
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic Cooling Silentium T1 - Ticho prý léčí

Arctic Cooling Silentium T1 - Ticho prý léčí

Petříček Miroslav

Petříček Miroslav

7. 12. 2004 00:00 53

Seznam kapitol

1. "Tichošlápek" se představuje 2. Konstrukce 3. Závěrečné hodnocení:

Nadstandardní počítačové skříně jsou poměrně choulostivou záležitostí, jelikož pokud se výrobce zaměří na nějakou specifickou oblast na které si dá záležet, tak to většinou bývá na úkor zase něčeho jiného. Proto bývá kolikrát problém se dohledat opravdu solidní počítačové skříně, která není nijak extravagantní, má kvalitní zpracování, dobré rozvržení "interiéru", tichý chod a navíc za přívětivou cenu. To ale neznamená, že by tyto požadavky byly nesplnitelné. Podívejte se s námi na skříň Silentium T1 od velice známého a úspěšného výrobce tichých chladičů Arctic Cooling.

Reklama
Abych se přiznal, nepatřím mezi erudované autory, kteří by měli psát tyto stránky. Ačkoliv mám profesně k počítačům blízko, tak s hardwarem obecně mám jen omezené zkušenosti a proto mi prosím odpusťte místy až amatérský exkurs do vašeho světa. Zkusím vám dnes nabídnout svoje zkušenosti se zajímavou PC skříní Silentium T1.

Skříň jsem nedostal k recenzi, jak by se asi na článek na těchto stránkách slušelo a patřilo ale koupil jsem si ji pro svůj soukromý domácí počítač. Mojí základní motivací bylo co možná největší ztišení mého PC, na kterém po večerech dodělávám, na co přes den v zaměstnání nezbyl čas. K velké nelibosti mé manželky, která stejné doby využívá, kupodivu, k spánku. Patřím bohužel mezi ty nešťastné jedince, jimž jediné místo pro počítač zbylo v ložnici (a pak že byt 2+kk je pro dva lidi a psa dostatečně velký). A tak jsem nucen večer co večer vedle pročítání svých oblíbených stránek absolvovat vysilující souboje se svou drahou polovičkou a s větší či menší radostí odpovídat na věty typu „Vypni to a pojď spát!“. Jistě se v tom mnohý čtenář poznává :-)

Právě proto jsem s velikou radostí přivítal zmínku o tom, že na trhu existují počítačové skříně, které dokáží efektivně omezit hlučnost, kterou běžící počítač vydává a rozhodl jsem se jednu takovou pořídit. Po krátké orientaci na trhu padla volba na novinku - Silentium T1 od společnosti Artic Cooling. Do Silentia jsem „přestěhoval“ svůj počítač z obstarožního minitoweru od EuroCase v následující konfiguraci:

  • Procesor Pentium 4  2.8GHz (Northwood, 512KB L2 cache, 800MHz FSB, HT)
  • Chladič procesoru Artic Cooling SuperSilent 4Pro M
  • Základní deska Gigabyte 8-IPE1000 (s pasivním chladičem)
  • Grafická karta ATI Radeon 9200 (s pasivním chladičem)
  • 1xHDD Seagate 7200.7, 1xCDRW mechanika
  • zdroj EuroCase 350x (12cm fan).
Firma Artic Cooling (AC) jistě není čtenářům těchto stránek neznámá. Jde o švýcarskou společnost, jejíž hlavním výrobním artiklem jsou počítačové chladiče a ventilátory všeho druhu. Oproti konkurenčním výrobkům se nevyznačují ani tak svým chladícím výkonem, jako spíše důrazem na co možná nejtišší chod a také svou příznivou cenou. Právě proto si produkty této společnosti našly celou řadu příznivců mezi domácími uživateli.

Silentium je novinkou v portfoliu AC. Vyrábí se ve dvou variantách a sice T1 a T2. Podle dostupných informací se liší pouze svým vnějším provedením – co do výbavy a funkčnosti by měly být stejné.


Již při prvním pohledu dovnitř je zřejmé, že Silentium je konstruována úplně jinak než drtivá většina PC skříní. Neodpovídá tedy takřka posvátnému standardu ATX, který v polovině devadesátých let stanovil, že zdroj musí být umístěný v zadní horní části skříně tak, aby jeho ventilátor odsával vzduch z topícího procesoru. Silentium má zdroj umístěný na úplně opačné části – vpředu dole, což umožňuje efektivnější cirkulaci vzduchu, který je nasáván zespodu přes prostor rozšiřujících karet.


To co už na první pohled znát není je zcela nová konstrukce elektroniky zdroje.  Podle tvrzení Arctic Cooling má zdroj Seasonic SS-350ATC výrazně vyšší účinnost než konkurenční výrobky. To s sebou přináší vedle nižší spotřeby elektrické energie především nižší tepelné ztráty a tedy menší potřebu chlazení. Protože nemám prostředky jak tato tvrzení ověřit, nezbývá mi než výrobci věřit a žasnout nad grafem účinnosti převzatým z webu AC a doufat, že jeho výhody pocítím už na nadcházející faktuře za elektřinu :-)


Co se týká výkonnostních parametrů zdroje, tak vězte že se jedná o zdroj o udaném výkonu 350 W, jehož maximální proudové odběry naleznete v níže uvedené tabulce. Pokud tyto údaje srovnáme s ostatními zdroji, tak bych Seasonic vyzdvihl hodně  vysoko, neboť nejdůležitější parametr, schopnost dodat 17A na větvi +12V ho řadí spíše mezi 400+ W výrobky levnější konkurence a nebo mezi kvalitní výrobce jako je Chieftec, Fortron nebo Enermax. V dnešní době samozřejmá (a snad i povinná) je přítomnost aktivního PFC filtru, který harmonizuje proud odebíraný ze sítě a zvyšuje účinnost přeměny.

+ 3.3V 28A
+ 5V 30A
+ 12V 17A
- 5V 0.5A
- 12V 0.8A
+ 2Vs 2A
Tři napájecí kabely s pěti konektory Molex (nechybí ani jeden disketový) doplňuje další kabel s koncovkou pro přímé napájení SATA disku. Samozřejmostí jsou standardní ATX a ATX12V konektory. Chybí jen dnes už zřídka vídaný AUX konektor. Kabely vystupují ze zdroje na jeho zadní spodní části, takže k vrchním jednotkám je potřeba je vést podél celé výšky základní desky. Naštěstí jsou dost dlouhé na to aby dosáhly kam je třeba a při tom je možné je elegantně upravit a svázat. Při zapojování kabelů je třeba dávat pozor, aby co nejméně bránily cirkulaci vzduchu na které si AC tak zakládá. Proto jsou součástí balení plastové svorky, kterými je možné kabely svázat nebo přichytit.

Moje deska Gigabyte měla naštěstí ATX konektor umístěný napravo od pamětí až na okraji desky, takže jsem neměl problémy, ale dovedu si představit trápení jedinců, jejichž ATX konektor bude umístěný někde poblíž procesoru, pak musí jít úprava kabelů stranou.


Jak už jsem zmínil, zdroj umístěný ve spodní části je chlazený dvěma 80mm ventilátory. Podle tepelného návrhu by ventilátory měly chladit vzduchem, který je nasáván z prostoru pod a za skříní a který pak opouští case průduchy ve dně a je vyfukován do prostoru před skříň. Oba ventilátory jsou regulované a mění svoje otáčky podle teploty proudícího vzduchu (1000-1900 ot/min). Stejně jako na procesorových chladičích Artic Cooling jde o velmi tiché ventilátory se zajímavou geometrií lopatek a s keramickými ložisky (ACB), které by měly zajišťovat jejich dlouhou životnost (MTBF až 163000 hodin).

Toto řešení s sebou přináší jednu nevýhodu a sice nemožnost použití jiného zdroje než AC Seasonic, který jediný je pro takovou instalaci uzpůsoben. Útěchou nám může být, že při výše uvedených kvalitách Seasonicu to není zas až tak kritický problém. Otázkou zůstává co dělat, když po záruce odejde…

Další dva větráky jsou umístěné vzadu nahoře a jsou také orientované směrem ven. Jsou stejného typu jako ty vnitřní a také ony jsou regulovány pomocí termistoru umístěného v ose proudění vzduchu. Jsou zapojeny paralelně pomocí dvoupinového konektoru na napětí 12V. Bohužel tedy neumožňují monitorování otáček a co mě trápí ještě více, ani je není možné používat nezávisle. Podle tepelného návrhu by tyto ventilátory měly odvádět ohřátý vzduch od procesoru a sousedících součástek (cívky, stabilizátory, northbridge, paměti).


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama