ac-nv-silencer-3-chladic-pro-geforce-fx-5900-xt
Skříně, zdroje, chladiče Článek AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT

Charles

Charles

16. 9. 2004 00:00 44

Seznam kapitol

1. VGA Silencer v novém provedení 2. Testy a závěr

Grafická karta GeForce FX 5900XT dříve nevypadala nijak zajímavě: příliš hřála a taky byla příliš drahá (nemluvě o ceně "plných" karet 5900 nebo 5900 Ultra). Cenu si vzal na mušku čas a u řady XT snížil spotřebu peněz při nákupu téměř o polovinu, topení však bylo stále problémem. Tedy až do doby, co se Arctic Cooling chopili příležitosti a přispěchali s tichým a výkonným chladičem NV Silencer 3.

Reklama

Vyhozen oknem, vrací se dveřmi

Pokud se něco firmě nVidia v poslední době nepovedlo byly to určitě poměrně energetický náročné grafické katy s hlasitými ventilátory. Při uvádění na trh prvních výkonných karet řady GeForce FX i největší příznivci firmy nVidia nevěřícně kroutili hlavami nad horkými vysavači. Nyní je však situace opravdu jiná a nVidia si opět získává zpět pochroumanou přízeň svých zákazníků, kteří byli do příchodu GeForce FX 5800 jejími věrnými zastánci. Jsme tedy evidentně svědky zajímavého sletu událostí, kdy jeden gigant zakopne, nicméně stíhá se pomalu ale jistě zvedat ze země a nehodlá se svým soupeřem rozhodně jednat v rukavičkách.

Série grafických karet založených na čipech 6800 je stále ještě dost drahá pro nasazení do Mainstreamu (už aby tu byly GeForce FX 6600) a jako nejlepší kartu od nVidie s poměrem cena/výkon se právě jeví řešení založené na bázi GeForce FX 5900 XT (o něco pomalejší varianta plného modelu jež se liší ale jen frekvencemi - počet pipelines zůstává). Proto jsme si GeForce FX 5900 XT (která jde mimochodem všeobecně velmi dobře nataktovat) vzali do hledáčku pro prezentaci nového chlazení od Arctic Cooling a byli zvědaví jaký se dostaví následný efekt. Jde o nástupce dosavadního a velmi úspěšného chlazení pod označením VGA Silencer, který udělal takřka "díru do světa". Pojďme se tedy na toto nové zpracování podívat podrobněji... 

Obsah balení

Chladič obdržíte zalisovaný v obalu, jež je vidět na následujícím obrázku. Díky tomuto způsobu balení ale tak aspoň nekupujete "zajíce v pytli", jelikož hned vidíte co je předmětem vaší případné finanční transakce.

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

A vskutku toho v příslušenství moc nenajdete. Ono ale hlavně není co zde hledat. Po odstranění plastového krytu objevíte sáček s gumovými podložkami a matičkami nutnými pro montáž chladiče. Dále objevíte záslepku do zadní pozice, jež je určená pro umístění těsně pod grafickou kartu, jelikož díky systému chlazení DHES (Direct Heat Exhaust System), které je svým principem totožné s předešlou sérií VGA Silencer, zabírá výsledná kombinace karta + chladič hned dvě pozice. Ovšem pokud vás napadá jakákoliv podobnost s chladiči (vysavači) na GF FX 5800 tak vězte, že je "čistě náhodná"... v případě Silencerů jde o velmi promyšlený systém (účinný a tichý).

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je u Arctic Coolingu zvykem, najdete zde firemní teplovodivou pastu a samolepku s logem AC. Ti z vás, kteří VGA Silencer znají, tak možná zpozorní, že zde není žádná regulace onoho ventilátoru (u předchůdce byl totiž onen přepínač rychlosti vyveden právě do zadní záslepky).

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování

Princip sice zůstal stejný (proč taky měnit něco, co se nadmíru dobře osvědčilo?) ale provedení je nyní zcela jiné. Samozřejmě zůstává následující schéma: rozměrná pasivní část a na ní umístěný (po celé délce karty) jakýsi tunel v průsvitném plastovém provedení, do něhož je na jedné straně vháněn "čerstvý" vzduch rozměrným ventilátorem a po průchodu přes žebrování uprostřed tunelu pokračuje teplý vzduch pryč ze skříně a zcela tak opouští inkriminovaný prostor kolem grafické karty. Oproti VGA Silenceru je ale pasivní část nyní z mědi a není až tak masivní (ale stále se jedná o pěkný kus materiálu).

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud VGA Silencer neznáte, uvádím pro zběžnou představu jeho fotku. Nicméně pokud vás tento předchůdce zajímá (respektive chcete vzájemně srovnávat) tak o něm byl, již před rokem (za který si vydobyl výbornou pověst), tento článek: Utište grafickou kartu: Arctic Cooling VGA Silencer.

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je ze vzájemného porovnání patrné, tak nový model (právě v tomto případě reprezentovaný typem NV Silencer 3) má pasivní část tvarovanou takovým způsobem, že ze středu (z místa kolem jádra karty) vybíhají výběžky pro chlazení paměťových čipů (to v případě obrovského kusu hliníku u VGA Silenceru nebylo - což byl celkem nepříjemný nedostatek). Na následujícím obrázku je patrné uvnitř plastového tunelu hliníkové žebrování napájené na měděnou základnu.

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace a uvedení do provozu

A pokud jde o samotnou montáž chladiče? Systém je oproti dřívějšku o něco jiný. Na grafických kartách se nalézají kolem jádra 4 otvory pro umístění alternativních chladičů. Toho využívá právě tato řada nových Silencerů. Zespodu měděné základny vystupují do čtverce rozmístěné 4 sloupky opatřené na konci závitem.

Instalace probíhá tedy následovně: Z grafické karty je nejdříve nutné oddělat původní chladič a pasivní chladiče pamětí (pokud jsou nějaké), což může být někdy problém - v našem případě jeden pasiv držel doslova a do písmene jen na vlásku, nicméně ten druhý držel jako přibitý. Je potřeba jistá dávka opatrnosti, abyste nepoškodili při demontáži nějaké součástky (ne-li přímo samotné paměťové spoje - konkrétně kontakty - jedná se zejména o spoje BGA čipů).

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz


GeForce FX 5900 XT v podání značky Canyon - námi testovaný kousek

Následně už to je jednoduché jako facka. Na jádro a paměťové čipy nanesete teplovodivou pastu a přiložíte NV Silencer tak, aby ty 4 sloupky pasovaly právě do těch 4 otvorů kolem jádra. Zespodu karty už jen stačí nasadit gumové podložky a našroubovat matičky opatřené drážkou pro šroubovák. Když se dostanete až sem, tak se vám dostane kýžený pocit vítězství, jelikož chladič na kartě opravdu drží jako by se ani nejednalo o dva rozdílné kusy. A hlavně... pěkně sedí i na pamětech o čemž se u mnoho karet a jejich přilepených pasivech rozhodně mluvit nedá.

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič opravdu sedí a nevznikne jediné místo, kde by nedosedal. A jak na kartě ve finále vypadá? Design chladiče jako takový se o dost zlepšil (i když to je u chladiče samozřejmě naprosto vedlejší - přesto se najdou i tací, kterým záleží na designu i u interních komponent) Podívejte se sami...

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky systému DHES zabírá posléze grafická karta o poznání více místa. Samotný chladič zabere celkem 2 pozice (jednu fyzicky a druhou pro dostatečný přísun vzduchu), takže pokud máte v počítači povícero rozšiřujících karet, tak opatrně s případnou volbou tohoto chladiče, abyste ho ve finále nedusili třeba nějakou rozměrnou zvukovou kartou.

AC NV Silencer 3, chladič pro GeForce FX 5900 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o porovnání úrovně hluku s výchozím chladičem, jímž byla karta opatřena, tak jsem nahrál dvě zvukové ukázky. Mikrofon byl v obou případech umístěn na stejně místo (asi 10cm od středu ventilátoru) a nebyl v takové poloze, aby jej mohl proud vzduchu přímo ovlivnit. Samozřejmě nelze posuzovat hlasitost... ale jen vzájemné porovnání. Samostatná ukázka se Silencerem může nastínit dojem, že to musí být kravál... nicméně vězte, že tomu tak opravdu není - je slyšet jen spokojený běh komponent počítače :-)

Zvuková ukázka - výchozí chladič - Canyon (689 KB)
Zvuková ukázka - AC NV Silencer 3 (685 KB)

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama