Hlavní stránka Hardware Skříně, zdroje, chladiče Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč?
Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč?
autor: Pavel Boček , publikováno 12.7.2016
Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč?

Dnes se podíváme na zdroj Enermax MaxPro 600 W (EMP600AGT), jehož recenzi si čtenáři vyžádali. To je zástupce nejlevnějších zdrojů této společnosti, za cenu lehce přes 1500 korun je držitelem certifikace 80 PLUS 230V EU. Záruka je tříletá, tím tak asi končíme.


Hodnocení, závěr

Enermax MaxPro 600 W (EMP600AGT) zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v přetížení, avšak nezvládl jej dodat v souladu s normou ATX, kvůli tomu tak nebude hodnocen. Nečekal jsem za tu cenu nic moc, ale nečekal jsem zase takovou bídu. Obzvláště když před lety testovaný Corsair VS450 dopadl poměrně solidně. Není však tak neobvyklé, že zatímco zdroje s malým výkonem projdou v pořádku, jejich bratrské modely s výkonem vyšším již ne. To může být i tento případ, kdy se 150 W navíc již má zdroj jistý problém s crossloadingem. Co je zajímavé je fakt, že byl v normě i při odběru přes 500 W z větve +12 V (ačkoli těsně). Ale vypadl z 50% regulace při crossloadu +5 V (a to i když jsem u toho +12 V zatížil nějakými 75 W). Solidní výsledky má větev -12 V, která byla ve specifikaci celou dobu, na rozdíl od některých jiných zdrojů s cenou i více jak dvakrát vyšší.

Další problematickou oblastí je hold-up time. Výdrž jak napětí, tak signálu power good je při výpadku napájení velice nízká, výrazně pod minimem dle normy ATX. Aby zdroj zůstal v 5% regulaci napětí, maximální čas mikrovýpadku může být pouze 7,76 ms. To je prostě bída. A to není vše – při malé až střední zátěži se objevovalo velice vysoké zvlnění, až dvojnásobně nad maximálními povolenými hodnotami. Se zvýšeným odběrem naopak zvlnění kleslo až na poměrně slušné hodnoty. Jestli tento kus není vadný, tak nevím, čím takové chování vysvětlit. Alespoň že ochrany fungují, nemělo by vám to tedy vybouchnout do obličeje.

Účinnost dosahuje deklarovaných hodnot, ale nijak příliš vysoká na dnešní poměry není. Kvůli tomu a také kvůli stupidnímu provedení zadní mřížky šasi zdroje musí ventilátor při plné zátěži běžet na plné rychlosti. Doposud jediný další zdroj, jehož ventilátor při plné zátěži běžel naplno, byl asi Antec High Current Gamer M 750 W (platforma Seasonic). Ostatní bylo nutné přetížit. A i tak je MaxPro při plné zátěži poměrně horký, o hluku snad ani netřeba mluvit. Zdá se mi, že použití vlastního ventilátoru tu příliš nepomohlo.

Enermax by se možná měl s rozpočtem zaměřit jinam než na drahé ventilátory a řízení s HeatGuard, čipy pro vybíjení X kondenzátorů nebo kompletně oflexovanou kabeláž, když pak zdroj neplní normu ve třech různých oblastech. To si přitom v CWT mohli dovolit bezpečně na EMP600AGT ušetřit když je určen pouze na 230V distribuční soustavu! Myslím, že ani modulární zdroje Zalman nebyly tak špatné, navíc nabídly kvalitní kandenzátory a přitom jsou navržené na napětí 115 V (s dvojnásobnými proudy). ZM600-GVM nyní stojí jen asi o 150 korun více. A vše, co je třeba k tomu, aby to byl za tu cenu solidní zdroj, je přidat jeden keramický kondenzátor. V tento moment opravdu nevidím důvod, proč kupovat Enermax MaxPro.

Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč?

                                     
Enermax MaxPro 600 W
KLADY Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč?Recenze zdroje Enermax MaxPro 600 W: Neprošel, proč? ZÁPORY
veškerá kabeláž je oflexovanášpatné kondenzátory
tříletá zárukašpatná regulace napětí v crossloadingu
funkční ochranyvelice vysoké zvlnění při malé zátěži
dochlazovací systém HeatGuardpři plné zátěži horký a hlučný
 výdrž při mikrovýpadku napětí kompletně mimo specifikaci
  horší pájení
Orientační cena s DPH: 1550 Kč

Poděkování

Děkuji společnosti Enermax za poskytnutí zdroje Enermax MaxPro 600 W (EMP600AGT).

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.



Tagy: zdroj  Enermax  recenze  test  mainstream  CWT  Channel Well Technology  80 PLUS 230V EU  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
12.7.2016 09:21:28   188.175.35.xxx 49
Ilustrační obrázek k článku je zavádějící, špatně zvolený.
12.7.2016 09:24:51   90.176.40.xxx 112
To bylo rychlejší než já. Kdyžtak F5
12.7.2016 09:34:58   188.175.35.xxx 57
Znáte to, prostě ftl
14.7.2016 15:27:45   94.113.136.xxx 71
Nechápu proč mu dáváte tolik mínusů. Je přece logické, že před tímto obrázkem byl jiný, který už změnili. Nejdřív rozdávat mínuska a potom přemýšlet no... asi bych chtěl od lidí moc.
12.7.2016 09:35:51   94.112.151.xxx 212
ten samý výrobek dodávající na německý trh. Tento testovaný zdroj je do CR dodáván z polské továrny. Na Německý trh je dodáván z jiných továren z Taiwanu a UK. Třeba by se tam našel ten keramický kondenzátor.
12.7.2016 10:32:59   77.237.148.xxx 282
Já bych se nedivil pokud by to byl úplně jinej zdroj. Jen stejná kastle Kde jsou doby kdy byl Enermax hodně dobrá značka na zdroje
12.7.2016 10:38:23   84.245.120.xxx 301
Polsko mi uz zacina pripominat druhu cinu, napodobnuju vela vyrobkov, ale kvalita ich vzdy prezradi
12.7.2016 11:29:34   94.242.73.xxx 52
.treba Fortron HYPER S 700W, stoji kolem 1600,- Kc ..
12.7.2016 11:30:46   194.213.41.xxx 613
omg, proč se nerecenzuje něco, aby si člověk mohl vybrat co si koupit ??
12.7.2016 12:47:13   93.90.160.xxx 32
Ve clanky jste zminil, ze vlastnite Liberty. Rad bych znal Vas nazor na ten zdroj. Jak si stoji oproti soucasnym zdrojum?

Vlastnim totiz 500W verzi uz 9let a ted jsem menil 10/16v 3300uF vytekle kondenzatory a uvazuji, ze koupim novejsi. Ale nechce se mi investovat 3k do zdroje.
12.7.2016 16:17:38   77.87.242.xxx 23
Slouží mi v pořádku, ale až konečně uzmu nějakou slušnou skříň, dám si tam BQ! P11, nenajde-li se do té doby něco lepšího. Jednak mám jen 400W verzi a ta už na další upgrade nebude stačit, no a navíc už je s ohledem na účinnost docela horký a hlučný. Sice tomu pak montáž do skříně dolů asi pomůže, ale zdroj s 80 PLUS Platinum na tom asi bude ještě líp ;-)

Jsem zvědav co dělají uvnitř ty Samxony po x letech provozu, tam už mají nalítáno pár desítek tisí hodin. Už aby to bylo
16.7.2016 08:30:50   88.81.93.xxx 01
super flow/evga 750W g2. stejny streva, vyborny semi-pasivni zdroj.. vetrak toci az pri dlouhodobem prekroceni 300W odberu
12.7.2016 13:34:42   172.16.4.xxx 321
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
12.7.2016 13:39:03   172.16.4.xxx 89
Beru zpět, Behemot je Pavel Boček, omlouvám se autorovi a děkuji za recenzi )
12.7.2016 14:39:03   90.176.40.xxx 72
Neřekl bych, kdyby ten anglický článek nebyl i prolinkovaný na konci textu...
12.7.2016 16:18:02   77.247.224.xxx 44
po precitani nejakej nemeckej recenzie-neviem ju ovsem dohladat- celkom ho chvalili . Bezi asi tam na tretinovom vykone, nepocujem ho, iste ma nekvalitne kondiky a spajovanie, mozno je z Polska- neviem ako to zistit. Ak by som cakal na dokonaly zdroj , cakal by som asi do sudneho dna a dat za zdroj 150-200 eur proste nemienim.
12.7.2016 16:24:53   89.203.236.xxx 13
Co takhle nějakej zdroj z téhle série....vlastním 550W variantu a docela by mě zajímalo, jak si vede

80 PLUS Gold za 1900 kupováno v czc.
12.7.2016 22:00:32   89.24.139.xxx 45
Měl jsem spoustu zdrojů, ale zatím jen jeden vydržel déle jak 5 let. První generace Corsar TX 750W. Dodnes ho mám v krabici.
Xilence jsem měl déle jak dva roky, ale taky pak přestal fungovat. Spusta zdrojů modelů od Coler Master mi taky moc nevydržela.

Momentálně v hlavním počítači mám Corsair RM 750W (kupovano krátce co vyšel) a stále funguje. Zažil SLI, 13HDD, řadič, všemožné upgrady. Prostě zdroje Corsair mi přijdou za posledních 6 - 7 let hodně kvalitní. Taky výrobce jim docela věří když dává na ni záruku 5 let. Za mně jednoznačně po zkušenostech vydrželi zdroje Corsar TX, HX, RM, a taky poměrně drahé AX. Tyhle zdroje nejsou nejlevnější, ale je to osvědčená kvalita. Jsou tu i zdroje CX a jiné podobné, které jsou znatelně levnější, ale taky je mohu doporučit. Naopak vyhnul bych se nákupu v bazaru noname zdrojů kde je pouze nálepka 600W účinost většinou bude mizerná.

Taky hraje roli cerfifikace, ale už se kolikrát stalo, že i certifikovaný zdroj neprošel.

Takže rada na závěr. Nevyplatí se šetřit na zdroji! Pokud kupujete nebo máte limit na PC nový 20tis. nebo 25tis. tak určitě to chce i odpovídající zdroj a ne něco, co je většinou určené pro kancelářskou práci

Před Vánocema 2015 dokonce kvůli zdroji známej vyhořel. Horní patro komplet vyhořené. Hasiči tehdy určili jako vinu právě PC a samozřejmě tam byl prastarý Coler Master. No ale nechci vyvolávat flame....
13.7.2016 07:51:26   77.247.224.xxx 14
k tomy vyhoreniu- neviem ako ini uzivatelia, ale PC nenechavam zapnuty v nepritomnosti a vypinam zostavu(PC,modem,tlaciaren,skener,monitor..) zapojenu na predlzovaci privod s vypinacom- a pred nimi este zaradeny ochranny prvok proti prepatiu v sieti
13.7.2016 10:37:06   213.226.246.xxx 11
A to já mám v počítači CoolerMaster Real Power 620W 80 Plus již skoro 7. rokem a stále funguje bez problému. Kondenzátory jsou ještě původní ("nekvalitní" Ltec), jsou ale nenafouklé a PC je stabilní. Jen jsem vyměnil původní ventilátor za tichou Noctuu. To jen k nekvalitě CoolerMaster zdrojů . Záleží vždy i na konkrétní řadě.

Na druhém PC mám Corsair TX650W první generace a též jede stále v pohodě několik let.

Jediný vadný zdroj byl kdysi zánovní Fortron Blue Storm II 400W. Vadný už nejspíše z výroby. Vyměněn za základní Seasonic a též jede dodnes v kancelářském PC.

Zdroje pravidelně čistím stlačeným vzduchem a asi to pomáhá. Ve skříních mám pořádek, dobrý průvan.
V nejbližší době zdroje asi vyměním, ale jen z důvodu lepšího pocitu, nikoliv z důvodu nutnosti. Přece jen 7 let je dlouhá doba a člověk nikdy neví.
13.7.2016 06:18:34   217.112.164.xxx 13
jen jediný komentář bych k článku měl, nebudu se vyjadřovat k odborným věcem, jen by autor měl zapracovat na češtině, nebo si pořídit nějakou korektorku co mu to popraví, toť vše
14.7.2016 19:25:27   188.167.74.xxx 01
V podstate som očakával presne takýto výsledok, uznávam tieto metódy ale beriem ich s nadhľadom.

Miešanka na sekundáre ako celkom obľúbená EVGA XXXB (platforma ako archaický BQ L, kde platí, že je najlepšia z nich 500B, kde sa zatúlal japončík na primár, aj keď viac sa dbá na sekundár. U Maxpra je u mňa plus minimálne to, že všetky sú na 105°C, čo im dáva trošku životnosti; to, že aká je to miešanka z číny a tajwanu je už druhá vec.

Maxpro je v tej cene veľmi dobrou voľbou, poctivý low-end, pričom nič lepšie v tých cenách do 60€ v kapacite 500-600W nenájdeme.

Nejaké fortrony Hyper a ostatné odpady ? Tie sú ešte horšie, to je podľa mňa dno kvality - jediný poriadny FSP je až vo vysokých cenách Hydro X a ako OEM pre EVGA GQ...

Každopádne dúfam, že sa Pavlovi podarí zadovážiť na recenziu Corsair Vengeance zdroje (tie pre Nemcov), majú ich "u nás" na tiphardware, sú to nadštandardné Bronzáky, kvalitné súčiastky, prevedenie, kabeláž..no proste to poteší a cenovo sú veľmi rozumné - 650W semimodulárny za cca 83€
http://www.tiphardware.sk/corsair-vengeance-series-v650m-psu-650-wat t.html
17.7.2016 14:44:49   95.131.128.xxx 01
Uz je toho plne na nate.Ale po case odchadzaju zdroje Coolermaster V1000 a Seasonic rady X platforma KM3.
Ja mam V1000 a neda sa normalne zapnut soft power na krabici ani na zakladnej doske cez vypinac sice svieti ale nefunguje.Maju problem s power Good.
Pomaha viac krat po sebe vypinacom na zdroji vypnut a zapnut alebo prepojit na 24pinu tzv paper clip start.
17.7.2016 14:46:18   95.131.128.xxx 10
Nechce sa niekomu rozlustit zahadu?

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

55 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 25.9Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.