vodni-chlazeni-podle-thermaltake-aquarius-iii
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III

Petr Válek

Petr Válek

7. 5. 2004 00:00 36

Seznam kapitol

1. Thermaltake 2. Uvedení do provozu, testy a závěr

Vodní chlazení, které jsme si dnes vzali na mučidla není novinkou, přesto se jedná o řešení, které jste na našich stránkách ještě neviděli. Abychom Vám zpříjemnili čekání na velký test bloků vodního chlazení, rozhodli jsme se zrecenzovat instantní řešení firmy Thermaltake Aquarius III. Nakolik výkonný a hlavně výhodný je tento výrobek se ukáže v testu.

Reklama

 

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz


Jako každý výrobek Thermaltake i Aquarius III na
 sobě nese velké X s logem firmy

Firma Thermaltake patří v oblasti moddingu a overclockingu mezi světovou špičku, to je bez debat. Slávu si nejdříve vydobyli řadou drahých ale nekompromisně výkonných chladičů Volcano - zatímco ostatní experimentovali, Thermaltake se nezaleklo vysoké výrobní ceny i hmotnosti a jako první nasadili 100% mědi, výkonný větrák a husté žebrování. Výrobky produkované touto firmou se strefují do gusta i požadavků ladičů docela přesně. Mimo celou řadu chladičů naleznete v nabídce ovládací panely, skříně (známá je zejména řada Xaser), osvětlení, kabely i ostatní "ladičská" bižuterie.

Převládá snaha o kvalitu a jistý "techno-vzhled", i když musím uznat že firma některé prvky dává na odiv snad až příliš - ale to k tuningu docela patří. Koneckonců posuďte sami - Aquarius je zářným příkladem tohoto přístupu.


Aquarius III je sadou, kterou můžete použít pro procesory AMD Athlon XP (socket A), Intel Pentium 4 (socket 478) a také pro 64-bit procesory AMD (socket 754 či 940, 939). Osobně to považuji za velikou výhodu - sada tak může cestovat s vámi klidně i několik let.

A co nás čeká v rozměrné krabici?

Vodní chlazení podle Thermaltake: Aquarius III
i Zdroj: PCTuning.cz


fotografie zobrazují něco, co na první pohled připomíná digitální měřící přístroj

Červená krabice skrývá kompletní sadu vodního chlazení Aquarius III. Když říkám sada, myslím to doslova - část instalace (jako je CPU blok, tepelné čidlo, potřebné hadičky a průchodky) musíte instalovat dovnitř počítačové skříně (počítač pak vypadá téměř jako obyčejné PC, s tím rozdílem, že na záslepce jednoho PCI slotu naleznete konektor a dva podivné ventily).

Druhou části sady je pak, jak bych to jen nazval... centrální jednotka. Ve skutečnosti se nejedná o takové hi-tech zařízení, na jaké vypadá - úkolem hliníkového "šuplete" je rozproudit chladící kapalinu (uvnitř je čerpadlo) a postarat se o to, aby vnitřní ventilátor odfoukal teplo mimo tepelný oběh (znáte to: "kam s ním?"). Mimoto hlavní jednotka také monitoruje teplotu chladící kapaliny a v neposlední řadě svého majitele také důstojně reprezentuje (už to slyším: hele, co to máš? - no víš, to je vodní chlazení, tady to ukazuje otáčky, tady teplotu...).

Pikantním detailem jsou popruhy s taštičkou umožňující celý systém dokonce přenášet. Už vidím jak majitel "Akvariusu" cestuje po LAN party s hliníkovou krychličkou a hadičkami stočenými v apartní taštičce (systém má soustavu ventilů bránících výtoku kapaliny). V tomto případě může mít, samozřejmě až po instalaci a spuštění celého systému, prakticky libovolnou přihlížející dívku ;-)

Po otevření papírové krabice najdete uvnitř menší krabici s příslušenstvím a blokem na CPU.


Klikněte pro zvětšení.

Hlavní jednotku najdete ve spodní části balení. Působí velice robustním dojmem, také se jedná o nemalou cihlu. Její rozměry 312 x 191 x 135 mm a váha 4,3 kg to jen potvrzují. Je vyrobena z hliníku ve stříbrno-modré kombinaci. Kvalita zpracování je (jako vždy u Thermaltake) naprůměrná.

Na horní straně bije do očí typické logo řady Xaser, hluboce profilované boční stěny jako by spíše patřily k nějakému pasivnímu chladiči disků, než k sadě vodního chlazení. Hliníkové bočnice nemají na chlazení zásadní vliv, ruku designera spíše vedla snaha o techno/vojenský design. A výsledek? Nevím jestli je to pro vás důležité, ale centrální jednotka může ihned zahrát ve sci-fi filmu klidně ...detonační jednotku atomové bomby.

Přední panel je vybaven několika displeji a potenciometrem ovládajícím větráček (ten ochlazuje uvnitř tepelný výměník). Červené číslo není odpočtem doby zbývající do detonace, ale značí otáčky větráku. Horní displeje zobrazují aktuální teplotu vody (na vstupu a výstupu výměníku chlazení), ve vybavení najdete také jedno externí teplotní čidlo (hodnota "CPU Temp. Monitor").

Uvnitř jednotky najdete nezbytné čerpadlo s výměníkem tepla (v amatérských konstrukcích bývá na jeho místě nejčastěji výměník topení Š120) a větráčkem. Nasávací otvor "vzduchotechniky" je umístěn ve spodní části.

Nádrž na chladicí kapalinu je součástí čerpadla. Na levém boku jednotky je dobře patrné množství kapaliny - při provozu je toto "miniakvárium" ještě modře podsvíceno. Pokud sundáte horní kryt, najdete pod ním otvor sloužící k plnění a dolévání kapaliny. Potřebný objem kapaliny je nečekaně malý - budete potřebovat něco mezi 2 - 3 dl.


Modré podsvícení za provozu zajišťuje dobrou viditelnost hladiny kapaliny.

Na zadní straně centrální jednotky naleznete "výfuk" vzduchu z výměníku a vstup/výstup chladící kapaliny (ventily označené IN a OUT). Konektor vlevo zajišťuje (s pomocí 1,5m dlouhého kabelu) propojení s PC a napájení celé jednotky. Opačný konektor se umisťuje do záslepky PCI slotu, ve které je i průchod vody (zase IN a OUT). 

Po sundání horního krytu a nakouknutí do vnitřností tohoto "obra" nás čekalo mírné překvapení. Uvnitř jsme toho čekali opravdu o něco více než vzduch a kabelový guláš. Ostatně posuďte sami:

Kromě kabelů, nádržky s čerpadlem, větráčku 80x80mm a výměníku není v jednotce téměř nic. Měděný výměník je překvapivě malý, při tak velikém objemu samotné jednotky jsme opravdu čekali přeci jen něco většího. Rozměry výměníku 82 x 65,6 x 49 mm rozhodně nejsou předimenzované.

Chladící schopnosti mohou být velikostí (nebo spíše nevelkými rozměry) výměníku částečně omezené, k tomu ale dostaneme až v kapitole testy. Větráček pracující s otáčkami mezi 2200 - 5500 za minutu je netypický - je totiž vybaven pouze třemi velkými lopatkami. Stejný větráček firma Thermaltake používá u některých svých vzduchových chladičů - ze zkušenosti víme, že při 5500 si umí doslova "zařvat".

Blok CPU je vyroben z mědi, která je niklována. Rozměry 65 x 55 x 15,5 mm a váha 0,4kg je dostačující pro všechny dnešní CPU.

Výrobce uvádí, že je možno tuto sadu použít na procesory s tepelným vyzařováním do 200W, takže i Prescott se s tímto chladičem bude mít fajn.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama