preview-monitorovaci-panel-enermax-uc-a8fatr4
Skříně, zdroje, chladiče Článek Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4

Charles

Charles

20. 4. 2004 00:00 21

Nedávno jsme vám přinesli srovnání 2 monitorovacích panelů Thermaltake Hardcano 12 a Akasa AK-FC-03, které patřily do stejné cenové kategorie. Do třetice všeho dobrého tu máme slíbený monitorovací panel od Enermaxu, který se svou cenou od svých konkurentů neliší a nabízí stejné funkce, ale přeci jen v trochu jiném provedení.

Reklama

 

Chvíli to trvalo, než se dostal pod náš drobnohled, ovšem stálo to za to. Svými schopnostmi monitorovat a regulovat otáčky 4 ventilátorů, měřit teplotu 4 teplotními senzory a nastavit teplotní limit, při jehož dosažení (nebo při nechtěném a tím pádem i nebezpečném zpomalení některého monitorovaného ventilátoru) se rozezní alarm, se nijak neliší od předešlých dvou panelů, ale svým zpracováním ano. Jejich preview najdete zde.

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah balení

Součástí balení je přídavný plíšek černé barvy určený jako eventualita, pokud preferujete černou barvu. Dále mezi příslušenství patří manuál, prodlužovací kablíky k ventilátorům, kit pro montáž 3.5" HDD do 5.25" pozice a sáček se šroubky, samolepkami (pro označení kablíků) a imbusovým klíčem pro výměnu čelního barevného plíšku.

i Zdroj: PCTuning.cz


 

Zpracování

Panel působí velice masivním (tedy pevným) dojmem. Jeho tělo není tvořeno z nějakého tenkého plechu nýbrž použitým materiálem je hliník o více než dostačující tloušťce. Panel je rozdělený do dvou funkčních částí - strany A a B. Každé části náleží 2 kruhové ovladače a i zezadu je zapojení kablíků věrné své vlastní straně. Navíc jak je viditelné na následujícím obrázku, tak kablíky jsou přichyceny ke stěnám, takže nehrozí jejich nechtěné vytrhnutí.

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz

V zadní části lze nalézt jeden jumper, který slouží k nastavení alarmu, který se rozezní pokud rychlost jednoho z ventilátorů klesne pod udanou hodnotu. A to buď 1000 nebo 2000 otáček za minutu. Alarm ale není nijak pronikavý (jako v případě Akasy, který je opravdu nepříjemný). Čelní stěna je zhotovena podobně jako v případě Akasy. Je plochá (jen horní a dolní okraj má značně vystouplý) a kryta (tentokrát o dost slabším a nepřekážejícím) čirým plexisklem, které za sebou schovává barevný plíšek.

Ovládání

Ovládání je kapitola, kde tento panel poněkud převyšuje své dříve recenzované konkurenty. Otáčky ventilátorů jsou regulovatelné pomocí 4 kruhových ovladačů, které jsou barevně podsvíceny (levá strana modře a pravá strana zeleně). Co je ale zajímavé je fakt, že intenzita podsvícení každého ovladače odpovídá míře rychlostní regulace a je také plynulá (nejedná se tedy jen o 2 stavy). Pokud tedy budete mít u ventilátoru otáčky stažené na nízké hodnoty, tak intenzita podsvícení příslušného ovladače bude také na nižší úrovni než v případě otáček na maximu.

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz

Uprostřed se nachází displej s velikostí srovnatelnou s tím u Akasy. Nejenže je ale mnohem lépe čitelný, navíc však ukazuje dvojnásobek měřených hodnot. Jedná se o otáčky 2 ventilátorů a teploty měřené z 2 teplotních senzorů. Pokud jde o jeho podsvícení, tak to nelze vyloženě měnit jako v případě Akasy, nicméně lze ho mít modré a nebo zelené. V levé části se nachází mezi ovladači a displejem kruhové tlačítko, které přepíná mezi A a B. Označení A je pro levou stranu ovladačů (tedy ventilátory F1, F2 a příslušné teplotní senzory T1, T2) a proto pokud je přepnuto zobrazování těchto hodnot, tak podsvícení displeje koresponduje s ovladači a je tedy modré. Pokud je přepnuto do stavu B, tak vše odpovídá zase pravé straně (F3, F4, T3, T4) a podsvícení displeje je zelené. Pozorovací úhly jsou v pořádku. Jen při pohledu zdola se údaje ztrácí, ale to není podstatné - ze stran (pokud se nedíváme vyloženě ze strany) a ze shora vše v pořádku.

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz

Napravo od displeje se nachází ještě třípolohový přepínač s popisky L, M, H. Ten má na svědomí nastavení teplotního limitu (L = 45, M = 55 a H = 65 stupňů Celsia - či ekvivalent ve Fahrenheitově stupnici). Pod ním se nachází dvoupolohový přepínač, kterým lze nastavit Celsiovu nebo Fahrenhaitovu stupnici. Po této změně je nutný reset pomocí tlačítka s tímto popiskem, které je umístěno níže, aby se údaje v nově nastavené stupnici zobrazovaly.

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz


Panel za tmy - v reálu to vypadá ještě lépe

Regulace otáček je v rozmezí 30 - 100% (4 - 12V) s maximem 10W na každý kanál. Takovéto rozpětí je také o něco lepší než u obou konkurentů. Tam to bylo cca od 50 do 100%. Takže s Enermaxem budete schopni vaše ventilátory ještě o něco více zpomalit a tím ztišit váš počítač.

Je tady závěrečné porovnání s oběma dříve recenzovanými panely. Stejně jako v předchozích případech byla instalace a zapojení naprosto bez problémů. Funkčně Enermaxu také nelze nic vytknout. Takže i do třetice tu máme panel, který je funkčně v zásadě shodný s předešlými a je za stejnou cenu. Proto i tentokrát se bude tento panel o vaše sympatie ucházet svým provedením namísto nějakými odlišnými funkcemi. A u mě se mu to podařilo. Osobně se mi zamlouvá více plynulá a rychlá regulace pomocí kruhových ovladačů jako v případě Akasy, ale špatná čitelnost displeje mě odrazovala. Celkové provedení (a hlavně kvalita displeje) hrálo tehdy do karet řešení od Thermaltake (který navíc disponuje módem "auto" pro samovolnou regulaci).

i Zdroj: PCTuning.cz

Preview: monitorovací panel Enermax UC-A8FATR4
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní je tady ale Enermax, který má kruhové ovladače s proměnlivou intenzitou podsvícení odpovídající míře nastavení rychlosti příslušného ventilátoru, dobře čitelný displej (samozřejmě kvalit Hardcano 12 nedosahuje), který navíc zobrazuje dvojnásobek měřených údajů než oba konkurenti. A pokud jde o design? Mě osobně se líbí více než v předešlých 2 případech. Takže teď záleží už jen na vás, zda mu také podlehnete.

  Thermaltake Hardcano 12 Akasa AK-FC-03
Klady Moderní design Různá barevná podsvícení displeje
  Rozměrný a jasný displej Různé barevné provedení čelní stěny
  Velmi dobrá čitelnost údajů Kruhové ovladače k regulaci otáček
  Hliníkový kryt Regulace teplotního limitu po 1 stupni (v rozmezí od 0 - 99

°C

)
  Zapouzdřené 3-pinové kablíky  
  Módy auto a manual  
     
Zápory Žádný z ventilátorů nelze vypnout Žádný z ventilátorů nelze vypnout
  Nelze nastavit intenzitu podsvícení     (v noci by se ji hodilo snížit) Zapuštěný displej - špatná čitelnost údajů
  Pro změnu otáček nutno opakovaně stisknout stejné tlačítko Hlasité cvakání tlačítek
     
Rozměry 148 x 42 x 166 mm 148.5 x 42.5 x 75.8 mm
Cena 2610 Kč 2473 Kč
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama