Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 2. 2016 03:00 37

Seznam kapitol

1. Česko – země vodníků 2. Teorie vodního chlazení – Bloky 3. Teorie vodního chlazení – Ostatní části 4. Teorie vodního chlazení – Radiátor 5. Vodní chlazení Magicool Triple Edition 6. Instalace vodního chlazení
7. Oživení vodního chlazení 8. Testovací sestava 9. Výsledky testů CPU 10. Výsledky testů GPU 11. Závěr

Už roky jsme na stránkách magazínu nestavěli „vodníka“, tak to napravíme. Chcete naprosto tichý počítač a chlazení s ultímátním výkonem, které by bez údržby vydrželo i několik let a nestálo majlant? Vyzkoušejte stavebnici vodního chlazení Magicool jako my, a je to. Zaručujeme o desítky stupňů chladnější grafiku i procesor!

Reklama

Česko – země vodníků

Největší rozmach vodního chlazení v Čechách se počítá někdy do období roků 2003–2008. V tuto dobu byla sekce vodních chlazení největší na mnoha světových i českých fórech. Na magazínu jsme také přinášeli každý týden test vodního bloku, nebo nějaké další komponenty pro vodní chlazení. „Vodníci“ byli v kurzu, lidi to bavilo a mnozí se tomuto chlazení věnovali i hlouběji, viz třeba dodnes skvělý článek o galvanické korozi. Hodně zajímavá byla hlavně poslední stránka testu, kde zkušení „vodníkáři“ hovořili o svých zkušenostech s různými chladivy. Někdo nedal dopustit na aditiva nebo speciální kapaliny, jiným stačila pouhá destilovaná voda. Já používám téměř deset let pouze čistou vodu, a kromě jednoho incidentu, který byl způsobený lidskou chybou, jsem neměl žádný problém.

Co bylo za tak velkým rozmachem vodních chlazení v té době už můžeme pouze spekulovat, osobně si myslím, že důvod byl v tom, že nadšenci do počítačů měli tehdy více času na svůj koníček a hlavně chtěli mít svůj vymazlený stroj dokonalý ve všech směrech.

Pokud někdo investoval do drahé desky, procesoru a grafiky, které přetaktoval na absolutní maximum, nedalo se spokojit s tehdz běžnými chladiči. Nehledě na to, že tehdy komponenty hřály mnohem více než dnes. Severní můstek na desce topil, jižní můstek topil, kaskáda procesoru topila, stejně tak i grafika, CPU a paměti. A vše mnohem víc topilo i bez zátěže. Voda byla efektivní, tichá a nenáročná na údržbu. Se samotným sestavením a pořizovací cenou už to bylo horší.

Můj vodní okruh v roce 2007
i Zdroj: PCTuning.cz
Můj vodní okruh v roce 2007

Trh s vodním chlazením byl už hodně široký, nabídka bloků a všeho ohromná, ovšem ne u nás. V ČR teprve nesměle vznikaly první obchody s vodními komponenty, a z Německa to vyšlo většinou hodně draze. Amerika zvítězila. Obrovské hromadné objednávky hadic, bloků a všeho možného ze Swiftechu a dalších obchodů byl hit těchto let. Sám jsem několikrát přebíral na celním skladu v Praze těžké krabice plné mědi a pak všem co přispěli do objednávky rozesílal desítky balíků po ČR. S každou novou verzí bloku přišla radost a nutkání jej vyzkoušet, co kdyby se teploty o pár stupňů pohnuly dolů.

Koupě všeho v USA samozřejmě nebylo levná. Na obrázku vidíte můj okruh z roku 2007. Čerpadlo Laing D5, Swiftech na CPU, Swiftech na severní můstek a blok na grafiku od stejného výrobce. Společně s Tygon hadicemi, radiátorem (s Noctua ventilátory), Dangen Dan fitinkami a expanzkou mohla tahle „legrace“ tehdy vyjít na víc než 10 000 Kč.

Update mého vodního okruhu v roce 2008
i Zdroj: PCTuning.cz
Update mého vodního okruhu v roce 2008

Jak ale jednou zkusíte chladit počítač vodou, už nikdy nebudete chtít nic jiného. Na druhé fotografii je o rok pozdější update okruhu, vidíte nový CPU blok Swiftech a na obě grafiky přišel full-cover blok od EK. Extrémisté chladili i pevné diky (WD Raptory to vyžadovaly), paměti a dokonce zdroje. Já jsem od roku 2006 až dodnes zůstal jen u procesoru, mosfetů, čipsetu a grafické karty.

Sláva a pád

Po roce 2008 začala obliba vodních chlazení upadat, uživatelé-vodníkáři dospívali a neměli už tolik času se tomu věnovat, také redakci opustil nadšenec a odborník Michal. Komponenty s každou novou generací topily o trochu méně, hlavně už nebylo nutné chladit čipsety. Z vodního „undergroundu“ se stala masová záležitost, vodní bloky prodával v ČR kdekdo, ztratilo to punc originality a něčeho speciálního. Na trhu se objevila řada all-in-one řešení, a komunita se pomalu rozpadla. My pravověrní „extrémisté“ ale věrni zůstaneme. Musím říci, že tomu letos bude deset let, co můj hlavní herní počítač chladí voda, a nikdy jsem nelitoval – naopak.

Mou sestavou prošly všechny platformy High-endu, od Core 2 Duo až k Haswell-E. A všechny jsem chladil stále tím stejným vodním chlazením. Mám stále stejné čerpadlo, stejné radiátory, hadice i blok na grafickou kartu. Od roku 2008 jsem také nemusel měnit CPU blok. Stále mám Swiftech Apogee GTZ. Už osm let jsem tedy do chlazení nedal ani korunu. Zde je vidět, jak byl výrobce prozíravý a vše je univerzálně použitelné i na komponenty o osm let později. Rozteče děr jsou stále stejné. Chladit vodou se stále vyplatí, i když už nejde o populární záležitost jako v minulosti.

Stavebnice vodního chlazení Magicool z roku 2016
i Zdroj: PCTuning.cz
Stavebnice vodního chlazení Magicool z roku 2016

Jelikož osm let trendy ve vodním chlazení nesleduji, neměl jsem důvod, tak nějak jsem jen tušil, že vývoj šel kupředu. Kromě all-in-one řešení, která mají vždy mizerný výkon, se totiž na trhu objevila řada stavebnic, které nesou hlavní znaky klasického „vodníka“, jak ho známe my, vodní nadšenci. Nabízejí v jedné krabici všechno, co potřebujete. Radiátor, ventilátory, hadice, čerpadlo, expanzní nádobu, fitinky, chladící kapalinu a blok na procesor. Vše je celkem pěkně zpracované, s přehledným návodem a hlavně za super cenu. Koupit podobnou stavebnici dnes můžete za 3000 Kč s DPH a slyšitelný vzduchový chladič vyměníte navždy za ticho. K maximálnímu tichu ale potřebujete ještě GPU blok, který dnes není nijak drahý. Jak celá stavebnice vypadá se podíváme v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama