Prototyp Seasonicu S12G 550 W: vydrží tentokrát přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Prototyp Seasonicu S12G 550 W: vydrží tentokrát přetížení?

Prototyp Seasonicu S12G 550 W: vydrží tentokrát přetížení?

Pavel Boček

Pavel Boček

23. 12. 2015 03:00 28

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Metodika měření a měřicí přístroje 3. Měření 4. Metodika hodnocení 5. Hodnocení, závěr, poděkování 6. Doplnění – úpravy zdroje

Seasonic S12G 550 W, stejně jako G-550, mi posledně v recenzi shořel. Se Seasonicem jsem problém konzultoval, po pár experimentech jsem po nějaké době obdržel prototyp, u kterého by měl být problém odstraněn. Po půl roce se mi konečně dostal na zátěž, pojďme se podívat, jak to dopadlo a zda nyní přežil.

Reklama

Úvodní představení

Seasonic S12G 550 W (SSP-550RT) jsem testoval ještě někdy v dubnu, zde vyšel překlad až počátkem června. Tenkrát shořel v přetížení, stejně jako před tím G-550 a před tím Antec TruePower Classic 550 W (což je vlastně S12G). Tento prototyp je v podstatě totožný produkt, jako dříve recenzovaný model, proto pro plné seznámení se s ním pouze odkážu na původní recenzi a zde se zaměříme na provedené změny. Jen pro rekapitulaci, všechny modely S12G či G, které jsem měl zatím v ruce, se projevovaly na zátěži stejně: průměrná regulace napětí, velmi vysoké zvlnění a v kombinovaném přetížení vždy shořely.

Prototyp Seasonicu S12G 550 W: vydrží tentokrát přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz

Antec jsem původně opravil výměnou SMD usměrňovačů za jiné s v úhrnu o polovinu lepšími parametry, načež už stihl fungovat až do doby, než zasáhla ochrana proti přetížení. Se Seasonicem jsem byl po CeBITu v živém kontaktu a po reportování výsledků mých úprav na Antecu jsem obdržel začátkem léta tento prototyp. Seasonic zvolil trochu jiný postup - usměrňovače vůbec neosadili. Pravděpodobně došlo i k úpravě SMD součástek s ohledem na modifikaci zpětné vazby pro tento úkon.

Prototyp Seasonicu S12G 550 W: vydrží tentokrát přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá úprava této revize je osazení jiného ventilátoru, konkrétně Hong Hua HA1225M12F-Z. Je to stejný model, jaký Seasonic používá ve zdrojích nové řady Snow Silent, jeho maximální rychlost dosahuje 2050 otáček za minutu (o 150 méně, než u původního). Má také kapalinové kluzné ložisko, které by rovněž mělo přispět k větší tichosti. Zdá se, že zdroje vyrobené někdy v létě a později jsou již standardně vybaveny tímto ventilátorem místo původního Jamiconu s kuličkovými ložisky, nicméně informace se budu snažit ověřit. Komunikace trochu vázne na tom, že je mi standardně přislíbeno získání informací od techniků, protože dotyčný dělá jenom marketing a tomuto nerozumí, a pak, eh, nic. Trvalo to, ale vypadá to, že Seasonic nakonec (po letech) vstřebal informaci o tom, že jejich zdroje jsou příliš hlučné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama