NZXT Kraken G10 a Corsair H75: upgrade VGA na AIO vodníka
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek NZXT Kraken G10 a Corsair H75: upgrade VGA na AIO vodníka

NZXT Kraken G10 a Corsair H75: upgrade VGA na AIO vodníka

Sam Sadovski

Sam Sadovski

2. 6. 2015 12:00 15

Seznam kapitol

1. 1. Problém a jeho řešení 2. 2. Vybraný hardware pro chlazení, sestava 3. 3. Software, benchmarky 4. 4. Závěr, shrnutí, graf

Grafické karty v referenčním provedení či s levnějším řešením chladiče mohou být někdy pořádně otravné – v zátěži jsou hlučné a běží na vyšších teplotách. Ale dá se to řešit, a to nejen chladičem s větším pasivem. Ke kartě můžete upevnit třeba AiO vodní chlazení a to jsme vyzkoušeli pomocí a „adaptéru“ NZXT Kraken G10 a chladiče H75 od Corsairu.

Reklama

Problém a jeho řešení

Dalo by se říci, že podnět k sepsání tohoto článku vznikl i když spontánně, avšak na základě dlouhodobých zkušeností. Každodenní rutina – přijdu domů a na odreagování si chci něco zahrát. Zapínám Middle Earth: Shadow of Mordor a co nevidět se v místnosti začíná, jako obvykle, ozývat strašný hluk. Tento „řev“ nezpůsobuje nic jiného, než má grafická karta EVGA GTX 660Ti SC+ 3 GB s jedním ventilátorem.

Po většinu doby, co tuto kartu vlastním, jsem si její hlučnosti nevšímal. Buď jsem měl na hlavě nasazená uzavřená sluchátka a v nich puštěnou hudbu, či jsem si hudbu pouštěl nahlas z 5.1 reproduktorů. Vzhledem k tomu, že se ventilátor této karty dokázal v zátěži dostávat i na 3800 ot./min, musel jsem vyvolat „protihluk“ abych řev jednoho jediného ventilátoru GPU nějak potlačil.

Po dellší době vás z takového „protihluku“ puštěného do obou uší začne bolet hlava. Proto jsem se rozhodl s grafickou kartou něco dělat. Při řešení hlučnosti grafické karty se nabízí hned několik možností.

Chladiče grafických karet

Švýcarský výrobce Arctic Cooling se specializuje především na ventilátory, chlazení a teplovodivé pasty. Je jedním z mála výrobců na trhu, kteří poskytují samostatné aftermarket chladiče pro grafické karty, které by se svým výkonem mohou rovnat chladičům karet v nereferenčním provedení, ba být i lepší. V případě, že se rozhodnete pro chladič právě této značky, budete si mít z čeho vybrat. Arctic Cooling má v této kategorii bohaté zastoupení a naleznete zde chladiče jak s jedním ventilátorem, menším množstvím heatfinů a heatpipes, tak i opravdu velké jednotky aktivního chlazení, svým vzhledem připomínajicí chlazení Windforce od Gigabyte – třeba Arctic Accelero XtremePlus II.

Nutno podotknout, že výrobce Arctic Cooling se snaží zajistit kompatibilitu chladičů s drtivou většinou grafických karet na trhu a průběžně své seznamy podporovaných karet aktualizuje.

Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klepněte pro zvětšení

Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klepněte pro zvětšení

Vlastní vodní chlazení celého systému

Řešení pro opravdové nadšence. Než se do něčeho takového pustíte, je dobré si tento druh chlazení prostudovat od A až do Z. Mezitím průběžně nezapomenout na šetření peněz – nejedná se o levnou záležitost. Vodní chlazení takového rozsahu učiní váš počítač prakticky neslyšitelným a i při vysoké zátěži udrží komponenty na nízkých telplotách.

Počítač z dílny známého moddera - Petera "L3p" Brandse. Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Počítač z dílny známého moddera - Petera "L3p" Brandse. Klepněte pro zvětšení

Většinou se jedná o část celkové modifikace počítače, kdy dochází nejen k instalaci vodního chlazení na (což zahrnuje koupi trubic, pumpy, bloků pro procesor, grafickou (é) kartu (y), atd.), ale i změně šasi PC skříně, instalaci LED podsvícení, atd. Často se s takovými systémy setkáte spíše na předváděcích akcích a soutěžích, nežli v doupatech běžných hráčů.

Počítač z dílny známého moddera - Petera "L3p" Brandse. Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Počítač z dílny známého moddera - Petera "L3p" Brandse. Klepněte pro zvětšení

Pokud se pro něco takového rozhodnete, doporučoval bych nešetřit a sáhnout po kvalitních částech – třeba blocích vodního chlazení značky EKWB. Šetření nějaké té koruny na těsněních a dalších podstatných částech oběhu vodního chlazení může znamenat únik kapaliny třeba i na povrch vaší základní desky a ve výsledku způsobit větší škodu, než užitek.

Grafické karty již dodávané s vodním chlazením

I v tomto případě bych doporučil myslet na finanční stránku. Kombinaci vodního chlazení a grafické karty v jednom balení byste na trhu ve střední či nižší třídě těžko hledali. Většinou se spíše jedná o high-endové grafické karty, či vlajkové lodě jednotlivých výrobců.

Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klepněte pro zvětšení

Počítačová sestava kompletně ponořená v minerálním oleji.

Taktéž se jedná o poměrně drahou a netradiční záležitost. I zde se nezměříte na chlazení jedné části PC (pouze GPU či CPU, atd.), ale chladíte všechny komponenty jako celek ponořený v minerálním oleji. Takový způsob chlazení je zejména finančně náročný – minerální olej není zrovna nejlevnější a fakt, že si v drtivé většině případů budete muset vytvořit vlastní „akvárko“ pro PC snad také nemusím připomínat. I přes to, že je tato metoda využívána třeba pro chlazení serverů, v případě běžného uživatele jde spíše o určitý entusiasmus v oblasti úpravy a tuningu PC. Mimo serverovny se s takovými sestavami setkáte spíše opět pouze na předváděcích akcích, veletrzích, atd.

Řešení vlastní výroby

Zde není moc co dodat, zkrátka se o ztišení a chlazení GPU postaráte sami a budete doufat, že v nejlepším případě neztratíte záruku na svojí grafickou kartu. Z těchto dvou videí si udělejte obrázek sami.

 

Adaptér NZXT Kraken G10 a vodní chladič Corsair H75

Já jsem zvolil kombinaci NZXT Kraken G10 a vodního chladiče Corsair H75. Při výběru all-in-one vodníka jsem myslel i na budoucnost a zároveň jsem si vyčítal koupi grafické karty s jednodušším chladičem. Ano, dá se na tom nějaký ten peníz ušetřit, z mého pohledu to však nestálo za následný nekomfort daný chováním karty v zátěži. Vodní chladič Corsair H75 pak v budoucnu po koupi nové grafické karty (v budoucnu) následně použit na chlazení CPU.

Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klepněte pro zvětšení

Adaptér NZXT Kraken G10 jsem zvolil proto, že má společnost NZXT jeden z nejlepších přístupů k ostatním značkám na trhu a ostatní výrobci by si z této firmy měli brát příklad. Jak je z kombinace patrné, adaptér NZXT Kraken G10 umožňuje montáž bloku vodního chlazení klasického chladiče na čip GPU. Výrobce NZXT mohl tento adaptér navrhnout tak, aby byl použitelný pouze s portfoliem vlastních vodních chladičů, namísto toho však zajistil kompatibilitu i s dalšími chladiči od tak říkajíc konkurence.

Klepněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klepněte pro zvětšení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama