Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus

Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 8. 2012 03:00 29

Seznam kapitol

1. Univerzálních chladičů ubývá 2. Accelero S1 Plus — balení, příslušenství, kompatibilita 3. Accelero S1 Plus — detaily 4. S1 Plus Turbo Module — přídavný ventilátor 5. AMD Radeon HD 6870 — instalace S1 Plus 6. AMD Radeon HD 7870 — instalace S1 Plus 7. Xtreme III — balení, příslušenství, kompatibilita 8. Xtreme III — detaily
9. AMD Radeon HD 6970 — instalace Xtreme III 10. nVidia GeForce GTX 580 — instalace Xtreme III 11. AMD Radeon HD 6870 — naměřené výsledky 12. AMD Radeon HD 7870 — naměřené výsledky 13. AMD Radeon HD 6970 — naměřené výsledky 14. nVidia GeForce GTX 580 — naměřené výsledky 15. Závěr

Univerzálních chladičů grafických karet ubývá. Jedním z posledních velkých výrobců je Arctic Cooling. Ten už několik let nabízí vynikající Accelero Xtreme Plus, který se nově nabízí ve třetí generaci. Kromě něj jsme otestovali i vylepšenou verzi téměř legendárního chladiče Accelero S1, která bez problémů uchladí třeba i AMD Radeon HD 7870.

Reklama
Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus
i Zdroj: PCTuning.cz


řada univerzálních chladičů Arctic Cooling Silencer byla před lety velmi oblíbenou

Grafické karty prošly za posledních patnáct let prudkým vývojem. Nemyslím teď jen jejich výkon a technologie, ale také způsoby chlazení. První akcelerátory trojrozměrné grafiky nevyžadovaly žádné chladiče. Později se spotřeba karet zvýšila a začaly se používat první malé pasivní chladiče. I ty časem přestaly stačit a pasivní části se začaly ofukovat ventilátory.

První chladiče grafických karet však byly velmi hlučné, výrobci totiž většinou používali miniaturní ventilátory, které se musely točit vysokou rychlostí. To řadě náročnějších hráčů velmi vadilo. Jako první na tento trend zareagovaly společnosti vyrábějící chladiče jiných počítačových komponent a začaly vyrábět speciální chladiče pro grafické karty. Hráči si tak koupili grafickou kartu, chladič a doma jej vyměnili za hlučný původní, který schovali pro případ reklamace.

Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus
i Zdroj: PCTuning.cz


nereferenční chladič WindForce 3X od Gigabyte sice není dokonalý, drtivé většině uživatelů však bohatě postačí

O několik let později na tento trend začali reagovat i sami výrobci grafických karet. Výrazně se zlepšila kvalita referenčních chladičů karet nVidia GeForce i AMD Radeon, především se však u mnoha karet referenční provedení vůbec neprodávají. Výrobci karet jako je Asus, Gigabyte, MSI nebo Sapphire totiž navrhli celé řady svých vlastních chladičů, které dokážou tiše uchladit i velmi výkonné karty. Příplatky za karty s kvalitními alternativními chladiči jsou přitom často jen velmi malé. Drtivá většina zákazníků tak o koupi samostatného chladiče vůbec neuvažuje a koupí kartu, která je upravena rovnou od výrobce.

Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus
i Zdroj: PCTuning.cz


Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus

Přesto na trhu zůstalo několik výrobců, kteří se snaží nabízet téměř k dokonalosti vyladěné alternativní chladiče grafických karet pro nejnáročnější zákazníky, kteří jsou ochotni si připlatit. Patří sem především Arctic Cooling, který pro takové uživatele nabízí hned několik chladičů chladiče. Patří mezi ně velmi výkonný chladič Accelero Xtreme Plus, který se prodává od roku 2010 a aktuálně se na trh dostala jeho třetí generace. Dalším je pak slavné Accelero S1. To se prodává od roku 2007 a téměř beze změn. Na konci minulého roku se však na trh přeci jen dostala vylepšená verze Accelero S1 Plus, která je kompatibilní s velkou většinou grafických karet střední třídy. Na oba zmiňované chladiče se v dnešním „dvojtestu“ podíváme.

Test chladičů grafik — Accelero Xtreme III a Accelero S1 Plus
i Zdroj: PCTuning.cz


Thermalright Shaman je skvělým univerzálním chladičem grafických karet, bohužel se však už nevyrábí

Pokud budete hledat jiné univerzální chladiče grafických karet než od Arctic Cooling, příliš úspěšní pravděpodobně nebudete. Nabídka je totiž velmi slabá. Řada internetových obchodů sice prodává i pět let staré chladiče, ty jsou však kompatibilní s AMD Radeony HD 3000, kartami nVidia GeForce 9000 a podobně. Z relativně aktuálních modelů lze zmínit vynikající Thermalright Shaman, ten se však už nevyrábí a sehnat jej není jednoduché. Několik dobrých chladičů pak dále nabízí méně známá společnost Alpenföhn. Ostatní výrobci chlazení jako je Scythe, Noctua, Cooler Master a spousta dalších se v segmentu chladičů grafických karet nijak neangažují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama