Zdroj Antec HCP-1200 – nejvyšší hi-end pro nadšence
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zdroj Antec HCP-1200 – nejvyšší hi-end pro nadšence

Zdroj Antec HCP-1200 – nejvyšší hi-end pro nadšence

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 9. 2011 03:00 13

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Vlastnosti zdroje 3. Balení a příslušenství, kabely 4. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor
5. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost 6. Zátěžová charakteristika napěťových větví 7. Zvlnění napěťových větví 8. Závěr

V dnešní recenzi si představíme v podstatě to nejlepší, co lze na trhu vůbec koupit. Ultimátní monstrum určené pouze pro největší nadšence taktování a masivního výkonu, které dokáže nasytit hned několik grafik. Rozměrově spíše malý, vlastnostmi a kvalitou ale velký zdroj z produkce Antecu. Podíváme se na zoubek modelu HCP-1200.

Reklama

Někdy na začátku letošních prázdnin jsem vám oznámili, že se na PCTuningu opět pustíme do testování počítačových zdrojů. Náš úvodní článek k této problematice vám měl přiblížit všechna důležitá fakta co se zdrojů obecně týkají a hlavně jsme v něm nabídli inovovanou metodiku měření. Následoval náš první test zdroje Enermax, který najdete zde. V dnešním testu se posuneme dále a otestujeme další lahůdku – exkluzivní zdroj z produkce Antec. Jistě, nebude to ještě úplně stoprocentně naše, jelikož měřící přístroj Neutron stále nedorazil. Výrobce přijal v srpnu naší objednávku, jelikož jsme byli až čtvrtí v pořadí, měli jsem počkat někdy do konce září. Ilya je ale nyní hodně vytížen a omlouvá se za několikadenní opoždění dodávky, tak se snad dočkáme už brzy. Jako malou kompenzaci nám testovaný zdroj přístrojem „projel“, takže čísla k dispozici máme.

Jako druhý testovaný zdroj jsem vybrali produkt společnosti Antec. Jde o jeden z nejlepších zdrojů, které se dají vůbec koupit. Pokud to myslíte s taktováním (extrémním) vážně, moc jiných voleb mít nebudete. Tohle je skutečný profi zdroj s jednou mega-silnou 12V větví. Přesně něco takového přetaktovač potřebuje.

Na úvod několik faktů ohledně produktové řady. Ty nejvyšší modely řady High Current Pro se dají pořídit ve výkonech 750, 850 a 1200 W. Antec zdroje sám nevyrábí, dělá je pro něj výrobce Delta nebo Seasonic. Zajímavá může být i střední třída, série High Current Gamer s pěti modely od 400 do 900 W. Vyrábí je Seasonic a nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Kromě těchto dvou kategorií nabízí Antec ještě devět dalších. Od lepších zdrojů pro hráče až po kancelářské modely nebo řešení pro servery. Celkově u Antecu najdete asi padesát různých modelů v mnoha cenových relacích a použití. Za zmínku stojí snad jen řada Signature (v USA hodně populární označení úplně všeho předraženého). Zde najdeme dva modely, oba od Seasonic s vysokou kvalitou a skvělým designem.

Antec, i když jsou jeho zdroje opravdu kvalitní a precizně vyrobené, není tak prémiovou značkou jako třeba Enermax. To znamená, že ceny zdrojů Antec jsou příznivější. Problém je pouze dostupnost, jelikož u nás je prodává pouze několik málo obchodů. Dnes testovaný zdroj pořídíte za přibližně 6500 Kč s DPH, což není nijak extra vysoká cena. Z nabídky Antecu si ale vybere každý, kvalitní zdroje série High Current Gamer začínají už na 1400 Kč s DPH a nabídka je opravdu široká. Pojďme se tedy na něj podívat zblízka...

Zdroj samotný je celkem malý a proti starším zdrojům podobných výkonů je minimálně o čtvrtinu menší (je stejně velký jako minule testovaný Enermax). Miniaturizaci nezastavíme a zmenšování zdrojů vysokých výkonů je mi sympatické. Testovaný Antec je vybaven pouze jedním ventilátorem a zadní strana je perforovaná.

Jako u celé řady High Current Pro, i zde jsou použity modulární kabely s odpojitelnými konektory. Jak uvidíte v další

kapitole

, kabelů je opravdu požehnaně. Mezi neodpojitelné (pevné) patří standardní 24 pin, 4+4 pinový +12V, 8 pin +12V, čtyři (8) PCI-E konektory a Molex + SATA kabel. Připojovacích konektorů pro další grafické karty je dvojice a ostatní jsou tři. Co a kam můžete připojit vám také ukáže obrázek dále v příští kapitole.

Zdroj si můžete dále prohlédnout na další fotografii ještě z boku a zespodu. V podstatě na něm není nic zajímavého, snad jen nálepka s parametry a označení na velké nálepce na boku.

Základní parametry

Jak už jsem řekl před chvilkou, společnost Antec vyrábí řadu High Current Pro od 750 po 1200 W. Náš testovaný

model

má výstupní výkon 1200 W a disponuje osmi +12V větvemi. Každá tahle větev je schopna dodávat proud o hodnotě 30 A, přičemž kombinovaný výstupní výkon všech +12V větví nesmí překročit 1188 W (99 A). Zde vidím největší výhodu tohoto a podobných zdrojů. Časem se prokázalo, že jedna silná 12V větev je mnohem výhodnější než několik samostatných větví. Kromě jiného, zdroj takto snese mnohem vyšší zátěž a při extrémním taktování nenasytných grafik budete výrobce za tuto skutečnost opravdu velebit. U podobně řešených zdrojů lze totiž do grafik pustit i víc než plných 99 A (12 V) aniž by sepnula ochrana.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama