Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 7. 2011 03:00 15

Seznam kapitol

1. Antec 2. Balení a specifikace 3. Pod povrchem 4. Stará dobrá konstrukce 5. Vrchní a spodní část
6. Šasi 7. Promyšlený interiér 8. Instalace hardware a teplotní testy 9. Závěrečné zhodnocení

Antec a jeho řada P-1xx je dnes už legendární a upřímně musím říci, že zaslouženě. Právě tento výrobce totiž přišel s vnitřní konstrukcí, kterou ze začátku každý odsuzoval a teď ji kopírují i nejlevnější taiwanští výrobci. Před časem Antec nabídl nový model middle-toweru P-183 s označením V3. Jak se facelift povedl?

Reklama

Se skříněmi této značky se na trhu můžeme setkat již řadu let. V minulosti patřily, (a bezpochyby i dnes patří) mezi nejkvalitnější na trhu, takže s jejich koupí v podstatě nelze udělat chybu. Specifické jsou především svým osobitým designem a důrazem na kvalitu konstrukce.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Pamatuji si doby, kdy především bigtowery této značky byly velmi ceněny za propracovaný interiér, který vybočoval z průměru ostatních výrobců, a tyto skříně tak udávaly směr vývoje i konkurenci. Revoluční byl bezpochyby i model P-180, který se usídlil v mnoha pokojích a pracovnách především díky odlišnému zpracování interiéru a velmi decentnímu zevnějšku. Navíc i materiálová různorodost byla nezvyklá, jelikož nakombinovat ocel, plast a hliník – to se tak často nevidí. V nezvyklých nápadech si tak společnost Antec předává štafetový kolík, jelikož jako jedna z prvních přišla s jakýmsi „kostlivcem“ označovaným Skeleton, apod. Prostě je vidět, že u Antecu mají svěží nápady svůj prostor. My se však dnes zaměříme na více „standardní“ case, kterou je model P183 ve své třetí revizi. Než k tomu však dojde, pojďme si přeci jen říci několik informací o firmě a její historii.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Antec Skeleton – i takovéto blázniviny tato firma produkuje...

Antec byla, respektive je, jedna z mála společností, která funguje na trhu od začátku jako výrobce počítačových case. Založena byla dokonce už v roce 1986. Z počátku ale logicky dodávala hlavně velkým výrobcům kompletních PC, coby subdodavatel, takže je možné že máte doma nebo v kanceláři nějaký ten Compaq nebo Dell, jehož šasi konstruovali a vyráběli právě v Antecu.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Antec P-180 – tatínek tzv. performance série, kam patří i dnes testovaný kus

Mezi veřejností se informace o tomto výrobci rozšířili až kolem roku 2000, kdy vstoupil samostatně se svými produkty na trh počítačových skříní a jako jeden z mála výrobců nabízel jak různé velikosti case, tak především i odlišné odstíny (tedy i černou, apod.). Oblibu si Antec získal také mezi moddery, především pro kvalitu zpracování a výrobce z tohoto i poměrně těžil, tento trh si dokonce pojmenoval jako Do-It-Yourself trh. Antec navíc fungoval a funguje naprosto samostatně, takže si zastává jak kompletní konstrukci, výrobu, tak nakonec také distribuci, což není zase tak běžné.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět, tak vnitřní konstrukce se příliš nezměnila, ale proč ubylo barev?

Mimo velké portfolio počítačových case nabízí Antec také širokou řadu příslušenství, mluvím teď hlavně o počítačových zdrojích, které patří ke špičce i dnes, ale také různé LED ventilátory, apod. Kdo je tedy zarytým zastáncem značky, určitě si bude schopen vybrat řadu produktů, nejenom case.

Centrála a výroba je ve Fremontu v Kalifornii, ale pobočky najdeme v Nizozemí, Německu, Číně a samozřejmě i na Taiwanu. Výrobce navíc uvádí, že produkty exportuje do cca 40 zemí světa. Určitě zajímavé číslo.

Antec P-183 V3

Musím se ale samozřejmě zaměřit na dnes testovaný model, tím je opravdu velmi oblíbený P-183 ve své třetí revizi. Když se ale podíváte na předchozí verzi, kterou je mimochodem stále ještě možné koupit, skoro neuvidíte rozdíl. Je třeba hodně podrobně zkoumat specifikace obou modelů. V perexu jsem novou verzi nazval faceliftem, ale toto bych měl asi odvolat, jelikož ono se zase až tak nejedná o facelift.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

A konečně dnes testovaný Antec P-183 ve verzi V3.

Verze V3 totiž nabídne v podstatě navíc jen USB 3.0 konektor na čelním panelu, vylepšenou podporu SSD disků a „vylepšené“ otvory pro cablemanagement. Z venku je však case naprosto stejná, takže o rapidních změnách tedy není možné příliš mluvit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama