Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

2. 2. 2011 03:00 24

Seznam kapitol

1. Chieftec - takhle to má vypadat! 2. Balení, specifikace a první pohled 3. Case pod drobnohledem 4. Plasty, plasty, plasty…
5. Turbína?!? 6. Šasi 7. Teplotní testy 8. Závěrečné zhodnocení

Je tomu už nějakých 8 nebo 9 let, kdy společnost Chieftec začala na trh dodávat dnes už legendární model Dragon, tenkrát ještě pod označením „DA“. My tu dnes máme jeho nástupce, který nese označení CH-07 a naším úkolem je zjistit, jakým vývojem modelová řada Dragon prošla a zdali si i tento model drží kvality svého dávného předchůdce.

Reklama

Společnost Chieftec asi představovat nemusím a to i přesto, že case jejich značky tu máme v podstatě poprvé, tedy alespoň pokud mluvím o době mého působení zde na PCtuning.cz. Nutno také poznamenat, že šířka sortimentu této značky zase není tak široká a povětšinou jí vyhledávají spíše lidé, kteří chtějí kvalitu a přitom jednoduchý design bez použití nějakých ušlechtilých materiálů, jako je hliník, apod.

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Chieftec byla založena v roce 1990 a od počátku vyrábí počítačové skříně. Pokud bych měl vytáhnout nějaké ty typicky marketingové slogany, tak ten pro Chieftec zní: „flexibilita, inovace a účinnost“. Upřímně, asi bych zrovna Chieftec nepovažoval za firmu, která by v dnešní době nabízela tolik inovativních řešení a ve spojení s tímto slovem mě spíše napadají jiné značky. Flexibilita asi taky není úplně to ideální slovo, protože jak už bylo řečeno, sortiment také tento výrobce nenabídne nikterak široký a velká část skříní je založena vlastně na jediném šasi. Kdežto najdou se výrobci, kteří vyvíjejí šasi naprosto nové pro každý model. Poslední jmenované slovo, tedy účinnost bych ale ve spojitosti s Chieftecem použil naprosto bez obav. Tento výrobce totiž opravdu nabízí naprosto účinné řešení. Jeho case jsou jednoduché a přitom maximálně funkční a hlavně - kvalitní.

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro mě osobně Chieftec znamená sen. Před řadou let, kdy ještě většina prodávaných skříní byly šedé nudné krabice, vykukovala občas z internetu reklama na case, která byla podle mých osobních měřítek prostě nádherná, nemohu to říci jinak. Na druhou stranu ale také nedostupná, protože jsem si neuměl představit dát nějakých 3500 Kč za skříň. Ano, samozřejmě mluvím o první sérii Dragon od tohoto výrobce. Neskutečně masivní ocelová šasi, která nepotřebovala ani spodní ani horní plechový kryt, aby držela pohromadě. Odnímatelné koše na pevné disky, kolejnicová montáž mechanik i disků, bezšroubkové rámečky na přídavné ventilátory. Odpudivé bílé mechaniky se daly schovat za plastová dvířka a příjemně žebrovaná spodní část čelního panelu vypadala prostě monstrózně. Bočnice byly čisté, bez zbytečných prolisů a dokonce ta levá měla madlo a zámek. Vše bylo pevné, kvalitní a hlavně funkční. Chieftec Dragon byl pro mě prostě snem.

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Teprve asi po dvou letech se mi dostal jeden tento skvost do ruky a moje PC v něm sídlilo v podstatě až do doby, než jsem přešel na mobilnější řešení v podobě notebooku. Dodnes jej mám ale schovaný v dílně a dokonce ne jenom jeden kus, ale hned dva. Oba v černé (nebo lépe řečeno tmavě šedé) barvě.

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Verze CH-07B-B - v černém provedení vypadá Dragon docela zajímavě...

A právě i barva byla jedním z chytáků série Dragon. V záplavě slonovinově šedých case byl Dragon prostě výjimečný – černá, bílá, zelená, žlutá, modrá i červená – později tuším, že i fialová. Prostě vybral si každý a odstíny barev byly naprosto úžasné. Dragon se rázem stal číslem jedna i pro casemoddery a úpravce, protože tak kvalitní základ chtěl každý. I proto byla tato case jedna z prvních, která nabízela sériově okno v bočnici, apod. To ale samozřejmě až s postupem vývoje, když například i zadní dvojici 80mm ventilátorů nahradila pozice pro jeden 120mm, atd.

Chieftec Dragon CH-07B-R - vlajková loď v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, postupně se měnil i design. Ze začátku zmizelo žebrování, později celý čelní panel nějak zhranatěl až do dnešní doby, kdy tu máme model CH-07B, přesněji ještě s dooznačením „R“, tedy red. To logicky značí barevné provedení tohoto kousků – v černo červené barvě. Nebudu tedy dále zdržovat nostalgickými řečmi o mém „dračím snu“ a přejdu raději k dnešní recenzi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama