Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana

Vojtěch Lank

Vojtěch Lank

3. 2. 2010 20:00 46

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Průběh měření 3. Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev2 4. Instalace AC Freezer 7
5. Scythe Katana 3 6. Instalace Scythe Katana 7. Výsledky testů 8. Zhodnocení a závěr

Hledáte náhradu za běžně dodávaný OEM chladič a nemáte zrovna moc peněz? Nemusíte tolik investovat, abyste získali podstatně tišší a navíc i výkonnější chlazení, než je obyčejný BOX. Do našeho duelu jsme vybrali legendární Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev2 a Scythe Katana 3, který z nich bude lepší?

Reklama

Chlazení počítačových komponent je stále velmi diskutovaným tématem. Chladit se dá všelijakými způsoby. Vodou, kompresorem, nebo třeba kapalným dusíkem. Ovšem kdo nechce za chlazení dát příliš mnoho peněz, nejvhodnější pro něj bude vzduchový chladič. Na trhu se setkáme s nespočetným množstvím různých chladičů od desítek různých výrobců. V takovéto "džungli" je velmi těžké se zorientovat a případně vybrat ten pravý výrobek. V našich silách ovšem není otestovat všechny dostupné chladiče, ale zaměříme se především na ty nejzajímavější kousky.

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v prvním článku, který právě čtete, si vezmeme do parády dva poměrně levné chladiče. Výkonnostně se nejedná o žádné přeborníky, ale spíše o levnou a zároveň účinnější náhradu za standardní BOX chladič dodávaný v balení procesoru. Na to, jak si naši dva kandidáti vedli, se můžete podívat v jedné z následující kapitol. Nejprve si ale pojďme říci, jakým způsobem probíhal celý testovací proces a čeho jsme se snažili dosáhnout.

Testovací metodika

Testování chladičů není jednoduchou záležitostí, protože se obtížně udržují stabilní podmínky během testu. Vzduch, tedy chladící médium, se neustále ohřívá, ochlazuje a předává svou tepelnou energii. Vzduch v místnosti neustále cirkuluje a tím pádem dochází k neustálým změnám jeho teploty, což může ovlivnit celé měření. Cílem našeho testu není udržení dokonale laboratorních podmínek a měření teplotních rozdílů CPU - vzduch. Naším cílem je ukázat reálný výkon chladiče na reálném procesoru v reálných podmínkách. Tyto podmínky jsme si pečlivě hlídali, aby byly všechny testy objektivní a daly se porovnávat.

Testovací sestava

K testování chladičů bylo použito procesoru Intel Core i7 920 v "nové" revizi D0. Procesor byl nastaven na tovární nastavení, tedy 2,67GHz. Manuálně byly vypnuty šetřící funkce C1E nebo Speed Step. Dále byla v procesoru deaktivována technologie "Turbo", tím jsme mohli chladič testovat vždy na stejné frekvenci. Všechna napětí komponent byla nastavena na hodnotu "AUTO". S kompletní testovací sestavou se můžete seznámit v následující tabulce a z obrázků.

Procesor:Intel Core i7 920 D0
Základní deska:EVGA X58 Classified E759
Grafická karta:ASUS EN8800GT 512MB
Operační paměti:3x1GB DDR3 Kingston HyperX 2000MHz CL9
Zdroj:Corsair HX1000W
Pevné disky:WD Caviar 320GB, Seagate baracuda ES.2 500GB
Case:Gigabyte 3D Aurora 570 black
Regulátor otáček:Scythe Kaze Master KM01-BK

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama