tri-vga-chladice-v-testu-prvni-salva
Skříně, zdroje, chladiče Článek Tři VGA chladiče v testu - první salva

Tři VGA chladiče v testu - první salva

Filip Eckstein

Filip Eckstein

1. 8. 2008 01:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod aneb měníme arzenál 2. Metodika a testovací podmínky 3. Specifikace testovaných modelů 4. Akasa Vortexx Neo AK-VC03 5. Zalman Z-Machine GV1000
6. Thermaltake CL-G0102 Duorb 7. Teplotní testy: 2D klid, 3D zátěž 8. Test hlučnosti 9. Vzájemné srovnání 10. Hodnocení a závěr

Přinášíme vám totiž podrobný test tří VGA chladičů - tentokrát se bude jednat o zástupce z dílen společností Akasa, Thermaltake a Zalman. Určitě se máte na co těšit, jelikož některé výsledku jsou vskutku velice překvapující. V metodice měření jsme tentokrát zahrnuli i test hlučnosti.

Reklama
Tři VGA chladiče v testu - první salva
i Zdroj: PCTuning.cz


Tak na tyto tři (čtyři) frajery se v dnešní recenzi můžete těšit

Ještě něž se pustíme do samotného testu, je třeba si předem v hlavě srovnat celkovou metodiku testování. Tu samozřejmě nesmíme chápat, jako snůšku jednou daných výsledků, nicméně pomůžou nám k objektivnímu srovnání jednotlivých modelů s krutou a nemilosrdnou konkurencí.

Poznámka: Testovat se začalo ještě před uvedením nové série grafických akcelerátorů a když už si autor dal tu práci, byla by škoda článek nevydat. Od příště už budeme používat některý z nových modelů GK. V diskuzi můžete probrat jakž by byl nejvhodnější.


Vyplatí se měnit?

Mimo jiné si také v hlavně musíme srovnat jednu zásadní věc, a tou je samotný význam výměny chladiče. Je pravda, že většinou má právě náhrada původního továrního chladiče za model alternativní a patřičně kompatibilní pozitivní efekt. Zejména pak v případě, že jsme jím osadili grafický čip nějaké velmi výkonné karty, které se mnohdy spíš něž jako akcelerátor chovají jako ústřední topení. To nelze vyvrátit.

Tři VGA chladiče v testu - první salva
i Zdroj: PCTuning.cz

Před koupí chladiče samotného je tedy zapotřebí si položit hned několik otázek. Proč; jaký a za kolik. První otázka bývá většinou kladně zodpovězena třemi nejčastějšími důvody - tišší chod, přetaktování a přehřívání. Pokud trpíte alespoň jedním takovým problémem, stačí už jen zvolit ten správný kousek, nesmíme se ale hned unáhlovat - pokud výrobce na svých webových stránkách tvrdí, že je s vaší grafickou kartou vámi vyhlédnutý chladič kompatibilní, ještě nutně neznamená, že je tím nejvhodnějším kouskem na trhu. Není všechno zlato, co se třpytí. O tom se koneckonců přesvědčíme i v dnešní recenzi. Abych nezapomněl - důležitým faktorem při výběru nového chladiče je i jeho cena. Nemá smysl brát zbytečně předražené kusy, příliš šetřit se ovšem také nevyplácí. Člověk musí být při vybírání pečlivý, nekupujeme přece žádnou redukci nebo obyčejný kabel, ale chladič, který se cenově už zase pohybuje někde úplně jinde.

GeForce 8800 GTS aneb vytápíme byt rychle a levně

Od minulého testu, jejž jste zde na PCtuningu mohli zhlédnout koncem dubna letošního roku, jsme také obměnili náš testovací arzenál a metodiku testování. Už dávno netestujeme na "odladěné" a věčně studené HD3870. Jak jsme slíbili, tak se tak skutečně stalo. V redakci jsme přešli na mnohem těžší kalibr - konkrétně mám na mysli grafickou kartu NVIDIA GeForce 8800GTS 512MB s jádrem G92 z dílen společnosti Gigabyte. Ta je přece jenom o kousek "teplejší" a všechny dnes testované chladiče tak dostaly pěkně zabrat.

Tři VGA chladiče v testu - první salva
i Zdroj: PCTuning.cz


Stará dobrá HD3870 už je minulostí

Tři VGA chladiče v testu - první salva
i Zdroj: PCTuning.cz


"jmenuji se GTS; 8800GTS - ale kamarádi mi říkají ústřední topení"

Nyní si ještě ve stručnosti uvedeme podrobnější specifikace našeho "pokusného králíka".

HD3870 512

GeForce 8800 GTS 512

grafický čip ATI Radeon HD3870 GeForce 8800 GTS
typ jádra RV670 G92
technologie výroby 55 nm 65 nm
paměť 512MB GDDR4 512MB DDR3
rozhraní PCI-E 2.0 x16 PCI-E 2.0 x16
šířka paměťové sběrnice 256it 256bit
frekvence jádra 775MHz 650MHz
frekvence pamětí 1070MHz 1940MHz
přídavné napájení verze 10 verze 10
cena asi 3200 Kč s DPH asi 4200 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama