lian-li-armorsuit-pc-p80-pc-skrin-pro-narocne
Skříně, zdroje, chladiče Článek Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné

Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 4. 2008 01:00 48

Seznam kapitol

1. Je libo absolutní high-end? 2. Lian Li Armorsuit PC-P80 3. Pohled dovnitř… 4. Instalace komponent a závěr

Již dlouho jste neměli možnost si u nás přečíst recenzi počítačové skříně. Dnes se tento nedostatek pokusíme napravit s produktem, který opravdu stojí za pozornost. Tchaj-wanský výrobce nejluxusnějších skříní konečně potěšil i počítačové hráče, a připravil model pouze pro ně. My vás exklusivní preview tohoto skvostu právě přinášíme.

Reklama
Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní recenze bude spíše "preview" (předvedením) než plnohodnotnou recenzí se vším všudy. Na počítačových skříních, kromě teplot a zpracování ani nelze téměř nic dalšího porovnávat. A právě měření teplot komponent je vždy velmi individuální a záleží na mnoha faktorech. Proto berte tento můj první pokus o test skříně, spíše jako popis s fotografiemi.

Na trhu s počítačovými skříněmi je nepřeberné množství modelů. Od levných skříní za pár korun, po dražší a kvalitnější až k drahým a luxusním. Pokud bychom situaci trochu nadsadili, můžeme s klidem říci toto: existují levné, drahé a luxusní skříně ... pak není dlouho nic a teprve potom jsou high-end produkty firmy Lian Li. V našich končinách nejsou produkty tohoto výrobce nijak zvláště rozšířené, důvod je jasný - vysoká cena i "zcela obyčejných skříní". Ty nejlevnější "kancelářské mini skříně" začínají na ceně kolem 2000Kč s DPH, a to je při pohledu na běžné skříně i třikrát tolik než zaplatíte za solidní plechový case.

Společnost Lian Li

I přesto, že počítačové skříně tohoto výrobce nejsou u nás běžným produktem - počítačoví nadšenci je dávno znají. Největší slávu zažila společnost se svými modely uzpůsobenými pro "single stage" kompresorové chlazení VapoChill nebo Mach 2. Skříně tohoto výrobce byly mezi počítačovými nadšenci tak oblíbené, že se tvůrci kompresorových chlazení přizpůsobili designem a rozměry aby tyto chladiče přesně pasovali ke skříním Lian Li.

Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Cesta do absolutního high-endu a k respektu počítačových nadšenců nebyla jednoduchá. Společnost byla založena roku 1983 na Tchaj-wanu, kde působí a vyrábí své produkty dodnes. Už od počátku byly hlavní náplní výroby levné počítačové skříně, zvláštností byl ale materiál - většina výrobců používala ocelový plech, Lian Li pouze hliník. Časem se ale výroba skříní stále více odkláněla od levných, ke kvalitním a dražším. Přes dvacet let dlouhou praxí, dosáhli technici výrobce v opracování hliníku bezkonkurenčního mistrovství a každá jejich skříň je vyrobená a sestavená skoro celá ručně.

V devadesátých letech rozšířil výrobce své portfolio o mnoho doplňků pro své skříně, a dnes je nabídka výrobků opravdu velmi široká (včetně celo-hliníkových počítačových stolů). Společnosti se daří, před nedávnem si otevřela zbrusu nový výrobní závod. V západním světě jsou prostě jejich skříně synonymem pro exklusivní kvalitu, a prodeje Lian Li skříní v těchto zemích jsou enormní. Možná ale mnoho lidí neví, že je možné se skříněmi od tohoto výrobce setkat i pod jinými značkami - Lian Li je pro ně OEM dodavatel. Americká síť "Best Buy" prodává tyto OEM skříně pod názvem "Rocketfish" s cenou méně než poloviční.

První čistokrevná "herní" skříň

Nabídka výrobce je velmi široká, a na trhu je několik desítek různých modelů. Skříň určenou výhradně počítačovým hráčům a nadšencům bychom ale v nabídce donedávna hledali marně. Ano, spousta skříní v nabídce byla koncipována podobně jako skříně pro hráče jiných výrobců, oficiálně ale na tento trh jaksi v Lian Li zapomněli. To se nyní chystá výrobce napravit, a přichází na trh s trojicí herních skříní. 

Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Levnější řada s konzervativním designem nese označení PC-7YCF a existuje ve dvou "middle tower" provedeních. Nejvyšší model Armorsuit PC-P80 přichází na trh ve velikosti "big tower" také ve dvou prodejních variantách. Kromě těchto velkých skříní, existuje ještě menší verze Armorsuit PC-P60. Ta se od našeho testovacího kusu ničím neliší, je pouze nižší. Na obě největší verze se nyní podívejme.

Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Lian Li Armorsuit PC-P80 - PC skříň pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

První skříň je černá klasická verze (s modrým podsvícením), druhá je určena fanouškům AMD/ATi (s červeným podsvícením) - kteří si mohou objednat limitovanou "Spider edici". Speciální rudá edice bude ale dostupná až příští měsíc, tedy kdo by ji chtěl musí ještě počkat. Cena obou je téměř stejná, a proto záleží pouze na vašem rozhodnutí, které dáte přednost.  Modely Armorsuit PC-P80 se prodávají za cenu kolem 8000Kč s DPH, menší PC-P60 stojí těsně nad 6000Kč s DPH. Co vlastně skříně výrobce Lian Li za tyto ceny nabízí? Pokusím se to shrnout v několika jasně definovaných bodech:

  • Perfektní zpracování, žádné ostré hrany.
  • Materiál je hliník, a i velmi robustní skříň je lehká a dobře se s ní manipuluje.
  • Spousta praktických detailů, které tyto skříně odlišují od konkurence.
  • Kompletní chlazení je součástí skříně, není nutné již další ventilátory kupovat.
  • Absolutně "Tool free" montáž, nepotřebujete ke kompletaci počítače téměř žádné šroubováky a podobně.
  • Jednoduché osazení a sestavení.
  • Plná výbava proti hluku, vibracím (gumové podložky a další - ukážeme si na fotografiích).
  • Dvouletá záruka na plnou funkčnost přímo u výrobce.

Za exklusivitu se zkrátka platí

Není pochyb, že většina kvalitních skříní na trhu bude mít stejné "vychytávky" a vlastnosti jako dnes testovaný case. Ovšem v podání Lian Li zkrátka dostávají tyto zvláštnosti, i běžně viděné maličkosti zvláštnější rozměr. Je jasné, že vám stejně dobře poslouží mnohem levnější skříň, ale to je stejný argument jako : chci auto, tak si koupím Škodovku, místo Mercedesu - jezdí to oboje. Dnes testovaná skříň je velmi drahá, ale i přesto si své zákazníky najde - jde totiž o "lásku" na první pohled, stejně jako když kupujete vysněný automobil nebo motocykl. Mít skříň Lian Li je o pocitu, o odlišnosti, a o těch nejlepších počítačových skříních na trhu. A za to si nechá výrobce prostě zaplatit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama