big-brother-bezdratova-kamera-d-link-dcs-950g
Sítě a Internet Článek Big Brother: bezdrátová kamera D-Link DCS-950G

Big Brother: bezdrátová kamera D-Link DCS-950G

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

31. 8. 2006 01:00 15

Seznam kapitol

1. Jak se dělá... IP kamera 2. Video část - snímač a objektiv 3. DCS-950G - konstrukce kamery 4. Záznam a přenos obrazu

Pokrok ve výpočetní technice probíhá nejenom v rovině zdokonalování už existujících zařízení, čas od času se objeví něco, s čím jsme dosud "neměli tu čest". Nechci tím říci, že by bezdrátová (WiFi) IP kamera D-Link DCS-950G byla unikátní a jedinečná (podobných kamer jsou dnes desítky), jen to, že jsme podobné zařízení testovali poprvé. A co taková IP kamera vlastně umí? Kameru nastavíte tak, aby se připojila na vnitřní síť / internet, umístíte ji na požadované místo a ona se vám odmění špiclováním svěřeného prostoru, přičemž podle potřeby pořizuje jak obrazový tak zvukový záznam.

Reklama
Big Brother: bezdrátová kamera D-Link DCS-950G
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bychom měli D-Link DCS-950G charakterizovat jednou větou, mohli bychom sestavit megavětu asi v tomto znění: DCS-950G je barevnou "síťovou" bezpečnostní IP kamerou s rozlišením VGA, vysokou citlivosti (0.5 luxu v nočním režimu), s mikrofonem, s detekcí pohybu, schopností záznamu na síťový "SMB" disk, s interním "webovým serverem", která pro přenos dat (ve formátu "streamu" dat MPEG4 / Simple profile) může využívat jak klasické "metalické" TP sítě Ethernet, tak i sítě WiFi (standardu 802.11g) s topologii infrastrukturní (okolo AP) tak i ad-hoc. Ufffff...

IP kamera podle... Darwina

Není Vám to zcela jasné? Zkusme si tedy představit postupnou evoluci / proměnu běžné kamery na bezdrátovou IP kameru krok za krokem.

Vyjděme z barevné kamery, například typu s rozlišením VGA (tj. 640x480 obrazových bodů). Přidejme mikrofon. Pokud bychom takovou kameru připojili k počítači, měli bychom docela běžnou webovou kameru. My však potřebujeme, aby naše kamera měla "svůj rozum". Bylo by dobré, aby byla například schopna "nahlásit", že se něco děje (detekce pohybu, "poplašný" e-mail). Jistě by se hodila možnost (alespoň dálkového - když lokální nahrávání je zatím mimo dosah cenově dostupných technologii) nahrávání obrazu a zvuku. Kameru budeme v této situaci muset určitě doplnit specializovaným jednoúčelovým procesorem.

Zamýšlená kamera má v tomto okamžiku svou interní logiku (jednoúčelový počítač) ale dosud nekomunikuje s okolím. Bylo by skvělé vymyslet způsob, jak sledovat ne jednu, ale klidně i více kamer (dodaný software IPView SE zvládne čtyři kamery) a zajistit, abychom snímaný obraz mohli snadno přenášet do libovolného počítače. Jak toho dosáhneme? Použijeme "internetové technologie" tj. zajistíme, aby se kamera mohla zapojit do sítě na bázi TCP/IP - budeme ji pak moci použit jak ve vnitřní (podnikové / domácí) sítí, tak i přímo na internetu.

A tam, kde čert nemůže natáhnout dráty, tam se dnes používá bezdrátové spojení. Přidáme tedy kompatibilitu s WiFi (sítí 802.11g). Někoho, kdo má s těmito sítěmi bohaté zkušenosti najdete poměrně snadno. A navíc - pomocí WiFi se dají propojit i body vzdálené několik km, pokud je zajištěna přímá viditelnost a instalované směrové antény. Takže k procesoru přidáme WiFi a celek upěchujeme do tvaru připomínajícího šedou krabičku od mýdla. A to je asi tak vše - máme řešení, které bychom mohli nazvat bezdrátovou IP kamerou.

A teď se pojďme podávat na testovanou kameru D-Link DCS-950G. Na jejím příkladu můžeme srovnat teorii se skutečností...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama