Domácí síťování: Modernizujeme AP pomocí OpenWrt
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Modernizujeme AP pomocí OpenWrt

Domácí síťování: Modernizujeme AP pomocí OpenWrt

Petr Šaroun

Petr Šaroun

4. 12. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. OpenWrt – alternativní firmware 2. Raspberry 3. Konfigurace Raspberry 4. TP-Link TL-WR842ND 5. Unbrick: co s umrtveným TP-Linkem 6. Čtěte logy, pomáhá to

Máte dobrý Wi-Fi access point, jenže obsahuje historický firmware? Než ho vyhodíte, zkuste OpenWrt. Máte nové zařízení, které postrádá nějakou funkci? To také řeší OpenWrt. Vaše AP občas mrzne? I s tím možná pomůže OpenWrt. OpenWrt je alternativní firmware s hromadou funkcí pro ještě větší hromadu různých Wi-Fi AP.

Reklama

OpenWrt je alternativní firmware pro celou řadu síťových zařízení (převážně Wi-Fi AP). Výrobci se soustředí na nové produkty a starší přichází o podporu zhruba po ukončení prodeje. Čest dobrým výrobcům, jako je ASUS, TP-Link, Mikrotik nebo Ubiquity. Ale i u jinak perfektního ASUSu, mi občas chybí funkce klienta a starších TP-Linků podpora. Nechci vyhazovat dobré AP po čtyřech letech provozu, protože má děravý firmware.

Domácí síťování: Modernizujeme AP pomocí OpenWrt
i Zdroj: PCTuning.cz

OpenWrt běží na:

  • Raspberry Pi snad všech verzí.
  • Mikrotiku, včetně starších desek typu (RB133...).
  • Vzhledově moc pěkných AP od firmy Cisco.
  • Již nepodporovaných zařízení řady výrobců.
  • A další hromadě zařízení včetně x86...

Kdy zkusit firmware OpenWrt

Jestliže vaše AP fungovalo a bez změny konfigurace začalo zlobit, asi to firmwarem nebude. Takové AP můžete resetovat, vyměnit zdroj a pokud začne normálně fungovat, můžete zkusit i OpenWrt. Nový firmware poškozený hardware nezachrání. Radiové spoje jsou citlivá zařízení, poškodit je může cokoliv od blesku po horko. Řada zařízení se vyhřeje dřív, než byste si přáli. Vyměnit zdroj zkouším opravdu vždy, ale jen u drahých zařízení měním i ty tři nebo čtyři kondenzátory na vstupu v samotném AP. Pak jde zařízení do elektroodpadu.

Kdy zkoušet OpenWrt?

  • Máte zařízení, které je zdravé, ale něco neumí (funkci klient, VPN, USB jako úložiště).
  • Máte zařízení, které je zdravé, ale nemá bezpečnostní aktualizace.
  • Máte zařízení, které vyresetované funguje, ale s určitým nastavením zlobí (asi vadný firmware).
  • Máte zařízení, které je na odpis a chcete si hrát.

Domácí síťování: Modernizujeme AP pomocí OpenWrt
i Zdroj: PCTuning.cz

Velice rychle přijdete na to, že i OpenWrt má svoje mouchy. Některá zařízení nejsou podporovaná, jiná jsou, ale firmware si pro ně musíte sestavit sami. Někde živelný vývoj projektu něco uřízl a jinde něco časem odumřelo. Pokud vás bastlení nebaví, kupte si slušné zařízení od ASUSu, TP-Linku nebo Mikrotiku. OpenWrt supluje nedostatečnou podporu ze strany výrobců. OpenWrt je ("jen") komunitní projekt, byť s dlouhou tradicí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama