Domácí síťování: Kamerový systém a NAS Synology
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Kamerový systém a NAS Synology

Domácí síťování: Kamerový systém a NAS Synology

Petr Šaroun

Petr Šaroun

5. 9. 2018 03:00 21

Seznam kapitol

1. Kamerový systém s NAS od Synology 2. Nastavení v Synology 3. Připojujeme kamery 4. Ladíme detaily 5. Používáme systém

Kamerový systém vám může pohlídat auto, vchod do domu, zahradu anebo vydělat slušné peníze. Právě o tom je dnešní díl. Věřím, že boom kamerových systémů přichází a postupně nabírá na síle. Jde to stále jednodušeji a levněji. Kamerové systémy budou brzy stejně běžné, jako domovní zvonky. Byla by škoda tuto příležitost propást.

Reklama

Peníze, asi všichni máme rádi peníze, tak proč si trochu nevydělat? Peníze leží na zemi a stačí je posbírat. Kolik bytovek a paneláků má společnou chodbu, kde je stará kamera nebo úplně chybí? První počítač jsem dodal ve svých šestnácti letech, vydělávání peněz není omezeno věkem. Dnes si povíme o kamerovém systému na NAS od Synology. Zapomeňte na jednoúčelové DVR, to je historie, stejně jako analogové systémy.

Nejtěžší je nasadit první tři kamerové systémy, získat zkušenosti a naučit se jednat s lidmi (já používám techniku „řeznický pes“). Další zakázky už půjdou snáz. Za údržbu kamerového systému si řeknete dvě-tři stovky, což je při dvaceti malých instalacích šest tisíc měsíčně skoro bez práce.

Příprava

Používám NAS od Synology, dělám to tak už přes deset let a běží mi na nich řada instalací roky bez problémů. Jako podnikatel chcete nasadit zařízení, které bude spolehlivě fungovat, které bude spolehlivý dříč. Také nedoporučuji deset různých systémů, špatně se to spravuje, chcete ideálně jen jeden typ spolehlivého zařízení.

Nejprve musíme připravit NAS. Zkontrolujte si, že vybraná verze NAS má licenci na dvě IP kamery v základu. Nesnažte se neúměrně šetřit, zařízení musí fungovat spolehlivě roky. Zákazník si nevzpomene na ušetřenou tisicíkorunu, ale bude přátelům vyprávět, jak to zase zlobí. Použijte kvalitní disk, nějaký dobrý NAS a podporovanou IP kameru. Osobně používám hlavně Hikvision.

Instalace

Samotné rozchození NAS je snadné, už jsme to probrali a nemá smysl se vracet. Raději se podíváme na instalaci aplikace pro nahrávání z kamer.

Otevřeme si Centrum balíčků a přidáme Surveillance Station:

Instalace Surveillance Station
i Zdroj: PCTuning.cz
Instalace Surveillance Station

Instalátor se nás ptá, jestli aplikace kamer má být přístupná i přímo na zadané www adrese (povolte).
Bez toho budete muset otevřít administraci NAS a následně se přepnout do aplikace kamer.

Instalace Surveillance Station
i Zdroj: PCTuning.cz
Instalace Surveillance Station

Obratem vytvoříme zástupce s odkazem přímo do kamerového systému na plochu PC.

Klikněte na plochu a dejte vytvořit nového zástupce:

Vytvoření zástupce
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvoření zástupce

Samozřejmě, že jste svému NAS i samotným kamerám vytvořili DHCP rezervaci, aby se jejich IP neměnila.

Zástupce webové stránky
i Zdroj: PCTuning.cz
Zástupce webové stránky

Nyní máte na ploše zástupce, který vede přímo do kamerového systému. Snažte se, ať je uživatel spokojený.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama