Tak jim zabili síťovou neutralitu, paní Müllerová
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Tak jim zabili síťovou neutralitu, paní Müllerová

Tak jim zabili síťovou neutralitu, paní Müllerová

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 12. 2017 03:00 46

Seznam kapitol

1. Amerika předbíhá Evropu 2. Co má být neutralita 3. Zlevnění a větší pokrok? 4. Proč ji zrušili 5. V zájmu všech... poskytovatelů 6. Připlaťte si...

Americké FCC hlasováním v poměru 3:2 zrušilo síťovou neutralitu, prosazenou během Obamovy administrativy. Většina uživatelů tuší, že to není pro ně zrovna nejlepší věc. Co ale přesně znamená síťová neutralita – a je opravdu důležitá? A kdo vlastně loboval za její zrušení – a proč?

Reklama

Ta nejdůležitější věc, kterou je třeba vypíchnout rovnou, je fakt, že zrušení síťové neutrality je čistě americká věc, nás se netýká. V Evropě princip síťové neutrality stále platí. Téma je sice hodně diskutované i u nás, ale rozhodnutí FCC (Federal Communications Commission) se týká skutečně jenom USA a hlavně tamních poskytovatelů internetu.

Jistě vás napadne, jaká je motivace rušit síťovou neutralitu. Síťová neutralita (net neutrality) znamená, že poskytovatel připojení k internetu nesmí preferovat jeden druh komunikace proti jinému. Některé služby je sice možné blokovat (obvykle kvůli bezpečnosti), ale pokud služby blokované nejsou, nesmí se jedna preferovat před jinou. Koncept síťové neutrality v podstatě prohlásil datovou síť za infrastrukturu, řekněme jako vodovod, ve kterém vodovodní společnost nesmí preferovat jeden vodní zdroj před jiným. Velmi hezky to předvádí animace Mashable, které přirovnává poskytovatele internetu bez garantované síťové neutrality k vyhazovači, na jehož libovůli záleží, zda a jak rychle se zájemci dostanou dovnitř.

Absence síťové neutrality dovoluje poskytovatelům internetu, aby zvýhodňovali jedny služby před jinými, například aby brzdili video oproti klasickému webu. Anebo aby zvýhodňovali jedny poskytovatele služeb před jinými – například vlastní streamovací službu před streamovací službou třetí strany. Dává jim podstatně větší prostor pro podnikatelskou tvořivost, kterou při platnosti síťové neutrality nemají, protože nic takového podle ní dělat nesměli. Síťová neutralita limituje právě je, její zrušení není v zájmu ani koncových uživatelů, ani poskytovatelů služeb, kteří naopak profitují z toto, že je ISP znevýhodnit nesměli.

Rozsáhle o ukončení síťové neutrality již informoval Technet, který přehledně zmapoval vývoj situace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama