msi-pc54g-bt-je-libo-wifi-a-bluetooth-v-jednom
Sítě a Internet Článek MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?

Kuchař Martin

Kuchař Martin

13. 4. 2005 00:00 18

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Software 4. Testy a závěr

WiFi ani Bluetooth není na našem trhu žádnou novinkou. MSI však přišlo s unikátním řešením, kdy obě tyto technologie spojuje do jedné PCI karty. Už není potřeba mít klasickou WiFi kartu ve slotu PCI a Bluetooth externě připojovat do USB. Pojďme se tedy na tuto novinku podívat podrobněji a ukázat si její klady a zápory.

Reklama

Tato karta je velice zajímavým řešením pro vytvoření domácí bezdrátové sítě standardu 802.11g včetně Bluetooth. Vše je navíc na jedné standardní PCI kartě s jednou odpojitelnou anténou, jež slouží jak pro Bluetooth tak i pro WiFi.

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz


Krabice s kartou, anténou, manuálem a CD.

Bezpečnost zajišťuje jak SSID tak běžné WEP šifrování (64 a 128bit) a také novější WAP. Bluetooth rozhraní pak lze příjemně využít při komunikaci s telefonem, tiskárnou, PDA, notebookem či jinými počítači.

Karta je však primárně určena pro použití v deskách MSI se speciálním oranžovým komunikačním PCI slotem a v deskách jiných značek nemusí fungovat.

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz


Oranžový komunikační slot na desce MSI. Právě v tomto PCI slotu by karta měla být zapojena.

Popis a obsah balení

Samotné balení je provedeno poněkud nešikovně. Výrobce asi při návrhu opomněl fakt, že manuál je poměrně dost silný a tudíž úplné zavření krabice je úkol podobný vyndáváni ježka z klece. Pokoušel jsem se obsah všelijak uskládat bohužel však bezvýsledně.

V krabici naleznete samotnou kartu, externí anténu, CD s ovládači a vícejazyčný manuál (obsahuje i češtinu). 

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz


Obsah balení.

Karta zaujme svým provedením. Každého jistě upoutají dva ovládací čipy, kdy horní slouží pro ovládání WiFi a spodní pro Bluetooth. Všimněte si také žlutého konektoru, jenž je určen pro propojení karty s USB headerem na desce.

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz


Karta při pohledu ze předu. Dole je Bluetooth a nahoře WiFi.

Přiložený manuál je více jazyčný. Ale na to jak je silný, je jeho provedení velice stručné a obsahuje pouze základní informace o tom, jak zařízení zapojit. V případě problémů je zbytečné hledat v něm nějaké základní postupy řešení. Nebylo by na škodu, kdyby v něm byly popsány například i základní postupy připojení některých Bluetooth zařízení. Mnoho uživatelů s touto technologii určitě nemá doposud zkušenosti.

Na CD pak naleznete základní drivery pro funkci WiFi a Bluetooth a také kompletní manuál ve formátu .pdf. Co bych však vytknul, je absence softwaru DigiCell, pomocí něhož je možné využít kartu i jako softwarové AP. Tuto utilitu jsem musel nainstalovat z jiného CD, jež bylo u základní desky MSI.

Zajímavé je také provedení samotné antény. Ta je určena pro obě bezdrátové rozhraní současně. Čili zvládá obsloužit jak WiFi tak Bluetooth. Pro spojení s kartou slouží dva konektory, které je třeba do karty správně zapojit. Modrý je pro Bluetooth a černý pro WiFi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama